Dolar niye yükseldi?

A -
A +
Serbest piyasada 3.40 TL’de seyreden dolar birdenbire yukarı hareketlendi. Peki son 3 günde ne oldu da Türk Lirasındaki kayıplar arttı? Bütün dengeleri FED mi bozdu? Evet! ABD Merkez Banası, 2017 sonu için ortalama faiz tahminini yüzde 1,40’ta sabit tutunca aralık ayında son bir faiz artırımı ihtimali güçlendi. Ayrıca ekim ayından itibaren 4.5 trilyon dolarlık bilançosunu aylık 10 milyar dolar tutarında küçülteceğini açıkladı. Gelişen ülke para birimleri dolar karşısında güç kaybetti, Türk Lirası da bu havadan olumsuz etkilendi. Sadece bu kadar mı? Hayır! Kuzey Irak’ın bağımsızlık referandumuna gitme kararına karşı Ankara sert tepki verdi. Sınırda yapılan askerî tatbikat, FED kararına eklenince, Borsa İstanbul’da kâr satışları yoğunlaştı, kurlar atağa kalktı. 1 ay önce 110 binde seyreden BİST, 104 bine düştü. Dolar 3.52 TL’yi aştı. Yerli yatırımcının önüne uzun süreden beri beklediği fırsat geldi. Doları satıp hisse alırsa iyi kazanç sağlayacaklar.
Dolar çıktığı yere döner mi? Döner! Kuzey Irak büyük ihtimalle referandumdan vazgeçmek zorunda kalacak. Zaten bu referandum olayı, Irak Kürt Bölgesel Yönetim Başkanlığındaki görev süresi 2 yıl önce biten Barzani’nin işbaşında kalması için gündemde tuttuğu gelişmeden başka bir şey değil. Adam koltukta kalmak için yıllardan beri konuşulan bağımsızlık olayını ortaya attı. Size devlet içinde yeni bir devlet kurdururlar mı?
Sonuç: Referandum hikâyesi bugün-yarın sona erecek. Dolar 3.40 TL'ye düşecek. Borsa İstanbul 110 bin puanı aşacak. Gelecek hafta ralli var!..
FED'in faizi arttıramadan bilanço daraltıyorum demesinin sözlü yönlendirmeden başka bir anlamı yok. 4.5 trilyonluk bilançosunu ayda 10 milyar dolarla 45 ayda küçültür. Bu yüzden piyasaların verdiği tepki sınırlı kaldı. ABD merkez bankası faiz artışı için öncelikli olarak enflasyonu baz alıyor. FED ekonomik görünümde güncelleme yaptı. Ve 2017 için 3 faiz artışı öngörüsünü korudu, ancak 2018 için %2 olarak tahmin ettikleri çekirdek enflasyonu %1.9’a indirdiler. Başkan Yellen ise enflasyonda son dönemde görülen düşüşün bu yıla özgü olduğunu ilerleyen dönemde hedeflenen seviyeye doğru yükseliş yaşanacağını söyledi. Yahu adama sormazlar mı? Enflasyondaki zayıflama 2017’ye aitse ve geçici ise neden 2018 beklentisini aşağı çektiniz. Piyasa bu çelişkiyi gördüğü için dolar kazanımlarını koruyamadı, yeniden FED kararı öncesine döndü. Gelişen ülke paraları kayıplarını geri aldı. Uluslararası kredi kuruluşu Standard and Poors’a göre  Amerika’da bu yıl faiz arttırılmayacak. 2018'de 3 faiz artırımı gerçekleşecek. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, sonunda gerçeği gördü. Türk bankalarının kasaları döviz dolu, hiç korkmayın, rahatlıkla borç verebilirsiniz, dedi. Bankaların dış borçlarının 2017 yılının ilk yarısında 9 milyar dolar artarak 172 milyar dolar olduğuna işaret eden Fitch’e göre, Türk bankaları iyi borçlanma piyasası erişimine sahip olmaya devam edecek ve dış borçlarını büyük ölçüde çevirebilecek.
Fitch, bankaların Türkiye'nin ana dış borç sağlayıcısı olduğunu, ülkenin dış borcunun yüzde 40'ının bankalara ait olduğunu belirtirken, bankacılık sektörünün net döviz pozisyonunun sıfıra yakın olduğunu vurguladı. Bir ülkede bankalar sağlamsa gerisi hikâyedir...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.