Yeni yıldız!

A -
A +
Ukrayna işgali Rusya'ya çok pahalıya mal olacak. Rus merkez bankasına göre şu ana kadar Rusya'dan çıkan para miktarı 100 milyar doları buldu. Kriz uzarsa sermaye kaçışı 160 milyar dolara ulaşacak. Rus merkez bankası faizleri 5.5'tan 9.5'a yükseltmesine rağmen sular durulmadı. Putin 428 milyar dolarlık döviz rezervine güveniyor, ama şu anda sallanmaya başlayan güven ortamı tamamen kaybolursa bir anda erir gider.. Rus ekonomisinin 2014'te %2 daralacağı öngörülüyor, yani ekonomide 30 milyar dolar kaybolacak. Rusya uluslararası alanda büyük itibar kaybediyor, G-8'den çıkarıldı. OECD'ye katılma süreci durduruldu. Kırım, başlı başına büyük problem. Yarımadaya yardım için 7 milyar dolar veren Kremlin'in ödeyeceği fatura büyüyor. Rusya'nın ikinci büyük bankası VTB, devletten 5.4 milyar dolar yardım istiyor. Ukrayna dolayısıyla ABD ve AB'nin uyguladığı yaptırımlarla petrol fiyatlarındaki sert düşüş, Rusya'yı finansal krize sürüklüyor.
Rusya 2014 bütçesini yaparken, petrolün varilini 100 dolar olarak hesap etmişti. Brent petrol 80, ABD ham petrolü 74 dolara inince bütün hesaplar altüst oldu. Bütçe açığı artmaya başladı. Sermaye girişi azaldı. Rus halkı döviz büfelerine hücum ediyor, dolar topluyor. Enflasyon %8.5'a fırladı. Bu tablo Putin'i Rusya'da hedef adam hâline getirdi...
İşte Putin, bu şartlar altında 1 Aralık'ta Ankara'ya geliyor. İki ülke arasında öncelikle enerji alanında iş birliği var. Türkiye mavi akım üzerinden alınan doğalgaz miktarında 3 milyar metreküp artış ve yılbaşında yenilenecek sözleşmede fiyat indirimi istiyor. Hükümet doğalgaz fiyatlarını aşağı çekerek 14 haziran 2015'te yapılacak milletvekili seçimlerinde halkın büyük desteğini almaya çalışacak. Türkiye-Rusya arasındaki 35 milyar dolarlık ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor. Türkiye'den Rusya'ya yapılan ihracat bugün 6 milyar dolar seviyesinde, bu rakam geçen yıla göre %20 daha az. Öncelikle bu dengesizlik düzeltilecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yakın iş birliği içinde olduklarını kaydeden Putin, Türkiye ziyareti için "Üst Düzey İşbirliği Konseyi toplantısı için Ankara'ya geldiğimde ilişkilerimizin daha da geliştirilmesi için birlikte yeni ufuklar arayacağız" diyor. Yeni ufuklardan maksat uzun süreli iş birliğidir.
Evet  ticaretin yeni yıldızı Rusya oluyor.. Ne zaman dev anlaşmalarla projelere imza atsak, ardından Avrupa ve ABD'den olumsuz tepki alıyor, hiç beklenmedik olaylar yaşanıyor. Umarım bu defa aynısı olmaz.. Olursa da şaşırmayız!
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.