Huzur Kenti Malatya

A -
A +
Malatya Doğu'nun batısı, Batı'nın doğusu sayılan bir kentimiz. Barışın, güvenin ve huzurun merkezi. İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclis üyeleri geçen hafta sonu Malatya'ya inceleme gezisi gerçekleştirdiler. Yatırım imkânları değerlendirildi ve İSO ile Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) kardeş oda oldu.
İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur, "Malatya'ya her gelişimde değiştiğini görüyorum ve bu değişim bana heyecan veriyor" dedi ve Malatya'nın bölgenin çekim merkezi olduğuna vurgu yaptı.
MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç ise Malatya'nın 1990'lı yıllara kadar tarım yaptığını, sanayileşme hamlesinin Rahmetli Turgut Özal'la başladığını belirtti.
Malatya senede 400 milyon dolar ihracat gerçekleştiriyor. Bunun 200 milyon doları kayısı, diğer yarısı tekstil. Malatya malum kayısı ile meşhur. Geçen sene meyvenin yüzde 95'ini don vurmuştu. Bu sene yaş kayısı rekoltesi 300 bin ton olarak açıklandı. Erkoç kayısının yüzde 10'unu yaş olarak tüketmeleri lazımken 30 tonda kaldıklarını söyledi. Bir handikabı da dünyanın en büyük kayısı üreticisi olmasına rağmen fiyatı belirleyememesi! Malatya'nın kirazı, üzümü, dutu ve cevizi de çok meşhur. Ve tabii peyniri.
Malatya ekonomisinde su ürünleri de önemli yer tutuyor. Son senelerde yeni mermer ocakları açıldı ve 100 yıllık rezerv olduğu söyleniyor. Dördüncü OSB tamamen mermere ayrıldı.


Yüzde 10 Malatyalı

Malatya Valisi Süleyman Kamçı Türkiye ekonomisinin yüzde 10'unu Malatyalıların meydana getirdiğini ileri sürdü. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan "Elimde öyle bir veri yok" dedi ve ilave etti. "Ama şunu biliyorum: İSO meclis üyelerinin yüzde 10'dan fazlası Malatyalı."
Bahçıvan Özal ile ilgili de şunu söyledi: "Rahmetli Özal'ın Malatya'yı Houston yapmak gibi bir vizyonu vardı. Turgut Özal Tıp Fakültesi bugün karaciğer naklinde Avrupa birincisi, dünyada ise ikinci. Bu vizyona sahip çıkılsaydı Malatya'da ilaç ve sağlık ekipmanları sanayi de olurdu."


Rekabetin öğrettiği

İSO Heyeti, Malatya'nın en büyük tekstil fabrikası GAP'ı gezdi. Ahmet Çalık'a ait olan bu entegre tesise pamuk giriyor, kumaş çıkıyor. GAP Tekstil Genel Müdürü Hamit Yenici 500 çeşit iplik ürettiklerini ve ondan da kot kumaşı (denin) imal ettiklerini söyledi. Dünyada yaşanan çetin rekabetin kendilerine çok şey öğrettiğini belirten Yenici, "50 satış elemanımız var ve dünyanın her yerine seyahat ediyoruz" dedi. 


Yüzde 95 ihracat

LC Waikiki'nin de sahibi olan Taha Grup fabrikası da ziyaret edildi. Taha Tekstil Fabrika Müdürü Engin Yerebasmaz, dünyanın ünlü markalarına üretim yaptıklarını bildirerek; üretimlerinin sadece yüzde 5'lik kısmının LC Waikiki'ye ait olduğunu, yüzde 95'ini ihraç ettiklerini söyledi ve şöyle konuştu: "Bin 500 personelimiz var ve ayda 750 bin parça üretiyoruz." Taha Tekstil Türkiye'nin 250 noktasında üretim yapıyor.


Kalifiye eleman yok

İSO üyeleriyle gezdiğimiz üçüncü fabrika Çetin Cıvata'ydı. Bağlantı elemanları üreten ve üretiminin yüzde 50'sini ihraç eden bu fabrikanın sahibi Çetin ve Mustafa Tecdelioğlu kardeşler, dördüncü nesildir bu işi yapıyorlar ve ihracatlarının yüzde 90'ını Almanya'ya gerçekleştiriyorlar.
Çetin Cıvata'nın enteresan bir kuruluş hikâyesi var: Malatyalı iş adamları Mustafa Tecdelioğlu'na Malatya'ya yatırım yapmasını istiyorlar ama tesis için yer yok! Ahmet Çalık "Hemen yapacaklarsa ben birinci bölgedeki 200 dönüm arsamı veririm" diyor ve veriyor; onlar da hemen yatırımı yapıyorlar. 500 kişi istihdam eden fabrikanın tek problemi kalifiye eleman; yok çünkü.


Mercedes Kadir

Malatyalılar, akıllısına sahip çıktığı gibi delisine de sahip çıkıyor. Biri kaybolsa ahali yollara düşüyor ve onu buluncaya kadar arıyor. Bunlardan bir de Mercedes Kadir. Bir sopası var ve sürekli ona biniyor. Tamirciler arabasına direksiyon da temin etmişler. Aynası bile var. Her gittiği yere 'Mercedes'i ile gidiyor. Esnaftan biri "Bana uğra da sana para vereyim" teklifinde bulunmuş. Mercedes Kadir "Cık" demiş. "Senin dükkânın önünde park etmek yasak, gelmem."


Malatya'nın vizyonu

Kayısı Malatya'nın olmazsa olmazı. Sağlık ve eğitim de öyle. Demir-Çelikte iddialılar. Mermer yeni başlamış.
Tekstil zaten Malatya'nın stratejik sektörü. Ahmet Çalık, dünyada insan olduğu müddetçe Türkiye'nin tekstilden vazgeçmeyeceğini söyledi ve Malatya'ya her yıl 20 milyon dolarlık yatırım yapmaya devam edeceklerini bildirdi. 
Ahmet Çalık, Malatya'da arsa problemi olmadığının altını çizdi. Bahçıvan ise "İstanbul'daki arsa fiyatına burada fabrika yapılır" diye koydu noktayı.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.