Türkiye'nin büyük 100'ü

A -
A +
Türkiye'de sayıları az da olsa yüksek performans gösteren firmalar var. Bunların sayısı arttığı takdirde ekonomi de toplum da büyür. 

TOBB öncü oldu... Türkiye'nin önde gelen iki düşünce kuruluşu Tepav ve AllWorld Network iş birliği yaptı... Türkiye'nin en hızlı büyüyen şirket yarışması tamamlandı. Önceki gün hızlı büyüyen 100 şirkete ödül verildi.
Bir Kipaş Holding kuruluşu olan Maren Maraş Elektrik 2011-2013 yılları arasında satışlarını yüzde 8 bin 754 oranında büyütttü. Yanlış okumadınız: Bu firma satışlarını 88 kat arttırdı.
Satış oranlarındaki artış Maren'le sınırlı değil tabii. Karbil yazılım yüzde 2 bin 501Emza Enerji yüzde 2 bin 361Lokman Hekim Sağlık Hizmetleri yüzde bin 722, PAYTR yüzde bin 196 büyümüş mesela.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu bu başarılı firmaları ödüllendirmek için gerçekleştirilen üçüncü töreni yapma maksatlarını anlatırken "Başarılı girişimcileri ödüllendirmek, girişimciliği teşvik etmenin en etkili yollarından biridir" dedi.
Ödülün sadece plâket vermekle kalmaması var bir de. Ki, bu hepsinden önemli: Ödül alan bu 100 firma yetkilisi, ABD'ye düzenlenecek iş seyahatine katılacak ve ABD pazarını tanıma fırsatı verilecek kendilerine. Global piyasada görünürlüklerini arttırmış ve uluslararası bağlantılarını güçlendirmiş olacaklar böylelikle.  

Girişimciyi desteklememiz lazım

Rifat Hisarcıklıoğlu konuşmasında Türkiye'nin bir gerçeğine daha parmak bastı. Kanayan yara! Amerikalı çocuklara kim olmak istedikleri sorulduğunda Apple Computer Kurucusu Steve Jobs veya Facebooks Kurucusu Mark Zuckerberg gibi isimleri veriyorlar. Türk gençlerinin hedefinde ise KPSS imtihanına girmek ve kamuda garanti bir iş sahibi olmak var. Ünlü bir girişimci olmayı düşünen hatta hayal eden dahi yok! Yok çünkü, gençlere bu vizyon verilmedi. Bu ödüllerin verilmesi gençleri başarıya, risk almaya ve girişimciliğe özendirecektir mutlaka.


Başarı kolaylaştı

2001 Krizi Türk müteşebbisine finans yönetimini ve bütçe yapmayı öğretti. Şimdilerde ise girişimciler, maliyetleri aşağı çekme ve tasarruf yapmayı öğreniyorlar. En büyük şansları ise bu konuda profesyonel destek alma imkânlarının artmış olması. 

Girişimciler artıyor

Türkiye'nin en hızlı büyüyen şirketleri ödül töreninde masam başarılı girişimcilerle doluydu. Doruk Aydın mesela. Aydın, Denali Group'un yöneticisiydi. New York merkezli bu Amerikan firması, şirketlere satın alma konusunda destek veriyor. Doruk Aydın, "Şirketlerin personel ya da ham madde alımlarında onlara yardımcı oluyor ve ortalama yüzde 10 avantaj sağlıyoruz" dedi. Denali dünya piyasasını çok iyi tanıyor. Hangi ürünün nereden daha ucuza alınacağını biliyor. Dolayısıyla danışmanlık hizmeti verdiği firmalara avantaj sağlıyor. Maliyetleri yüzde 10 oranında aşağı çekmek demek acımasız rekabetin yaşandığı şu dönemde firmalara rakiplerinin önüne geçme fırsatı tanımak demek.
Doruk Aydın'ın hemen yanında Kemal Sidar oturuyordu. Kemal SidarAr-Ge teşviki almak isteyen firmalara danışmanlık hizmeti veriyor. Ki, çok önemli bir konu bu: Birçok firma teşviki hak edecek yatırım yapıyor ama teşvikten haberi yok. Ya da bir Ar-Ge yatırımı yapmak istiyor ama o konuda teşvik verildiğini bilmiyor. Doruk Aydın gibi uzmanlar bu konuda firmalara danışmanlık hizmeti veriyorlar ve onların Ar-Ge teşviki almalarına yardımcı oluyorlar. TÜBİTAK, KOSGEBAB FonlarıBilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı gibi birçok kurum teşvik veriyor.


Ödüle doymayan firma

Masanın diğer ucunda oturan Serkan Yavuz ise Farba Genel Müdürü'ydü. FarbaBayraktarlar Holding kuruluşu ve otomobil farı üretiyor. Serkan YavuzToyota CorollaMercedes C ve audi a8 serisine far ürettiklerini ve satışlarının iki senedir yüzde 112 büyüdüğünü söyledi. Farba'nın aldığı o kadar çok kalite ödülü var... Saymaya kalksam sayfa yetmez.


Koalisyon tek vücut olursa olur

Abdülkadir Konukoğlu'nun şirketi de ödül alanlar arasındaydı. Konukoğlu'na piyasayı ve koalisyon hakkındaki düşüncelerini sordum. Konukoğlu birinci önceliğin terör olduğunu söyledi ve "Kan akmasın" dedi. Ardından piyasanın beklemeye geçtiğini belirtti ve geçmiş kötü koalisyon örneklerine atıfta bulunarak; "Şayet tek vücut olacaklar ve ellerini taşın altına samimi olarak sokacaklarsa koalisyon kursunlar" dedi.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.