Görün artık!

A -
A +
Piyasalar 2017 yılını çok güzel bir gelişmeyle noktaladı. ABD Ankara Büyükelçiliği, tüm vize kısıtlamalarını kaldırdı. Türkiye'deki güvenliğin vize hizmetine yeniden başlamak için yeterli olduğunu açıkladı. Biliyorsunuz ABD, Türkiye'deki konsolosluk çalışanı Metin Topuz'un tutuklanmasının ardından 8 Ekim'de Türkiye'den yapılan vize başvurularını süresiz olarak askıya almış, piyasalar bu gelişmeye çok olumsuz tepki vermişti. Dolar kademeli olarak 3.98 TL’ye kadar tırmanmış, borsa endeksi 99 bin düzeyine inmişti. ABD ile yaşanan son Kudüs olayından sonra gerginliğin artacağı haberleri yatırımcıları oldukça huzuruz ediyordu. Türkiye’nin Rusya’dan S-400 alımını netleştirdiği 2.5 milyar dolarlık ödemenin yarısını gerçekleştirdiği geriye kalan kısmın da Rus bankaları tarafından yapılacağının açıklanması mı ABD’yi harekete geçirdi? Belli değil. Ama ne olursa olsun, sonuçta Türkiye’nin ABD gibi dünyanın süper gücüyle ilişkilerini iyileşmesi çok büyük bir kazanım. Hem dünya ülkeleriyle ilişkiler açısından hem de siyasi ve ekonomi alanında çok ama çok önemli bir dönem başladı. Artık normalleşme süreci başladı. Bunun ardından ABD’deki Zarrab davasının da olumlu sonuçlanmasını bekliyorum. Vize krizi aşıldıktan sonra ABD Türkiye’ye silah ambargosunu da gevşetecektir. Başkan Trump’ın görevde kaldığı 1 yıl boyunca attığı her adım, sonunda ABD savunma sanayine destek olarak sonuçlanıyor. Bütün kararları, bütün çıkışları, bütün politikası bu sistem üzerine kurulmuş durumda. ABD ekonomisinin bel kemiğini silah sektörü oluşturuyor. O da ona hizmet ediyor. 
Vize krizi iki ülke arasındaki en kapsamlı diplomatik yaptırımlar olarak görülüyordu. Bu haber duyulur duyulmaz dolarda sert düşüş yaşandı, Borsa İstanbul 115 bin direncini aşarak yılı tarihî bir rekorla tamamladı. Ocak ayının ikinci yarısında 3.94, kasımda ise 3.98 TL’yi gören ABD doları serbest piyasada vize probleminin çözülmesinden sonra âdeta çakıldı. 3.75 TL’ye döndü. Ocak ayının ilk yarısında yaşanan olumlu gelişmelerin desteğiyle doların 3.70 TL desteğini kırması çok muhtemel. Dövizde açık pozisyon taşıyan şirketlerimiz bu seviyeyi alım fırsatı olarak kullanmalı. Türkiye 2016’da tarihinin en büyük darbesini yaşadı. Yıkılmadı, kenetlendi, ayakta durmayı başardı. Ekonomi yılı %2.9’luk büyüme hızıyla tamamladı. 2017 yaraların sarılması ve ekilen tohumların yeşerdiği yıl oldu. Kötü başladı, çok güzel tamamlandı. Üçüncü çeyrekte %11.1, yılın tamamında %7 büyüme hızına ulaştık. 2018 meyvelerin toplanacağı yıl olacak. Hızlı büyüme süreci devam edecek. Yurt dışından doğrudan sermaye girişi artacak. Hükûmet kredi musluğunu açık tutacak. Reel sektör rahatlayacak. İhracatta rekorlar yaşanacak. Turizm patlama yapacak. Fon girişi yoğunlaşacak, TL güç kazanacak. Dövizdeki gerileme maliyetleri aşağı çekecek. Enflasyon hizaya gelecek. Siyasette çatlak sesler susacak. Beyler masal anlatmıyorum, gerçekleri dile getiriyorum. Türkiye çağ atlıyor çağ.. Görün artık! Bu ülke hepimizin. Kardeşçe yaşamasını bilmeliyiz. Çok güzel bir söz var: “Niye birbirimizi öldürüyoruz ki, nasıl olsa hepimiz bir gün ölmeyecek miyiz?" 
.....
NOT: YENİ YILIN TÜM ÜLKEMİZE VE VATANDAŞLARIMIZA HAYIRLARA VESİLE OLMASINI DİLİYOR HUZUR VE SAĞLIKLI BİR HAYAT TEMENNİ EDİYORUM.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.