İsmet Yılmaz'ın sözleri

A -
A +
Meclis Başkanı İsmet Yılmaz'ın sözleri hiç de yabana atılacak sözler değil; içinin doldurulması şartıyla tabii.

Çiçeği burnunda Meclis Başkanı İsmet Yılmaz yaptığı teşekkür konuşmasında çok net ve çok güzel mesajlar verdi. "Yeni Anayasa" çağrısı yaptı bir kere. Hukukun üstünlüğüne vurgu yaptı. "Kuvvetler ayrılığı hiçbir zaman güçler kavgası değildir" dedi. Birlikte yaşama kuralının, diğerini olduğu gibi kabul etmekten geçtiğinin altını çizdi. Bu sözlerin hepsi doğru ve hepsi de uygulamaya sokulmaya muhtaç. Lafta kaldığı müddetçe kıymet-i harbiyesi yok yani.


Yasamanın başı

TBMM yeni Başkanına kavuştu. Hayırlı uğurlu olsun. Meclis "Yasama" organı. Meclis Başkanı ise Yasamanın başı.
Türkiye 1982 yılında kabul edilen 12 Eylül Anayasası ile yönetiliyor. 33 senede her gelen iktidar bu anayasadan yakındı ama değiştirmedi. İstese değiştirebilirdi ama o Anayasa'nın kendine verdiği güç ve imtiyaz işine geldi ve değiştirmedi.
"Yasamanın başı" olarak seçilen İsmet Yılmaz, Meclis Başkanı'na yakışan sözler söyledi. Fakat içi henüz dolmuş değil bu sözlerin. Bu unvana layık olabilmesi için verdiği sözleri tutması lazım. 
Bu sözler ne zaman tutuldu, işte o zaman Meclis'in ve Meclis Başkanı'nın bir itibarı olur. Şimdiki haliyle hilkat garibesine benziyor bu kurum. Kafa iri, kollar uzun, bacaklar kısa... TBMM'nin Yasama organı olmanın vakarına kavuşturulması gerekiyor. Bugünkü hâliyle Meclis bir sembol, başkanı da o sembolün rozeti gibi algılanıyor. Ki, neresinden baksanız yanlış!


Bahçeli'nin devlet anlayışı

Devlet Bahçeli'nin diğer liderlerde olduğu gibi bir siyasi, bir de millî misyonu var. Bahçeli'nin bugüne kadarki yol haritasına bakan "devlet misyonu"nun daima ağır bastığını görür. Onun "devlet misyonu" kamuoyundaki "Muhalif blok" kavramını yıktı. Bahçeli her zaman olduğu gibi "Önce devlet" dedi.
MHP tavrını net koydu. AK Parti'ye parti gözüyle bakıyor. HDP'ye ise bakmıyor. Meclis Başkanı Seçiminde MHP'nin tavrını bu düşünce belirledi.
Meclis Başkanı seçimi gösterdi ki CHP ile HDP uzlaşabiliyor. CHP+MHP+HDP koalisyonu söz konusu olamaz.


Halkın mesajı

"Halkın sandıkta verdiği mesajı en iyi ben okudum" diyenler ikiye ayrılıyor. 1) CHP+MHP+HDP Bloku 2) AK Parti tek başına iktidar olamasın!  
"Muhalif Blok" yorumcuları daha ilk hamlede sükût-u hayale uğradı. Şimdi sırada diğer grubun imtihanı var. Halkın "AK Parti tek başına iktidar olmasın" mesajını "AK Parti madem en büyük parti, o halde tek başına iktidar olsun" diye yorumlayanlar; Meclis Başkanı seçiminde hayal kırıklığına uğrayan "Muhalif Blok"çulardan daha fena hayal kırıklığı yaşar ki, altından kalkamaz.
Bahçeli koalisyon görüşmeleri için üç şart öne sürdü. 1) 17-25 Aralık'ın üzerine gidilecek 2) Erdoğan çizgisine çekilecek 3) Çözüm Süreci askıya alınacak. Bu üç maddeyi doğru okuma sırası AK Parti'de. AK Parti bu üç maddeyi doğru okursa CHP ile de MHP ile de koalisyon hükümeti kurabilir.  Yok, "En büyük parti benim" der ve bu konularda tavizsiz davranacak olursa daha o an alır boyunun ölçüsünü.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.