Erdoğan’ın AK Parti’nin yeni dönemine ilişkin mesajları

A -
A +
Erdoğan, 27 Ağustos 2014’te hukuki zorunluluktan dolayı bıraktığı AK Parti Genel Başkanlığı’na, 998 gün aradan sonra tekrar döndü.
Kongre’de yeni dönemin yol haritası ve siyaset tarzına ilişkin uzun bir konuşma yaptı.
Kongre öncesi kamuoyunda, Erdoğan’ın vereceği mesajlara dair belirli konu başlıkları etrafında bir beklenti oluşturulmuştu.
Erdoğan’ın konuşmasında birçok kimse, doğal olarak söz konusu konu başlıklarına odaklandı.
Söyleyecekleri ile ilgili en merak edilen hususlar ise, AK Parti’nin “değişim ve yenilenme”sine ilişkin konulardı.
Erdoğan'ın, konuşmalarında ilgili hedef kitleye dönük belirli mesajları ustaca verdiği biliniyor.
Bu anlamda, dünkü konuşmasında, yeni dönemde AK Parti teşkilatları, belediye başkanları ve yönetim kadroları ile ilgili çok önemli mesajlar verdi.
AK Parti’de lider değişimi zaten başlı başına yeni bir döneme işaret etmekte. Ancak bu değişim Erdoğan liderliğinde, 2019 seçimleri ve 2023 hedeflerini gerçekleştirecek yeni kadroların ve sosyal sermayenin de oluşturulmasını zorunlu kılmakta.
Erdoğan, 2 Mayıs’ta partiye tekrar üye olurken, “AK Parti tarzı siyaseti”nden bahsetmişti. Kongre konuşmasında, geçmiş 16 yıllık sürece de çoğu kez atıfta bulunarak, bu “tarzı siyaset”in yeni dönemde “ihya ve inşa”sının hangi bakış açısı ile sürdürülmesi gerektiğine odaklandı.
Erdoğan, parti kadrolarına yeni dönem siyaseti ile ilgili mesajlar verirken kendisi ile ilgili söylediği şu cümlelerin altı çizilmesi gerekir:
“Şu saatten sonra da ülkem, milletim için, ümmetimiz için, insanlık için hayırlı olmayan hiçbir şeyin bizim nezdimizde yeri yoktur, olamaz. Buradan milletime sesleniyorum; eğer bu kardeşiniz Tayyip  Erdoğan'ın ülkesinin ve milletinin hayrına olmayan en küçük bir tavrını, davranışını, icraatını, sözünü duyarsanız, bugüne kadar yaptığı her şeyi bir  kenara bırakın ve gereğini yapın. Böyle bir yanlışın içine düşen Tayyip  Erdoğan'ın tüm hakları size helaldir...”
Erdoğan, bu sözleri söylerken, aynı zamanda teşkilatlardan da aynı hassasiyeti göstermelerini beklemektedir.
Konuşmasında Erdoğan, il, ilçe ve belde teşkilatlarında yıl sonuna kadar yapılacak kongrelerle yenilenme sürecinin tamamlanacağını söyledi. Teşkilat kongrelerinde de, özellikle 18-25 yaş aralığı başta olmak üzere gençlerin yönetime geleceğini açıkça belirtti.
Parti kadroları ve belediye başkanları ile ilgili şu sözleri de ayrıca önemliydi:
“Şehirlerine ve partilerimize yük olan değil, şehirlerinin ve partimizin yükünü omuzlayan belediye başkanlarıyla yolumuza devam edeceğiz. Teşkilatlarımızda, belediyelerimizde, Meclis’te bu kriterlere uygun arkadaşlarımıza her kademede görev vermeye hazırız. Milletimizin itimadına layık olmanın gereği bu...”
Bu mesajdan da anlaşılan, kabinede yapılacak değişikliğe ek olarak; partiye yük olan bazı belediye başkanlarının da görev süresi sonlanmadan değiştirilme ihtimalinin olduğu.
AK Parti kadrolarının Türkiye siyasetinde iktidara gelmesi, yerel yönetimlerde elde ettiği başarının sonucudur. Dolayısıyla yerel yönetimlerde ortaya çıkacak başarısızlık, aynı zamanda AK Parti iktidarının geleceğini de etkileyecektir.
Erdoğan’ın yine AK Parti ile ilgili dile getirdiği ve en çok alkış alan cümlelerinden bazıları şunlardı: 
"Elbette yorulanlar oldu, elbette yolunu kaybedenler oldu, çeşitli sebeplerle eksilenler oldu. AK Parti olarak bizim ne menzilimiz değişti, ne de milletimizle aramızdaki rabıtamız zayıfladı. Kim dönerse dönsün biz dönmeyiz bu yoldan...”
Bu mesajların tümünden çıkan sonuç: Erdoğan yeni dönemde hızla parti teşkilatlarını yenilerken; aynı zamanda, AK Parti’nin tabanını daha da genişletmeye yönelik yeni adımlar atacaktır.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.