Komşu "Oxi"jen çadırında

A -
A +
Referandum sonucunda "hayır" (Oxi) çıkması Yunanistan'ın euro'yu terk etmesi anlamına gelmiyor. Ancak müzakerelere ara verilir ve taze kaynak sağlanmazsa risk artar piyasalarda dalga boyu yükselir. Şu anda böyle bir tablo yok. Merkel ve Hollande yeni bir strateji belirledi.. Bugün AB liderler zirvesi gergin ortamda yapılacak. Zira 5 yıldan beri olayı çözememiş olmaları siyasi geleceklerini tehlikeye düşürdü. Mutlaka bir çözüm bulacaklar. Krizin Avrupa ekonomisi üzerindeki etkisi sınırlı kalacak. Zira yüksek borçlu ülkeler ekonomilerini dengeleyerek kırılganlıklarını azalttı. Avrupa bankalarının Yunanistan'a verdikleri krediler 200 milyar dolardan 35 milyar dolara geriledi. Ve krizin çevre ülkelere yayılmaması için alınan tedbirler arttı. Referandum sonuçları Yunanistan için büyük, Avrupa ve dünya için görece küçük bir krize işaret ediyor. Türkiye'ye etkisi sınırlı oldu. Hayır oylarını büyük bir coşkuyla kutlayan 11 milyonluk Yunanistan'ın gayrisafi yurtiçi hasılası 237.6 milyar dolar. Toplam borcu 320 milyar dolarla toplam milli gelirini 82.4 milyar dolar aşmış durumda. Borcun milli gelire olan oranı %175.. Kurtarma kredisi 240 milyar euro. Ülke tam bir borç bataklığında yüzüyor. Borçlarının %65'i, yani 208 milyar doları  AB, IMF ve Avrupa merkez bankasından oluşan Troyka'ya.. referandumun ardından Avrupa merkez bankası yunan bankalarının kullandığı likidite imkânını arttırarak krizin büyümesini şimdilik engelledi... 
Türkiye'de hükümet kurma çalışmaları gündemin ilk sırasındaki yerini koruyor. MHP'den sonra CHP de AK Partiye kapıları kapattı. Zira vazgeçilmez olarak belirlediği 14 ilkeyi AK Partinin kabul etmeyeceğini gördüler.. Kılıçdaroğlu'nun can havliyle MHP ve HDP'ye "gelin birlikte koalisyon kuralım" çağrısı ne kadar aciz durumda olduğunu gösteriyor...
Bugün meclis başkanlık divanı seçimi var. Daha sayıda uzlaşamayan siyasi partilerin nasıl bir araya gelip ülkeyi yönetecekleri konusunda ciddi soru işaretleri oluştu. Erken seçim daha yüksek sesle dile getirilmeye başlandı.
Borsa İstanbul'da her atak satış, her düşüş alım fırsatı oluşturuyor. Euro, 1,10 sent seviyesinin üzerinde kalmayı sürdürüyor. Bunun sebebi Avrupa tarafında yapılacak görüşmelerle FED'in yaşanan olağanüstü durum karşısında faiz artışını aralık ayına erteleyeceği beklentisi. Bundan sonra artık Yunan tarafının ne dediğinin çok bir anlamı yok. Top, Avrupa tarafında ve bu dramın sonunu onlar yazacak.
Bu arada Yunanistan'daki anket kuruluşları da sınıfta kaldı. Referandum öncesi Yunan halkının %60'ının euro bölgesinde kalmak istediğini açıkladılar, tam tersi oldu..
Dolar 2.690, Euro 2.980 TL seviyesinde oturdu. Teknik olarak dolar 2.680 TL üzerinde tutunmayı sürdürürse 2.715-2.725 TL aralığına ulaşma potansiyelini koruyacak.
Yunanistan krizine rağmen altın  beklenen atağı gerçekleştiremedi. Zira yatırımcılar artık 10 yıllık ABD hazine tahvillerini güvenli liman olarak görüyor. Serbest piyasada dolar prim yaparsa altın yukarı gider, yoksa zayıf kalır.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.