Grogi!

A -
A +

Bir sağdan bir soldan yumruk yiyen dolar, grogi duruma düştü, dünya para birimleri karşısında kazandıklarını geri verdi...

Üç gün önce dünyayı kasıp kavuran dolar, bugün kuyruğu kıstırmış kedi gibi köşeye çekilmiş durumda. Çarşamba akşamı 2.730 TL ile tarihî  rekor kırmıştı, dün 2.680 TL'ye indi. Peki ne oldu da rüzgâr yön değiştirdi? Bir defa aşırı değer kazanan doların ABD ekonomisini tehdit ettiği açıklanan verilerdeki bozulmayla netleşti. Perakende satışlar, sanayi üretimi, kapasite kullanım oranı, konut verileri ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları beklentilerden kötü geldi. Önümüzdeki hafta belli olacak imalat endeksleri büyük ihtimalle tahminlerin gerisinde kalacak. Sanayi şirketleri ilk çeyrek bilançolarında düşük kâr açıklarsa, film kopacak. Uluslararası para fonu (IMF) ABD merkez bankasını uyardı: "Faizleri erken arttırırsan küresel bozulmayı tetiklersin, dengeleri bozarsın." ABD iş dünyasının nabzını tutan Business insider isimli dev haber sitesi, üyelerine "korkmayın, faizler eylülden önce artmaz" mesajını gönderdi. Bitmedi.. Minneapolis, Boston ve Atlanta FED Başkanları, faiz artırımı için henüz şartların oluşmadığını, istihdam piyasasının daha fazla güçlenmesi gerektiğini, açıklanan verilerin kasvetli olduğunu söylediler. Bir sağdan bir soldan yumruk yiyen dolar, grogi duruma düştü, dünya para birimleri karşısında kazandıklarını geri verdi. Dolar endeksi 100'den 97 seviyesine indi...
ABD'de faiz artışının öteleneceği haberleri gelişmekte olan ülkeleri -kısa sürede fon çıkışı yaşanmayacağı için- rahatlattı. Çin'de hükümetin yeni teşvik paketini devreye sokacağı haberleri Şanghay borsasına ralli yaptırıyor. Yurt dışında kolu kanadı kırılan dolara bir darbe de Bankalar Birliğinden geldi. Başkan Hüseyin aydın "Türk bankaları yabancı para geliri olmayan kuruluşlara döviz kredisi vermiyor bu yüzden kur riski en alt düzeye inmiş durumda" diyerek olumsuz senaryolara son verdi.
Faiz lobisi 22 Nisan'daki Para Politikası Kurulundan faiz indirim kararı çıkmasın diye, kurların daha fazla düşmesini istemiyor.
İki günden beri akaryakıta büyük zamlar yapılarak, maliyetlerin yüksek kalması sağlanıyor. Çarşamba'dan sonra TL de değer kazanacak, dolar kademeli şekilde 2.60 TL'ye dönecek. Yeri gelmişken taşı gediğine oturtayım. Türkiye'de döviz kurunun değerini Berkez Bankasının ihalelerine giren bankalar belirliyor. Yüksek teklif vererek doların değerini yükseltiyorlar. Gösterge tahvilde alım yapmıyor, faizi tavanda tutuyorlar. Özetle dengeleri bozuyorlar. Beyler! Faiz lobisi perde arkasında değil, tam karşınızda!..

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.