İşte o belli değil!

A -
A +
Son dönemde altındaki yükseliş ivme kazandı. Şimdi herkes aynı soruyu soruyor: Fiyat nereye tırmanacak? Alalım mı satalım mı? Altını yakından ilgilendiren gelişmeleri alt alta sıraladım. Dikkatle okuyun. Sonra karar verin… Amerika’da Başkan Trump Cumhuriyetçi partiye mensup.. Temsilciler Meclisinde Cumhuriyetçiler ağırlıkta.. Senatoda da öyle.. Ama hiçbir kanunu çıkaramıyorlar. Zira Başkana güvenmiyorlar.. Kanun tekliflerine sıcak bakmıyorlar. Trump resmen kukla oldu, kolu bacağı budandı. Seçtiği adamlar teker teker görevlerini bırakıyor. Danışma Kurulu lağvedildi, zira hiçbir CEO kendisini desteklemiyor. Belirsizlik arttığı için Amerikalı tüketmiyor, enflasyon düşük kalıyor. Bu durumda ABD merkez bankası faiz silahını toprağa gömdü. Sonuçta dolarda aşırı değer kaybı başladı. İnsanlar güvenli limana koştu. 10 yıllık ABD hazine bonolarına sığındı. Faizler düştü. Altın yükselişe geçti...
ABD ile Kuzey Kore arasında füze gerginliği başladı. Nükleer silah kullanımı gündeme geldi. İki ülke lideri birbirlerine çok sert tehditler savurdu. Kuzey Kore’nin başında, "Kim" isminde resmen bir "deli" var.  Ne yapsa yeridir… Füze atacağım diyorsa atar.. Daha önce de attı.. Dünya seyretti… Amerika’nın başkanı, büyük itibar kaybetti. %38’e düşen halk desteğini yeniden kazanmak için çılgın bir karar verebilir mi? Verir!.. İşte bu gelişme, altındaki yükselişi körükledi.
Avrupa’nın göbeğinde İspanya’da korkunç bir terör saldırısı gerçekleşti. Artık caddelerde yürüyen insanları ezerek katletmek yeni yöntem hâline geldi. Barcelona’daki olayın aynısı İngiltere, Fransa, Belçika ve ABD’de de yaşandı. İnsanlar korktu, altına koştu. 18 Temmuz'da 1235 dolar olan ons (31.10 gram saf külçe) 1295 dolara çıktı. 30 günde 60 dolarlık artış elde edildi...
Türkiye’de 1 ay önce 140 lira olan 24 ayar külçenin gramı 147 liraya çıktı. Cumhuriyet altını 903 liradan 990 liraya yükseldi.. 238 lira olan çeyrek altın 249 lira. Altını olanlar sevindi. Olmayanlar kararsız kaldı. Fiyatlar çok yükseldi, alırsam zarar ederim, dedi. Türkiye’de çok kişi birikimini altında değerlendiriyor. Genellikle Darphane'nin bastığı 7.20 gram ağırlığındaki Cumhuriyet altını alıyor. Paraya ihtiyacı olunca teker teker satıyor. Avrupalı ve Amerikalı altın yatırımcıları ise sanal hesap açtığı için, fiyatları internetten izliyor, yükselince satış emri veriyor, düşünce alım yapıyor. Dünyada yıllık altın arz ve talebi 5 bin ton dolayında. Ama internet ortamında bunun 10 katı işlem gerçekleşiyor. Altının onsu dünyada Eylül 2011 yılında 1900 dolara çıkarak tarihî zirve yapmıştı. Kısa vadede 1300 dolar direnci aşılır mı? Evet! Peki 1350 dolar olur mu? Evet.. 1400 doları aşar mı? Evet. 1500 doları görür mü? Evet!.. Dolardaki düşüş devam ettiği, Trump ABD başkanı olarak kaldığı, terör kontrol edilemediği sürece altının yönü zaman zaman dalgalı seyir izlese de yukarıda kalacak. Uzun vadeli alım yapanlar kazançlı çıkacak.
Altını bankadan değil, kuyumcudan alın. Altının tarih boyunca en büyük özelliğini size söyleyeyim mi? İstikrarlı yükseliş trendine girdiğinde ilk zirvesini yakalayıp geçmiştir. Peki ne zaman? İşte o belli değil!
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.