Zafer böyle gelecek!

A -
A +
Türkiye ile ABD arasında füze gerilimi giderek keskinleşiyor. ABD Savunma Bakanlığı gemileri yaktı, “Eğer Rusya’dan S-400 füze sistemi alırsanız askerî ilişkilerimiz bakımından ağır sonuçları olur, F-35 ve Patriotları vermeyiz" diyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan kesin konuştu: “Rusya ile anlaşma imzaladık, geri dönüş yok” dedi. Hem Patriotları vermiyorlar hem de S-400’leri almayın diyorlar. Nedeni çok basit! Türkiye Rusya pazarına yönelirse bu ilişki S-400’lerle sınırlı kalmayacak. Türkiye ABD’yle olan askerî bağımlılığından kurtulacak, böylece siyasi bağımlılık da azalacak.
Türkiye’nin savunma sanayii tedarik kanallarını çeşitlendirmesi ve bunun da ötesine geçerek millî sanayiini güçlendirmesi Amerika’yı fazlasıyla rahatsız etmişe benziyor. Türkiye’nin elinde birden fazla koz var. ABD’nin tamamen hukuksuz olarak görülen bu tavrında ısrarcı olması hâlinde Türkiye F-35’lerin muadili olarak gösterilen Rus SU-57’lere (T-50) yönelecek. Rusya’nın geliştirme aşamasında olduğu Sukhoi SU-57 uçağının maliyeti, F-35’lerin neredeyse yarısı kadar. Türkiye S-400 almakta sonuna kadar haklı.
S-400 füzelerini sorun edenler, ABD'deki Yahudi lobileri. Bu füze sistemleri savunma amaçlı olduğuna göre saldırı düşüncesi içinde olanlar tabii ki buna sahip olmamızı istemez. Türkiye’yi S-400 füzelerinden vazgeçirmeye çalışan ABD’nin iki amacı var. Birincisi ülkemizin Rusya ile olan ilişkilerini bozup yalnızlaştırmak. İkincisi Suriye’de güvenli bölge oluşturmasını engelleyerek binlerce tır silahla donattığı YPG’li teröristleri korumak...
ABD'nin S-400 füzelerini istememesinin asıl sebebi, Türkiye'nin füze üretebilecek teknolojiye sahip olmasını engellemek. Biliyorsunuz Rusya ile yapılan anlaşma gereği, Türkiye sadece S-400'leri değil onun teknolojisini de transfer edecek. İlk kısım S-400’ler temmuzda geliyor. İkinci kısım ise Türk ve Rus mühendislerin ortak eseriyle üretilecek. İşin en can alıcı noktası, S-400’lerin Patriotlardan çok daha etkili olması. Bu füzelerde dost-düşman hedef tanıma sistemi var. Patriotlardan çok daha etkili olan S-400’ler 2 milyar dolar, Patriotlar 3.5 milyar dolar, yani iki misli fiyat farkı var. Son derece modern bir hava savunma füzesi olan S-400'lerin menzili ise 400 kilometre. 30 kilometre irtifası olan S-400 füzeleri aynı anda 36 ve gerektiğinde de çift batarya ile 72 hedefe bağlanabiliyor. Bu Türkiye için önemli bir parametre.
Başkan Trump, geçen hafta Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi programından Türkiye ve Hindistan’ın çıkarılması için Temsilciler Meclisine mektup gönderdi. Türkiye gibi Hindistan da Rusya’dan S-400 füzesi aldığı için aynı potaya kondu.
Şimdi gelelim en önemli soruya: S-400 olayı ikinci Brunson krizine yol açar mı? Dolar 10 liraya ulaşır, Borsa İstanbul’da endeks 80 bine düşer, faizler %40’ları aşar mı? Mümkün değil. Bir defa füze olayında Türkiye sonuna kadar haklı. Ülke güvenliği için istediği Patriot’ları ABD vermedi, hâlâ da vermiyor. Vermediği gibi bizim Rusya’dan almamızı istemiyor. S-400’lerin satışı dolar üzerinden yapılmadı. İkincisi Türkiye’de cari açık daralıyor. 1 yılda %54 azalarak 21,5 milyar dolara geriledi. Döviz ihtiyacımız azalıyor. Bireysel ve kurumsal yatırımcıların bankalarda şu anda 171 milyar doları var. Merkez Bankasının brüt rezervi 100 milyar doları aştı. Bu tabloda döviz krizi yaşanır mı?
Amerika’nın olayı gündemde tutması Türk milletinin 31 Mart öncesi “Güçlü ülke güçlü lider” gerçeğinde kenetlenmesini sağlıyor. İki ülke arasında füze krizi yaşanmayacak ama tarihî seçim zaferi böyle gelecek...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.