Gerisi balon!

A -
A +
Dünyada iki dev ekonomi var. Amerika ve Avrupa.. İkisinin toplam millî geliri 20 trilyon dolara dayanmış durumda. ABD ekonomisi her ay 40-50 milyar dolar dış ticaret açığı veriyor. Yani ihracatı azalıyor, ithalatı artıyor. Avrupa ülkeleri ise toplam olarak ayda 20 milyar avro fazla veriyor. Yani ihracatı artıyor, ithalatı azalıyor. ABD ekonomisinde millî gelirin %2.3'ü kadar cari açık oluşuyor. Avrupa'da ise millî gelirin %2.4'ü kadar cari fazla var. Oysa dengelerin sağlanması için doların değer kaybetmesi, avronun güçlenmesi lazım. Ama tam tersi bir tablo var. ABD merkez bankası sıkı para politikasına geçerse dolar daha da değer kazanacak, problem büyüyecek. En çarpıcı örnek cuma günü açıklanan istihdam rakamları. Ekim ayında 310 bin artış bekleniyordu, 261 bin oldu. Ortalama saatlik kazançlar 0.2 artış yerine sıfır düzeyinde gerçekleşti. Bu tablo, Amerika’da işçiler boğaz tokluğuna çalışmak zorunda kalıyor, diye okumak lazım. Amerika'da faizler aralık ayında artacak. Bu kesinleşti. %1.20-1.50 aralığına çıkılacak. 2018’de önce 2 defa sonra 3 defa faiz artacak dediler. Kafalar karıştı...
Sonunda Trump suçluyu (!) buldu. FED Başkanını değiştirdi, yerine özel sektör kökenli 55 milyon dolarlık servete sahip Jerome Powell’ı getirdi. Düşük avro Avrupa ülkelerindeki ihracatı patlattı. Her ay ortalama 180 milyar avroluk mal satıyorlar, 120 milyar avroluk mal alıyorlar. Avro-dolar paritesinin (iki para biriminin birbirine olan değerinin) 1.20’den 1.16 sente düşmesinin sebebi bu. Dolar sadece avro karşısında değil tüm dünya para birimlerine göre değer kazanıyor. 14.26 Güney Afrika randına yükseldiği için TL güç kaybediyor. Dolar cuma akşamı 3.90 TL ile tavan yaptı. Yeni haftaya 3.88 TL ile başladı, gevşeme eğilimi artıyor. Zira yabancı yatırımcılar döviz satıp hisse senedi almayı sürdürüyor...
Peki dolar neden kuyruğuna basılmış kedi gibi fırladı! Tamamen manipülasyon. Yani danışıklı dövüş! 
New York merkezli Bloomberg televizyonunda uydurma bir haber yayınlandı: New York’taki savcıların Zarrab soruşturması kapsamında topladıkları kayıtlar içerisinde, Zarrab’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan destek aramış olabileceğini iddia eden konuşmalardan bahsedildi. Erdoğan’a yönelik hiçbir suçlamada bulunulmamış olabileceği ve Zarrab’ın etki sağlamak amacıyla Cumhurbaşkanı’nın adını kullanmış olabileceği yine aynı haber içerisinde belirtildi. Ama bir defa yatırımcının kulağına kar suyu kaçırdılar. 27 Kasım’da Zarrab New York’ta hâkim karşısına çıkacak. Ama o zamana kadar resmî bir açıklama olmayacağı için balon sönecek.
Zamanlamaya dikkatinizi çekerim! Doların dünya para birimleri karşısında güçlendiği bir zamanda ortaya atılan kumpas haber iki kat olumsuz etki meydana getiriyor. Bunun öncesinde Goldman Sachs doları 4 TL’ye, Nomura 4.50 TL’ye çıkararak iyi bir zemin hazırladı.
Bu haberlere asla inanmayın. Doların bugün olması gereken ideal rakam 3.60-3.65 TL aralığıdır. Gerisi balon!
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.