Gemileri yaktık!

A -
A +

Anayasanın 116. maddesine göre, Millet Meclisi Başkanlık Divanı seçiminden sonra 45 gün içinde hükümet kurulamazsa Cumhurbaşkanı Meclis Başkanına  "danışarak" seçimlerin yenilenmesine karar verebilir. Yani TBMM devre dışı kalıyor. Erdoğan-Baykal görüşmesinde bu konu büyük ihtimalle gündeme gelmiş, böyle bir durum için mutabakat sağlanmış olabilir. CHP'nin ağır topu Baykal'ın Kılıçdaroğlu'na karşı alternatif başkan adayı olmasının yolu böyle açılabilir. Biliyorsunuz Aralık ayında CHP'nin kurultayı var. Baykal'a "meclis başkanı olman için AK Parti yeterli desteği verirse, sen de koalisyon ihtimalleri tükenirse erken seçim kararına evet der misin?" diye sorulmuştur. Nitekim AK Partinin meclis başkanlığı için bugüne kadar ismi hiç zikredilmeyen en iddiasız isimlerden birini Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ı aday göstermesi Deniz Baykal'a sıcak bakıldığını göstermiyor mu? Siyasi çevrelerde bu gelişmenin AK Parti-CHP koalisyonunu güçlendirdiği yorumları yapılıyor. Boş hayale kapılmayın.

Kılıçdaroğlu'nun iki gün önceki sözlerine bakın gerçeği görürsünüz: "... AK Partiyle aramızda ciddi bir güven sorunu var. Bu aşılmadan bir araya gelmek bile çok zor.. Güven sorunu çözülmeden bu iş olmaz. O görüldüğü kadar kolay bir ihtimal yok ortada..." Her şey karşılıklı.. Sen AK Partiye güvenmiyorsan, AK Parti de sana hiç güvenmiyordur. Ne kadar enteresan değil mi? Hem koalisyon yapmak isteyeceksin, hem de büyük ortağa sana hiç güvenmiyorum, diyeceksin. Bu anlayışla hükümet olunur mu?..

CHP, koalisyona evet demek için başta dönüşümlü ve ilk defa kendisinde olacak başbakanlık dahil pazarlık konusu yapmayacağı 14 ilke açıkladı. Bunların hiçbiri kabul edilebilir değil.

Nitekim Başbakan Davutoğlu "Eğer birileri 'AK Parti koalisyona çok istekli, dolayısıyla kendi düşündüklerimizi dayatırız' diye bir yaklaşımla bize gelirlerse, bilsinler ki kesinlikle taviz vermeyiz" diyerek tavrını net biçimde ortaya koydu. MHP burnundan kıl aldırmıyor. Kapıları çoktan kapatmış durumda. Açık açık "Görüşmeye hiç gelmeyin biz muhalefette kalacağız" diyor.. CHP de MHP de devlet yönetimine talip değil. Bugünden yapılan anketlere inanmayın. Bütün koalisyon kapıları kapandığı zaman seçimden başka çare kalmayacak. Asıl o zaman halkın tercihi ön plana çıkacak...

Bugün meclis başkanı seçimi var. İlk iki turda sonuç alınması zor. 2 Temmuz'da düğüm çözülecek. Ondan sonra hükümet kurma çalışmaları başlayacak. Ümitsiz vak'a..

Türkiye adım adım erken seçime gidiyor. Aslında buna "erken" değil, "vazgeçilmez seçim" demek lazım. Sonuçta mutlaka istikrar kazanacak. Gemileri yaktık, geri dönüş yok...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.