Afiyet olsun!..

A -
A +

Türkiye'de işler tam rayına giriyor derken olumsuz hava birdenbire ağırlaştı. Ankara'da hükümet kanadında yaşanan sert suçlamalar ile çözüm sürecini tehlikeye düşüren açıklamalar güvensiz ortam oluşturdu. PKK'nın saldırıda bulunması, Suriye füzesinin Reyhanlı'ya düşmesi endişeleri arttırdı. Moody's'in Türk Bankalarını negatif gördüğü raporu gündeme bomba gibi düştü. Ama gerginliği arttıran asıl gelişme Orta Doğu'dan geldi. Suudi Arabistan'ın Yemen'e düzenlediği askerî operasyon petrol fiyatlarını ateşledi, benzine zam geldi. ABD'nin destek verdiği savaş ortamı altını atağa kaldırdı. "Sıfırcı Hoca" adı ile bilinen ve Türkiye'ye yatırım yapılabilir notu vermemek için yıllarca bizi peşinden koşturan Moody's, bankacılık sektörünün görünümünün kurlardaki oynaklık ve ekonomik büyümedeki yavaşlama nedeniyle negatif olduğunu belirterek yangını körükledi. Borsa İstanbul'da hisse senetleri sert satışlarla yönünü aşağı çevirdi, yurt dışından fon girişi durdu, döviz sepeti 2.73 TL'ye fırladı. Moody's, sektördeki büyüme imkânlarının ve krediler için borçlanma imkânlarının azalacağı uyarısında bulunuyor. Bu uyarı palavranın babası.. Bugün Avrupalı bankalar Türk bankalarına borç vermek için sıraya girmiş durumda. Tahvil ihraçları yarım saatte sonuçlanıyor...

Neden? Çünkü Türkiye gibi borcunu zamanında tıkır tıkır ödeyen ikinci bir ülke yok. Şu rakamlara bakın, gerçeği görün.. Bankacılık sektörünün 2014 yılı net kârı, net 24.66 milyar lira.. Sektörün aktif toplamı 2 trilyon lira. Kredileri 2014 sonunda 1.24 trilyon liraya ulaşan bankaların toplam mevduatı 1.05 trilyon lira. Bankacılık sektörünün sermaye yeterlilik rasyosu yüzde 16.3. Dikkatinizi çekerim Avrupa'da bu rakam %5 seviyesinde.. 2015'in ocak ayında bankaların net kârı 2 milyar TL oldu, geçen yıldan fark yok. Bu mu düşük kazanç.. Moody's'in ekonominin can damarı güçlü Türk bankalarını hedef alarak Türkiye'de dengeleri bozmak için düğmeye bastığı apaçık ortada. Hazırlanan raporun olumsuz gelişmelerin yoğunlaştığı bir ortamda yayınlanmasının arkasında başka plan var. Moody's, 10 Nisan'da Türkiye not değerlendirmesi yapacak. Burada büyük bir ihtimalle negatif görüşlere ağırlık verecek. Buna zemin hazırlıyor. Maksat çok açık.. 7 Haziran seçimleri öncesinde ekonomiyi felç ederek, finans dünyasını karıştırıp AK Parti'nin ağır yara almasını sağlamak.. Ama Bankalar Birliği Başkanı sert çıkınca geri adım atmak zorunda kaldılar. Moody's'in Başkan Yardımcısı ve Kıdemli Analisti Pippia, "Moody's temel durum senaryosunda Türk bankacılık sistemini dirençli olarak değerlendiriyor" demek zorunda kaldı, yani tükürdüğünü yaladı.. Afiyet olsun!
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.