Video yardımcı hakemliği

A -
A +

Anlaşılan o ki, birçok insan için hâlen dünyanın en enteresan sporu olma hususiyetini muhafaza etmesine rağmen futbolun son senelerde hafiften düşüş trendine girmesi, bu işin patronlarını fazla belli etmemeye gayret gösterseler de bayağı rahatsız etmiş vaziyette.
Umumiyetle daha kolay gol atmanın mümkün kılınmasından bahsedilse de bariz hakem hatalarının maçların neticesine fazlasıyla tesir ettiği artık ayan beyan ortada.
Bu durumda yapılacak en akıllıca iş hakem hatalarının mümkün mertebe minimum seviyeye indirilmesi.
Bunu yaparken de oyunun temposunu asla düşürmemek gerekiyor.
Bazen üzerinde yıllarca tartışılan ve yine de neticeye ulaşılamayan "Top çizgiyi geçti mi geçmedi mi?" tartışmaları için artık tenis turnuvalarının vazgeçilmezlerinden olan çizgi teknolojisi ya da namıdiğer 'şahin gözü' gündeme gelmiş olsa da bu teknolojiye ihtiyaç duyulacak pozisyonların nadirattan olması, bu işin mütehassıslarını daha ziyade oyunun sonucuna direkt olarak etki eden ve her maçta sık sık karşımıza çıkan hakem hatalarına yöneltti.
Geçtiğimiz günlerde Fransa ile İspanya arasında oynanan hazırlık müsabakasında video yardımcı hakemliği ilk defa resmî olarak test edildi.
Maçın ilk dakikalarında daha çok hücum eden Fransa, Griezmann ile beklediği golü de buldu. (!)
Bu golde (!) yardımcı hakem ofsayt bayrağını kaldırmadı.
Orta hakem golü (!) verdi.
Hatta ekranın köşesinde Fransa 1-0 İspanya (!) yazısı bile görüldü.
Ta ki video yardımcı hakemliği sistemi devreye girinceye kadar!
Videolu yardımcı hakem diye de niteleyebileceğimiz her kimse o zatımuhterem, bütün bu hengâmede golün bariz bir şekilde ofsayttan atıldığını gayet hızlı bir şekilde görüntülerden tespit etti ve orta hakemin kulağına bu hakikati fısıldadı.
Tribünlerdeki Fransız seyircilerin bu işten hiç de hoşnut kalmadığına dair yuhalamalar ve âdeta gök gürültüsünü andıran uğultular eşliğinde gol iptal edildi ve maçın ilk devresi 1-0 değil de 0-0 bitti.
Dakikalar 68'i gösterirken İspanya, David Silva'nın penaltıdan attığı gol ile deplasmanda 1-0 öne geçti.
Bu golden yaklaşık 10 dakika sonra İspanya bu defa Gerard Deulofeu ile ikinci golü buldu.
Bu pozisyonda yardımcı hakem ofsayt bayrağını kaldırsa da orta hakem Felix Zwayer yine videolu yardımcı hakemin görüşüne müracaat etti ve golün ofsayt olmadığına dair aldığı tüyo ile santra yuvarlağını gösterdi.
Şayet orta hakem, maçın başında Fransa'nın ofsayttan attığı golü haksız bir şekilde vermiş ve İspanya'nın attığı ikinci golü yine yardımcı hakemin hatalı bayrağı ile iptal etmiş olsa muhtemelen maçı İspanya kazanamayacaktı.
Netice itibarıyla video yardımcı hakemliği rüşdünü ispat etti ve hakem hatalarının maçların sonucuna direkt olarak ve genellikle menfi şekilde tesir ettiği fikrini mütemadiyen müdafaa edenler bir kere daha haklı çıktı.
Video yardımcı hakemliği muhteşem bir futbol inkılabıdır.
Son zamanlarda haksızlıklar sebebiyle futboldan soğuyan kitlelere ilaç gibi gelecektir.
Bu sistemin mecburi hâle getirilmesini ve hiçbir masraftan kaçınmamak kaydıyla Süper Lig dâhil dünyadaki bütün ciddi futbol turnuvalarında bir an evvel uygulanmasını canıgönülden arzu ediyoruz.
 Vesselam.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.