Merhaba istikrar!

A -
A +
İçeriden ve dışarıdan başlatılan darbe girişimlerine rağmen ekonomide denge sağlandı. Enflasyon kontrol altına alındı, kurlar dengelendi. Bakın Merkez Bankasının faizleri sabit tutmasına rağmen, kurlarda gevşeme yaşanıyorsa durum normale dönüyor demektir. İstikrarın anlamı, ekonomik ve siyasi gelişmelere aşırı tepki vermemektir. Bugünkü tablo bunu gösteriyor.
Yerel seçimlerde AK Parti-MHP ittifakının gerçekleşmeyecek olması piyasaları bozmadı. Alınan tedbirler sonuç veriyor. Amerika ve Avrupa ülkeleriyle başlayan yeni ticari dönem pozitif havayı güçlendiriyor. Petrol fiyatları gevşiyor. İthalat azalıyor, ihracat artıyor, cari açıkta belirgin bir düzelme var. Türkiye sürdürülebilir büyüme trendine girdi.. Ekonominin kimyası düzeliyor. Ekim enflasyonundaki düşüşün ardından faizde indirim harekâtı başlayabilir. Merkez Bankası Türk Lirasında son dönemdeki değer kazancı, bankanın gerçekleştirdiği kuvvetli sıkılaştırma ve enflasyonla mücadele programının etkilerini görmek istemesinin yanı sıra büyümedeki yavaşlama nedeniyle ekim ayı Para Politikası Kurulu toplantısında faizleri sabit tuttu. Bu kararın alınmasında üç neden etkili oldu:
Eylül başından bu yana TL'nin dolar karşısında yüzde 20 civarında değer kazanması, ekonominin istikrara kavuşması ve bankanın üzerinde daha fazla faiz artırmaması için siyasi baskı bulunmaması...
Türkiye bu hafta iki büyük gelişmeye ev sahipliği yaptı. Önce Almanya Ekonomi Bakanı Peter Attmaier’i 30’u aşkın Alman firmasının temsilcisiyle birlikte ağırladı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak görüşmelerden sonra yakın dönemde Türkiye ile Almanya arasında gerçekleştirilecek güçlü iş birliklerini açıkladı. Alman Bakan’ın “hükûmetin kur kriziyle baş etmek için aldığı tedbirlerin etkili olduğunu" söylemesi dikkat çekti.
İkinci büyük gelişme İstanbul'da bugün Türkiye, Rusya, Almanya ve Fransa devlet başkanlarının katıldığı dev zirve.. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin, Almanya Başbakanı Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un Çengelköy’deki Vahdettin Köşkü’ndeki 4'lü Suriye zirvesinde ana gündem maddesi; İdlib mutabakatı, Türkiye’nin AB süreci, terörle mücadele, mültecilerin durumu, ABD’nin 4 Kasım’da İran’a uygulayacağı yaptırım kararı ve muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın katledilmesinin ardından Suudi Arabistan’la sürdürülecek ilişkiler.. Çok kapsamlı ve sonuçları büyük önem taşıyan bu toplantıda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yapacağı ikili görüşmelerde büyük kazanımlar elde etmesi bekleniyor.
Piyasalar, Merkez Bankası'nın kararı ile yaşanan bu iki büyük olayı çok olumlu algıladı. Borsa İstanbul, bilançolarında yüksek kâr açıklayan şirketlerdeki yoğunlaşmayla yükselişe geçti, Türk lirası değer kazandı. Dolar 5.60 TL’de tutunmakta zorlandı. Başkan Trump’ın, Sovyetler Birliği döneminde iki ülke arasında imzalanan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'nı feshetme kararına yönelik belirsizliğin artması ile altın yükselişe geçti.
Çatlak seslere kulak asmayın, Cumhurbaşkanlığı Sistemi meyve veriyor...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.