Eğitim devrimi!

A -
A +
Türk ekonomisi gelişmiş ülkeler sınıfına geçiş için çok önemli dönemeç noktasında. Orta gelirden üst gelir sınıfına yükselmek için yapısal reformları hayata geçiriyoruz. Ama bununla birlikte nitelikli iş gücünde henüz istenen düzeyde değiliz. Bunun için acilen mevcut eğitim sistemini ıslah etmemiz gerekiyor. Öncelikle meslek liseleri ile meslek yüksek okullarını ön plana çıkaran bir çalışmaya hız vermeliyiz. Bugün pek çok sanayi türünün yapısına uygun eleman bulamıyoruz. Bu yüzden öncelik, eğitimde orta okul ve lise düzeyinde yeteneklere göre mesleki yönlendirmenin yapılabildiği (Almanya benzeri) bir eğitim sisteminin oluşturmamız gerekiyor. 
Bugüne kadar hep söylenir, ama bütün söylenen hep lafta kalır. Nitelikli ürün ihracatı yapmadığımız sürece bu cari açık ka-pan-maz diye. Tamam doğru. Peki nitelikli ürün üretimini nasıl yapacağız? Yüksek teknolojiyle... Bunu nasıl sağlayacağız? İşte en can alıcı soru bu. Kaliteli insan gücüyle. Bölgesel teşviklerden daha çok, Çin, Dubai ve Güney Kore’nin yaptığı gibi serbest bölgelerin sayısının arttırılması gerekiyor. Ki hükûmetin bu konuda çok önemli bir adım atarak probleme damardan girdiğini görüyoruz. Oluşturulacak serbest ticaret bölgelerinde vergi indirimleri ile katma değerli üretim yapanlara parasal teşvikler sağlanıyor. Ama bürokratik engeller henüz varlığını sürdürüyor. Bunun en alt düzeye indirilmesi lazım. Böyle bir yapıya acilen ve şiddetle ihtiyaç var. Siz ne kadar olumlu karar alırsanız alın, bunlar hayata geçerken, kolu bacağı budanıyor, zamana yayılarak anlamını yitiriyor, olumlu sonuç alınamıyor. Yani siz çiçekleri ekiyorsunuz, görünmeyen bir el gelip onları köküyle birlikte toprağın üzerine çıkarıyor.. Üniversiteler sanayi ile çok sıkı bir iş birliği  yapmak zorunda. Özellikle araştırma ve geliştirme çalışmalarının planlı, zamana ve üretime uygun biçimde geliştirilmesi şart. Biz ancak bu yolla 2023 hedeflerine ulaşabiliriz. 
Dünyada likidite bolluğu yaşanıyor. Türkiye başlattığı yapısal reformları ara vermeden ve hızla hayata geçirmeyi sürdürürse, 5 yıl sonra orta gelir tuzağından çıkar, gelişmiş ülkeler safına adımını atar. 
Maliye Bakanı Naci Ağbal vergide reform hareketini açıkladı. İşletme sahibinin tüm giderlerinin kazancından düşeceği çalışma yaptıklarını söyledi. Ağbal, yüzde 20 seviyesindeki kurumlar vergisi oranlarını aşağı çekebileceklerini belirtti. Otomobil, tütün ve alkollü içeceklerden alınan vergilerin çok yüksek olduğuna dikkat çekti. KDV’deki reformun 1 Ocak 2018’de yürürlüğe girmesi için geniş bir araştırma yaptıklarını söyleyen Ağbal, kapasite kullanımı ve sanayi üretim endeksinin son 8 aydır sürekli arttığını vurguladı. Cumhuriyetin 100’ncü yılında 25 bin dolarlık hedefe ulaşmak için her yıl kişi başına millî geliri 1.500 dolar arttırmamız gerekiyor. Son 2 yıllık performans sürekli hâle getirilirse bu hedef rahatlıkla gerçekleşecek. Ama teknoloji üretimine başlaması ve bunun altyapısının oluşturulması için gerekli olan eğitim hamlesinin vakit geçirmeden hayata geçirilmesi gerekiyor. Üniversiteler bugüne kadar asla meslek kapısı olmadı, olamadı. Teoriyle pratik birbirinden çok farklı iki kavram. Siz bu iki yapıyı birleştirmeden akıllı, bilgili, tecrübeli ve geleceğinizi şekillendirecek bir nesle kavuşamazsınız. Bunun yolu da meslek lisesi ve meslek yüksek okullarından geçiyor. 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.