Artık gülelim!

A -
A +
Başkan Trump, Amerika’yı koruyacağım derken, başına büyük dert açtı. İthal mallara ek gümrük vergisi getirdi, tüm dünyayı karşısında aldığı gibi kendi ülke ekonomisini de felç etti. Önce alüminyum ve çelik ürünlerine %10 ila %25 vergi getirdi. Yetmedi, Çin’e 200 milyar dolarlık ek bir vergi paketi daha açıkladı. Yetmedi, Çinli şirketlerin ABD’li teknoloji şirketlerine yapacağı yatırımları engelleme kararı aldı. Yetmedi, Avrupa ülkelerinden ithal edilen otomobil ve yedek parçalara da %20 ek vergi getirdi. Son olarak müttefiklerine 4 Kasım'dan sonra İran’dan petrol almayın talimatı verdi. Piyasa alevlendi. Brent petrolün varil fiyatı 80 dolara ulaştı. OPEC’i bugüne kadar üretimi kısıyor fiyatı yükseltiyor, diye çok sert eleştiri yağmuruna tutan Trump kendi eliyle onların ekmeğine yağ sürdü. Borsalar karıştı. Çin’de hisse senetleri 5 ayda 2 trilyon dolar kaybetti, yatırımcı panikledi, tahvile koştu. Trump’ın politikasının ne kadar yanlış olduğu ABD’de açıklanan büyüme rakamıyla ortaya çıktı. 15 trilyon dolarlık dev ekonomi ilk çeyrekte beklentinin altında yıllık bazda %2 genişleyebildi. Trump ABD’yi adım adım felakete sürüklüyor. Amerika’daki 270’ten fazla ticaret örgütü kongreye mektup göndererek, Başkan Trump’ın ulusal güvenlik gerekçesiyle vergi tedbirlerine başvurma yetkisini kısıtlayın, dedi. Ortalık karışıyor. Dünya ülkeleri  dolar kullanımını azaltır, ticareti kendi para birimleriyle yapmaya kalkarlarsa işte o zaman çöküş başlayacak.
***
Yurt içinde 24 Haziran sonrası piyasalarda büyük bir rahatlama var. Hem yerli hem yabancı yatırımcı sonuçları 1 hafta öncesinden satın almış. Merkez Bankası rakamlarına göre 22 Haziran haftasında yabancılar 225 milyon dolarlık hisse, 131 milyon dolarlık tahvil olmak üzere 356 milyon dolarlık alım yaptığı görülüyor. Peki yerli yatırımcı ne yapmış. Onlar da Türk lirasının güçleneceğini öngörerek 2,3 milyar dolar satmış. Her iki hareket de son derece isabetli. Hisse alanlar kazanıyor. Döviz satanlar gülüyor. 92 binle taban yapan endeks 97 binin üzerine çıktı. Dolar 4,75’ten 4,55 TL’ye düştü. Geri çekilme 4,40 – 4,50 TL aralığına kadar devam edecek. Seçim belirsizliği ortadan kalktı, Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi'ne geçildi. Cumhur İttifakı mecliste de çoğunluğu ele geçirdi, Cumhurbaşkanı Erdoğan %52,6’lık destekle 5 yıl süreyle ilk başkanımız oldu. Piyasaları pozitif ayrıştıran gelişmelerin başında 15 Temmuz’dan sonra getirilen OHAL’in yeniden uzatılmayacak olması var. Yabancı yatırımcıların dört gözle beklediği gelişme Erdoğan-Bahçeli görüşmesinde gündeme geldi. Biliyorsunuz Cumhurbaşkanı seçim öncesi yaptığı konuşmalarda bunun kalkacağı sözünü vermişti. Bu konuda Bahçeli ile mutabakata varıldı. OHAL’in kalkması Türkiye’nin normalleştiğinin en önemli kanıtı olarak görülüyor. Uluslararası fon yöneticileri atılan bu adımı çok olumlu algılıyor. Tahvil alımları yoğunlaşıyor. 10 yıllık tahvilde faiz 16,61’den 16,11’e; 2 yıllık tahvil de 19,24’ten 18,90 düzeyine geriledi. Hükûmet sanayicinin maliyetlerini aşağı çekmek amacıyla Türkiye'de üretimi bulunmayan bazı özel tanımlı kimyasal, tekstil, demir-çelik ve elektrik-elektronik ürünlerinin yer aldığı 1882 ham maddenin gümrük vergilerini sıfırladı. Bu adım enflasyonun belini kıracak. Fiyat artışları ağustosta tek haneye inecek. Asıl iyileşme 8 Temmuz’dan sonra açıklanacak yeni icraat kabinesiyle yaşanacak. Artık gülelim değil mi?
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.