Bahçeli’nin açıklamaları ve İYİ Parti

A -
A +
MHP lideri Devlet Bahçeli’nin açıklamaları olmasa, İYİ Parti’nin 4. Olağanüstü Kongresi, kamuoyunun pek de ilgisini çekmeyecekti.
Bahçeli, İYİ Parti kongresine iki gün kala sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile İYİ Partililere “geri dönün çağrısı” yaptı.
Bahçeli’nin “Kucaklaşma zamanı gelmiştir” açıklamasına, İYİ Parti’nin Twetter hesabından, Akşener’in kahkaha atarak “ay harika ya” dediği bir görüntü ile cevap verildi.
Karşı cevap ise MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın tarafından, “İp müdiresinin attığı cevabi tweet, her şeyi ortaya sermektedir. Aslında atılan tweet değil, fettan bir kahkahadır” şeklindeki sözleri ile verildi.
Bahçeli’nin çağrısının, karşılık bulup bulmayacağını önümüzdeki günlerde göreceğiz.
Ancak, MHP liderinin bu çağrısının, İYİ Parti kongresinin dinamiğini etkileyeceği kesin. En azından hem kamuoyunda hem de parti çevrelerinde kongre gündeminden daha çok bu “geri dön” mesajı tartışılacak.
Bahçeli’nin açıklamalarına parti yönetiminden sert tepki gelse de, İYİ Parti’nin içinde, kuruluşundan bu yana tartışma, ayrılıklar ve istifalar hiç bitmedi.
Partinin teşkilat sorunları, kimlik bunalımları ve ittifak pazarlıklarındaki gelgitleri İYİ Parti’yi  istifalar ve krizler partisine dönüştürdü. Önemli kurucuları, bazı milletvekilleri ve teşkilat yöneticilerinden birçok isim, bugüne kadar parti ile yollarını ayırdı.
Her seçim öncesinde ve sonrasında ve parti yönetimine tepkiler ve itirazlar yükseldi.
İstifa edenler, hem Genel Başkan Akşener’e hem de parti yönetimine ağır suçlamalarda bulunarak parti ile yollarını ayırdılar, parti içinde yaşananları zehir zemberek açıklamalarla kamuoyuna duyurdular.
31 Mart seçimlerinde Millet İttifakı ve HDP ile yapılan iş birliğinin, partinin içindeki huzursuzluğu giderek yükselttiği biliniyordu.
Örneğin 23 Haziran İstanbul seçiminin hemen ardından, TBMM’de HDP’li milletvekili Kurtulan’ın İYİ Partili Ağıralioğlu’na hitaben, “Size rağmen, içinde bulunduğunuz ittifaka, HDP ve PKK’ya içinde gönül vermişlerin de olduğu insanlar oy verdi. Şu an koltuklarınızda HDP’nin oylarıyla oturuyorsunuz. Bu ittifakta, CHP ile yaptığınız ittifakta HDP’nin oylarının etkisi vardır” şeklindeki sözleri, ittifaka olumsuz yaklaşanların eleştirilerinin parti içinde tekrardan yükselmesine sebep olmuştu.
İYİ Parti içinde yaşanan tüm tartışmaların, MHP lideri Bahçeli tarafından biliniyor olması doğal olarak beklenir. Daha önceden, İyi Parti’nin il ve ilçe kongrelerinde yaşanan tartışma ve ayrışmaların ardından birçok kişinin tekrar MHP’ye döndüğünün de farkında.
Dolayısıyla, Bahçeli’nin kongre öncesi bu açıklamalarını, İyi Parti içindeki memnuniyetsizlerin tekrar MHP’ye dönmesi için onları cesaretlendirici bir tavır olarak okumak mümkün.
2017’de Batı medyası, “Türkiye’nin ‘demir leydi’si Meral Akşener, Erdoğan’a meydan okumaya hazırlanıyor” (Time, Temmuz 2017) başlıklı haberlerle MHP içindeki muhalefeti gaza getirmeye çalışıyorlardı.
25 Ekim 2017’de kurulun İYİ Parti, her yıla iki “olağanüstü” kongre sığdırdı. İttifak siyaseti olmasa 24 Haziran seçimlerinde barajı geçemediği için parlamentoya giremeyecekti. 31 Mart yerel seçimlerinde il düzeyinde hiçbir başarısı yok. İlçe düzeyinde ise sadece 18 belediyeyi kazanabildi.
Bu bağlamda, ittifak siyasetini bir tarafa bırakırsak, İYİ Parti’nin bir seçim başarısından bahsetmek mümkün değil. Genel Başkan Akşener’in, girdiği ilk seçimin ardından istifa ettiğini ve zorla ikna edilerek tekrar partinin başına getirildiğini de hatırlatalım.
İYİ Parti bağlamında Türkiye siyasetine baktığımızda, bölünerek ve ana partiden ayrılanlar tarafından kurulan partilerin, siyasette başarılı olamadıkları bir kez daha tescil edildi.
Bugünlerde Batı medyasında, geçmişte AK Parti içinde siyaset yapmış yeni parti kurma hazırlığında olanlar hakkında benzer içerikli analizler yapılıyor.
Bölünerek kurulan partilerle ilgili en yakın örnek olarak İYİ Parti karşımızda duruyor. Siyasette hangi işlevi yerine getirdiği ise başka bir yazının konusu...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.