Bu aşı tutar mı?

A -
A +
Çin futbol dünyasının altını üstüne getirdi. Ara transfer dönemi Avrupa için 1 Şubat’ta sona ermesine rağmen, Çin, oyuncuları ülkesine çekmeye devam ediyor. Son bomba Shaktar Donetks’in Brezilya’lı yıldızı Alex Teixeria’yı 50 milyon euro verip kaptılar. Son 3 ayda Çin’in futbol sektörüne yatırdığı para 450 milyon euro’yu aştı. Peki Çin ne yapmak istiyor? Öncelikle 2009 yılında ülkesinde patlayan şike skandalının izlerini silmek istiyor. Şampiyonlukların satıldığı bir organizasyonun ortaya çıkarılmasıyla birlikte ülkedeki ünlü hakemlerle kulüp başkanları ve millî futbolcular tutuklandı. Süper Lig’deki iki takım küme düşürüldü. Sonuçta yaşanan skandal, Çin halkını futboldan soğuttu, statlar boşaldı. Çin futbolunu aldığı bu darbeden kurtarmak için "olağandışı" bir operasyon gerekiyordu. Dünyanın en sayılı futbolcularıyla teknik adamları transfer edilerek, sektörün yüzü değiştiriliyor. Pekin hükümeti futbolu ticari ve siyasi bir hedef haline getirdi. okullardan başlayarak futbol oynayan gençlere büyük imkânlar, burslar tanınıyor, üniversite yolu kolay açılıyor ve ülke ölçeğinde büyük paralar kazanma şansı veriliyor. Ülkede ayrıca binlerce yeni stat yapılıyor. Çin sadece futbolun sonbaharındaki futbolcuları değil kariyerinin zirvesindeki futbolcuları da transfer ederek bu işte ne kadar iddialı olduğunu göstermek istiyor. Hedef, 10 yılda 1 milyon futbolcuya ulaşmak. Futbola örgütlenmesi için gereken yatırım, Çin’deki dev markalardan ve Çinli zengin iş adamlarından geldi. Kulüpleri satın aldılar, en büyük yatırım ise altyapıya aktarıldı. Futbol okulları Çin’in dört bir yanını sardı, çocukları futbola çağıran reklam kampanyaları yapıldı...

Çin takımları yıldız futbolcu transferine başladılar. Gervinho’dan Ramires’e ve Demba Ba’ya, yıldızları; Sven Goran Eriksson ve Scolari gibi kurt hocaları ikna etmek, çok zor olmadı. Hedef: Çin futbolunu dünyanın en çok taraftar çeken ve izlenen 3 liginden biri yapmak. Pekin hükümetinin önderliğinde musluklar açıldı. Bugün 9 milyon dolar olan Çin Süper Liginin yayın hakkının 2016 sonunda 200 milyon dolara çıkması bekleniyor. Çin futbol pazarının değeri 120 milyar dolar. Çin'de futbol maçları yaklaşık 22 bin ortalama seyirciyle oynanıyor. Ama asıl gelir, televizyon yayınlarından elde ediliyor. 2015’te 1.2 milyar dolar gelir sağlandı. Futbol takımlarının çıldırmış gibi transfer rakamları vermesinin asıl nedeni bu. Ünlü futbolcuların sahaya çıkmaları statları dolduracak, TV yayın gelirlerini zirveye çıkaracak. Çin’de futbol devlet politikası olarak benimsenmiş durumda. Bu yüzden çok ciddi hamleler yapılıyor. Büyük şirketler ve tüm iş adamları bu projeye ciddi kaynaklarla destek veriyor, akılcı yatırımlar gerçekleştiriliyor. Maksatları, rekabet ortamının güçlenmesi, ligin ve futbolun daha cazip hale gelmesiyle 10 bin futbol okulunda yetişen gençlerin Avrupa ülkelerine transfer edilmesi. Çin ekonomide nasıl dünyanın motoru konumundaysa aynı başarıyı futbolda da elde etmek istiyor. Kısa sürede sonuç vermesi zor. Ama atılan adım inançla devam ettirilirse, 5 yıl sonra Asya’da müthiş bir "futbolcu fabrikası" ilk ürünlerini piyasaya sürmeye başlayacak. Bakalım, ülke ekonomisi bozulan Çin, büyüme hızını arttırmak için sarıldığı futboldan aradığını bulacak mı?..

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.