Bundan iyisi Şam'da kayısı!

A -
A +
Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak, düğmeye bir bastı pir bastı! Küçük ve Orta Boy işletmelere 20 milyar lira kredi verilecek.. KOBİ Değer Paketi ile yıllık cirosu 25 milyon TL'nin altında olan mikro ve küçük ölçekli işletmelere finansman imkânı sağlanıyor. İmalat ve ihracat sektöründeki şirketlere azami 1 milyon TL, hizmet sektöründeki şirketlere 500 bin TL kaynak aktarılacak. Toplam 40 bin işletmeye kredi verilecek. 6 ay ödemesiz kredi için aylık yüzde 1,54 faiz oranı uygulanacak. 13 bankanın kendi tercihiyle ortaya koyduğu KOBİ Değer Kredisi’nin Hazine'ye etkisi yok. Geçen yıl verilen ve 50 bin KOBİ'nin yararlandığı kredinin limiti 200 milyon lira, faiz oranı 0,99 ve vadesi 1 yıldı. Anonim şirket olan Merkez Bankası 2018 kârından Hazine'ye düşen payı veriyor. Hazine, Merkez Bankasının %55 oranında A hissesine sahip ortağı biliyorsunuz. Bakan Albayrak bu rakamın 37 milyar lira olduğunu söyledi. Hazine bu parayı nerede kullanacak? Öncelikle şubat ve mart aylarındaki büyük borç itfası ile esnafın devletten yaklaşık 80 milyar liralık KDV alacağının ödenmesinde. Peki, bunun sonucunda ne olacak? Daha az borçlanacak, ihalelerde faizler düşecek, piyasa buna uyacak. Düşen faizler enflasyonu aşağı çekecek. Ekonomide denge sağlanacak.
Bitmedi, kamu bankaları da devreye girdi. Halkbank, esnaf ve sanatkârlara yılın ilk 3 ayında 10 milyar TL, yılın geri kalan kısmında 10 milyar liralık kredi verecek. Bu kapsamda yaklaşık 350 bin esnafa 2019 yılında toplam 22 milyar liralık kredi kullandırılacak. Krediler ekonomiye can suyu olacak. İşletmeye yönelik sermaye ihtiyaçları için 200 bin TL'ye kadar kedi kullanabilecek. Taşıt alımı veya iş yeri alımlarına yönelik olarak 500 bin TL'ye kadar kredi alınabilecek. Ziraat Bankası kredi kartı mağdurlarına umut kapısı oldu. %1,10-1,20 faiz oranları ile kredi kartı borçları 60 aya kadar yapılandırılmaya başlandı. Birleştiren kredi kampanyası sayesinde yüz binlerce borcu olan vatandaş borçlarını daha kolay bir şekilde ödeyecek. Yalnız yapılandırılan kredi kartını bir daha kullanamayacak.
Bankaların bireysel kredi kartı alacakları 102 milyar TL’yi geçti ama Ziraat Bankası bunun tamamını kredi vermeyecek. Taksitli kredi kartı borçları 42 milyar TL.  Kart borçlarını ödemekte zorlananlar yeni yasadan yararlanacak. Bunun da yaklaşık 12 milyar lira civarında olduğu hesap ediliyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın müjdesi hayata geçiyor. Ocak ayı sonuna kadar  tüm çiftçilere 2 milyar 35 milyon TL destek ödemesi yapılacak. Fark ödemesi, buğday, mısır, çeltikte 550 milyon TL, buzağı desteği ödemeleri 525 milyon TL, çiğ süt desteği ödemeleri 340 milyon TL, yem bitkileri desteği 269 milyon TL, sertifikalı tohum desteği 100 milyon TL, diğer desteklemeler 167 milyon TL..
Kredi yağmuru ile piyasalara akıtılacak para toplam 93 milyar lira. Yani bizim öngördüğümüz 100 milyar liralık destek hayata geçiyor.
“Ülke küçülecek” diyenlere Dünya Bankası cevap verdi: Başekonomist Ohnsorge “Türkiye’de resesyon beklemiyoruz, aksine ülkede büyüme hızı 2019’dan itibaren kademeli şekilde artacak” dedi.
Herkes yerini alsın. Ekonomide yepyeni, canlı, hareketli, güvenli, istikrarlı dönem başlıyor...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.