Gündem el yakıyor!

A -
A +
Başkan Trump sözünü tuttu. ABD jetlerine vur emri verdi. Suriye rejimine ait Humus yakınlarındaki El Şaryat Hava Üssü 50'den fazla Tomahawk füzesiyle yerle bir edildi. El Şaryat Hava Üssü DEAŞ ile mücadele çerçevesinde Rusya tarafından askerî üs olarak kullanılıyordu. Dolayısıyla Ruslar da vurulmuş oldu. Rusya’da Putin’in yerine danışmanı Peskov açıklama yaptı: “Saldırı ABD ile olan ilişkilerimize zarar verdi” dedi. Rusya BM Güvenlik Konseyini acilen toplantıya çağırdı. Rusya’nın sahada cevap vermek yerine diplomatik olarak operasyonun meşruiyetini tartışmaya açmaya hazırlandığı yorumu yapılıyor. İsrail saldırıyı alkışladı. En sert tepki İran’dan geldi. Tek taraflı askerî eylemi şiddetle kınıyoruz, denildi...  Suriye ordusunun İdlib kentine kimyasal bomba atarak 100'lerce sivilin ölümüne yol açmasının ardından Trump "saldırı emrini verdim. Zira bu operasyon ABD güvenliği için elzemdi" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Trump'a destek vererek "Lafta kalmasın. Bu icraat hakikaten ortaya konulursa, biz de Türkiye olarak, üzerimize ne düşüyorsa, yapmaya hazırız. Biz bundan asla çekinmeyiz, kim olursa olsun çekinmeyiz" açıklamasını yapmıştı. Bu gelişme sonrasında altındaki ataklar sertleşti. Ancak yükseliş uzun süreli olmayacak.  BOL PARA DÖNEMİ SONA ERİYOR-ABD merkez bankası sonunda 4,5 trilyon dolara çıkan bilançosunu daraltma kararı aldı. FED bilançosunun bu yılın sonundan itibaren küçültülmeye başlanabileceği konuşuluyor. Yani FED daha önce aldığı şirket tahvillerini satacak karşılığında para alacak. Böylece piyasadaki likidite oranı azalmaya başlayacak. Mevcut durumda FED, Ekim 2014'te sonlandırdığı aylık tahvil alımlarının ardından 2,5 trilyon doları hazine tahvilleri ve geriye kalanı ipotek kredisine dayalı menkul kıymetlerden oluşan 4,5 trilyon dolarlık bilançosunu tahvillerin vadeleri geldikçe yerine yenilerini koyarak, yeniden yatırım yaparak aynı büyüklükte muhafaza ediyor. Bilançoda 426 milyar dolarlık tahvilinin vadesi 2018'de doluyor. 352 milyar doları da 2019'da vadesini tamamlıyor. Buradan çıkan sonuç şu: Şirketlerin sattıkları tahvilleri geri almaları demek, kullandıkları para miktarının azalması demek. Çalışma alanlarının daralması hisse fiyatlarını aşağı çekecek. New York borsasında yön aşağı dönüyor. ÇİFTÇİ BORSASI KURULUYOR-Türkiye ürün ihtisas borsası resmen kuruluyor. Bakanlar Kurulu kararı Resmî Gazete'de yayınlandı. Merkezi Ankara’da bulunacak şirketin sermayesi 100 milyon lira olacak. Buğday, fındık, kayısı, üzüm, zeytin ve pamuk diğer tarımsal ürünler yatırım araçları gibi borsada işlem görecek, alınıp satılacak. Hem üretici emeğinin karşılığını alacak. Hem de ürün gerçek değerinde satılacak. Karaborsa ortadan kalkacak. Ürünün bol olduğu zaman, aracılar tarafından depolanıp sonra tüketiciye yüksek fiyattan satılması önlenecek. Böylece vatandaş yüksek fiyattan sebze-meyve yemeyecek.
YERLİLER DOLAR TOPLUYOR-Yerli yatırımcıların dolar aşkı bitmek tükenmek bilmiyor. Geçen hafta da 391 milyon dolarlık alım yaptılar. 3 ayda piyasada 7.5 milyar dolar topladılar. Yani 28 milyar lirayı dövize yatırdılar. Şirketlerin borçları dolayısıyla alıma geçmelerini anlıyoruz. Ama vatandaş neden dolardan vazgeçmiyor. Bankalardaki toplam döviz mevduat hesapları mart sonunda 153 milyar doları aştı. Geçen sene sonunda bu rakam 145.5 milyar dolardı. Bireysel yatırımcının bankada 93 milyar doları var. Şirketlerimizin 60 milyar doları.. Türk lirasının değer kaybında bu hareketin önemli payı olduğu belirtiliyor.
YABANCILAR TAHVİL ALIYOR - Yabancı yatırımcılar geçen hafta 150 milyon dolarlık tahvil aldı, 102 milyon dolar tutarında hisse senedi sattı. Merkez Bankası rakamlarına göre, yabancıların tahvil stokları 26.2; hisse senedi stokları 40.5 milyar dolar oldu. Yabancı yatırımcıların hisse senedi yerine neden tahvil alırlar? Tahvil alımı demek devlete borç vermek demek. Yani kâğıt alıp para veriyorlar. Niye? Şu anki yüksek faizi kaçırmak istemiyorlar. 16 Nisan’dan sonra merkez bankasının faizleri sert biçimde aşağı çekecek olmasıyla tahvilden hatırı sayılır para kazanacaklarını düşünüyorlar.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.