Sahada hangi ittifak çalışır?

A -
A +
31 Mart yerel seçimlerine de, 24 Haziran’da oluşan ittifak blokları üzerinden gidilecek. Bu, kesinleşti artık.
Hem Cumhur İttifakı hem de Millet İttifakı ve ona eklemlenen HDP yerel seçimlerde kısmi düzeyde iş birliği yapacak.
Her iki blok yerel seçimlerde ittifak ya da iş birliği için belirli sınamalardan geçti, geçiyor.
AK Parti ve MHP yerel seçimde ittifak ve iş birliği konusunda yakın dönemde bir kriz yaşadı.
Her iki partinin bu krizi aşmasını kolaylaştıran en önemli unsur, Cumhur İttifakı ve seçim ittifakını birbirinden ayıran bir tutum takınmalarıydı.
Hatırlayalım. AK Parti ve MHP liderleri yerel seçimde ittifak yapmayacaklarını açıkladıkları grup toplantısının hemen ardından bile, Cumhur İttifakı’nın devamı yönünde irade ortaya koydular. İttifakın zarar görmemesi için dikkatli bir dil kullandılar.
Her iki parti içinde, krizi derinleştirebilecek ve Cumhur İttifakı’na zarar verecek gelişmelere parti liderleri anında müdahale etti.
Her iki lider "ülkenin bekası" üst başlığında, Türkiye’ye yönelik iç ve dış kaynaklı saldırılar karşısında birlikte mücadele, Türkiye’yi zayıflatarak uluslararası operasyonların karşısında yer alma süreçlerinde ve Cumhurbaşkanlığı Sisteminin yerleşmesi için Cumhur İttifakı’na ihtiyaç olduğunun farkındaydılar.
Dolayısıyla da Cumhur İttifakı yerel yönetimlerde seçim ittifakını da gerçekleştirdiler
Cumhur İttifakı’nın bazı seçim çevrelerinde ittifaka gitmesi, sadece o seçim bölgesinde olumlu bir sonuç ortaya çıkarmayacaktır. Aynı zamanda tüm Türkiye’de, iki parti arasında yaşanacak sert rekabetten dolayı Cumhur İttifakı’nın zarar görmesini de engelleyecektir.
Ayrıca, belirlenen ittifak yerlerinin dışındaki seçim çevrelerinde bile, karşı blokun kazanma ihtimali ortaya çıktığında, Cumhur İttifakı tabanı, sandıkta güçlü olan adaya yönelebilecektir.
AK Parti ve MHP ittifakının 24 Haziran seçimlerinde başarılı olması, Cumhur İttifakı’nın sürdürülmesinde her iki partinin motivasyonunu artırmıştı.
24 Haziran’ın başarısı, yakın dönemde iki parti arasında yaşanan krize rağmen, 31 Mart yerel seçimleri için iş birliğinde ısrarı ve en nihayetinde ittifak görüşmelerinin olumlu sonuçlanmasını teşvik etti.
Tüm bunlara ek olarak, Cumhur İttifakı karşıtı blokun yerel seçimlerde iş birliği yönünde organize olmaları, MHP ve AK Parti’nin yerelde seçim iş birliği yapmasını da bir anlamda zorunlu kıldı.
Cumhur İttifakı’nın yerel seçimlerde iş birliği, 24 Haziran seçimlerine benzer şekilde, ittifak partileri açısından olumlu bir sonuç ortaya çıkaracaktır.
            ***
Millet İttifakı’nın yerel seçimde iş birliği arayışı, 24 Haziran öncesi çatı aday görüşmelerine benziyor. Örneğin, Ankara için Mansur Yavaş’ın “rozetsiz aday” söylemi üzerinden kendi adı üzerinde iki partinin uzlaşmasını şart koşması ile; 24 Haziran öncesinde Abdullah Gül’ün çatı adaylık için tüm AK Parti karşıtı blokun kendi adaylığında uzlaşma şartını ileri sürmesi  benzerlikler içeriyor.
CHP içinde, sağ siyasi aktörlerin parti yönetimi tarafından aday gösterilmesine ve partinin sağcılaşmasına önemli bir itiraz var. Yine İyi Parti içinde de CHP ile seçim ittifakına karşı çıkanların olduğu biliniyor.
Bu sağcılaşma ve kendi adayları ile seçime gitme tartışması, hem CHP'de hem İyi Parti’de 24 Haziran seçimleri öncesinde de yaşanmıştı.
24 Haziran öncesinde de CHP ve İyi Parti arasında yaşanan görüş ayrılıkları en nihayetinde kendi adayları ile cumhurbaşkanlığı seçimine gitmeleriyle sonuçlanmıştı. Bakalım bu seçimde benzer bir süreç yaşanır mı?
İyi Parti yönetiminde ve parti teşkilatında, 24 Haziran seçimlerinde alınan olumsuz sonucun CHP ile kurulan ittifaktan kaynaklandığını düşünenler çoğunluktaydı. Yine parti içinde, yerel seçimde tekrar aynı ittifakın kurulmasının, benzer bir sonuca yol açacağını söyleyerek itiraz edenler var.
Dolayısıyla, Millet İttifakı partilerinin yerel seçimlere ilişkin görüşmelerinde sanılanın aksine pürüzler çözülmüş değil. Dolayısıyla seçim öncesi yaşanan tartışmalar, seçim sürecine ve sonrasına da yansıyabilir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.