“Sakallı doğan bebek” büyüdü CHP’ye başkan oluyor

A -
A +
Sakallı bebeğin doğduğuna inananlar, herhâlde CHP’nin başına geçeceğine de inanırlar.
Ya da tersi de doğrudur. Rahmi Turan adlı gazetecinin bugünkü yazdıklarına inananlar, geçmişteki asparagas yalan haberciliğine ve bulvar gazeteciliğine de inanmış demektir.
Rahmi Turan, 1 Ağustos 1987’de o zaman yönettiği gazeteye, “sakallı bebek doğdu” manşetini atmış. Tabii, “sakallı doğan bebek” sıradan bir bebek olacak değil ya, “doğar doğmaz da konuşmuş!” Hatta, “kıyametin kopmasını biraz erteletmiş!” Bu “bilgiler” söz konusu manşet haberin içeriğinde var...
Kimilerinin bugün “duayen”“usta” ve “mesleğin büyüğü” gibi sıfatlarla andıkları gazetecinin aslında bütün hayatı bu tip asparagas haber üretimiyle geçmiş. Yüzlerce benzer örneği var.
Dolayısıyla, aynı yolun yolcusu olanların, bu kişiyi “duayen” olarak görmelerine şaşmamak lazım.
Aynı gazeteci, söz konusu haberin bir benzerini de birkaç gün önce Sözcü gazetesinde köşe yazısı olarak yazdı. Bir CHP’linin gizlice Beştepe’ye gidip Erdoğan’la görüştüğünü belirtti. Erdoğan’ın kendisini ziyaret eden kişiye CHP’ye Genel Başkan olmasını teklif ettiğini ve “Millî güvenlik sebebiyle senin olman lazım, ben de yardım ederim” dediğini yazdı.
CHP’lilerin ileri gelenleri, böyle bir ziyaretin olmadığını haykırdılar. Kurultayda aday olması beklenen Muharrem İnce açıklama yaparak, iddiayı ortaya atan gazetecinin söz konusu ismi açıklamasını istedi.
Aslında CHP’lilerin neredeyse tamamına yakını iddianın doğru olmadığını söylediler. Bu yazının kongrede aday olacakları itibarsızlaştırmaya dönük bir operasyon olduğunu üzerine basa basa vurguladılar.
Böyle bir ziyaret olmasa bile tüm aday olacakları töhmet altında bırakmak için bu iddianın özel olarak planlandığını ve operasyonel hâle getirdiğini belirttiler.
Kılıçdaroğlu’nun karşısına çıkacak olan ismin kim olduğuna bakılmadan, şimdiden “şaibeli” hâle getirilmeye çalışıldığını söylediler.
              ***
CHP içinde böyle düşünmeyen, yazıdaki iddialara inanan bir kişi vardı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, iddianın “doğru” olduğunu ama “isim vermek istemediğini” belirtti.
Zaten, Kılıçdaroğlu yazının yer aldığı gazeteyi daha birkaç gün önce basının “yeni amiral gemisi” olarak nitelendirmişti.
CHP, nisanda kongreye gidecek. Parti yönetiminin, il ve ilçe kongrelerine “tek adayla gitmek” için özel bir çalışma yürüttüğünü gazetelerden okuyoruz.
Mevcut Genel Başkan’a muhalif olan delegelerin değiştirildiğini Muharrem İnce, “Önce bana destek olanları harcıyorlardı, şimdi selam verenleri bile harcıyorlar. Yazık, ayıp! Bunun bedelini ağır ödeyecekler” sözleriyle açıklamıştı.
CHP’liler mevcut delege yapısı ile, kendi bırakmadığı müddetçe, Kılıçdaroğlu’nun seçilmeye devam edeceğini söylüyorlar. Dolayısıyla mevcut Genel Başkanın yerinin garanti olduğunu vurguluyorlar.
O zaman soru şu: Mevcut delege yapısı ile Kılıçdaroğlu’nun kongreyi kazanacağı bilindiği hâlde, aday olacaklara karşı bu operasyon niçin yapıldı?
İl ve ilçe kongrelerine, “tek adayla gitme” çalışması bize bir ipucu verebilir.
İktidara radikal derecede muhalif ama CHP’ye yakın bir gazeteci üzerinden bu operasyonun yapılmasının amacı, sadece Kılıçdaroğlu’nun kazanmasını garanti etmek değil, aynı zamanda tek aday olarak kongreye gitmesini de sağlamak olabilir.
Rahmi Turan’ın yazısının planlanarak “çoklu hedefler” için bir operasyon olduğuna inanmayanlar, “sakallı doğan bebek” haberine inanmaya devam edebilirler.
Hatta o bebeğin artık büyüyüp, Külliye’ye giderek CHP Genel Başkanı olmak için Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüştüğüne bile inanabilirler...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.