Bu oyuna gelmeyeceğiz!

A -
A +
Küresel borsalar Apple kasırgası altında. ABD’nin teknoloji devinden gelen olumsuz açıklamalar Wall Street’te yıkıma yol açtı. Apple’ın Çin’deki yavaşlama gerekçesiyle son çeyrek kârlılık oranlarını düşürmesi korkuları zirveye çıkardı. Bunun üstüne Amerika’da ISM imalat endeksinin tahminlerin gerisinde kalması eklenince endekslerdeki kayıplar %3’lere ulaştı. Apple hisseleri 1 günde %10 geriledi. Döviz piyasasında yaşanan sert hareketler Japon Yeni'nde tutulan yüklü kısa pozisyonlardan kaynaklandı.
Cuma sabahı Çin’de aralık hizmet sektör endeksinin 53.9 ile son 6 ayın en yüksek seviyesine çıkması olumsuz havayı biraz olsun dağıttı. Unutmayın Çin’de hizmet sektörü, toplam ekonominin yarısından fazlasına tekabül ediyor Yurt içinde 2018 yılını tüketici fiyat artışlarında yüzde 20'lerde bitirmemiz olumlu. Bu yılın ilk birkaç ayında belki aynı seviyeleri görebiliriz. Ama orta vadede düşüş devam edecek, 2. çeyrek itibarıyla %15’lere inebiliriz. Çekirdek enflasyonda yüzde 20'nin altını görmek ve ÜFE'deki düşüş, son derece pozitif. Diğer taraftan uzun süredir Dolar/TL dengesinin sağlanmasıyla oluşan ekonomik iyimserliğin AK Partiye yarayacağı ve yerel seçimlerden yeni bir zaferle çıkacağı görüldü. Bunu engellemek için suni olumsuz haberlerle Türkiye’de kriz havası oluşturmak istiyorlar. New York Times gazetesi buna öncülük etti. 2 yıl önceki dedikodu haberlerini bugün gerçekleşmiş gibi göstererek ülkeden sermaye çıkışı yaşandığını yazdı. Hedefleri ülkeyi IMF’nin kucağına atmak. Bir ülke ne zaman Uluslararası Para Fonuyla anlaşma yapar? Borçlarını ödeyemez hâle geldiği zaman. Türkiye’de böyle bir tablo var mı? Yok! Ama dışarıya karşı ülkedeki kurları yükselterek, borsayı çökerterek, bizi böyle göstermek istiyorlar. Türk lirasına kayıplar yaşatarak moral bozuyorlar. Piyasadaki işlem hacminin düşük kalması yatırımcının bu oyuna gelmediğini gösteriyor... Merkez Bankası 18 Ocak’ta olağanüstü genel kurula gidiyor. Banka bu toplantıda 2018 yılı dönem kârından avans dağıtımı yapılması kararı alınacağını duyurdu. Aralarında merkez bankası eski başkanlarının da bulunduğu felaket tellalları hemen karalama kampanyasına başladı. Faizlerin yüksek olması dolayısıyla Merkez Bankasının 2018 kârı yüksek olacak. Hazine hesabına 20 milyar lira civarında önemli nakit girişi sağlanacağı bildiriliyor. Merkez Bankası anonim şirkettir. 4 sınıf hissesi var. A, B, C, D… Hazine yüzde 55.12 oranında A hissesine sahip. Aslan payı ona ait. Hazinenin hakkı veriliyor. Bunda anormal bir durum var mı? Yok ama beylerin keyfi kaçtı! Merkez Bankası para basarak enflasyonu körüklesin istiyorlar. Bütün dertleri hayat pahalılığı artsın, vatandaş sıkıntı çeksin, Türkiye böyle bir ortamda yerel seçimlere gitsin, AK Parti büyük yara alsın, siyasi kriz yaşansın. Merkez Bankası her sene nisan-mayıs aylarında hissedarlarına kâr dağıtımı yapıyor zaten. Bu ödemelerin ocak ayına çekilmesindeki maksat, Hazine'nin alacağı parayı ödemelerinde kullanarak, borçlanma ihalelerindeki faizi aşağı çekmesi. Böylece Merkez Bankasının faiz indirimine gerek kalmadan, piyasa otomatik olarak buna uyacak. Meseleyi anladınız değil mi? Faizlerle birlikte kurlar da düşüşe geçecek. Dünya ülkeleri büyüme korkusu yaşarken, biz pozitif ayrışacağız.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.