Reform dönemi!

A -
A +
Türkiye, tarihinin en zor seçimini yaptı. Cumhurbaşkanına karşı olanlarla, ona taraf olanlar sandıkta yarıştı. Cumhur İttifakı %51.7 oy ile halkın yarısından fazlasının onayını alarak güven tazeledi..
Belediye başkanlıklarındaki dağılım belirlenen adayların özünde gerçekleşti. Özellikle Doğu Anadolu’da HDP’nin büyük oy kaybı dikkat çekti. Şimdi Ankara ve İstanbul seçimine yönelik itirazlar yapılacak, YSK bunları inceleyecek, iptal edilen oylar, sonucu belirleyecek. Keşan’da yapılan itiraz sonucu 11 oy farka AK Parti adayının kazanması olayın ne kadar ciddi boyutta olduğunu gösteriyor. 
Evet piyasalar seçim sonuçlarını ilk anda olumsuz algılar gibi oldu. Borsa İstanbul 91 bin 800’e geriledi, dolar yükseldi. Ancak kısa süre sonra bulutlar dağıldı, açığa satışlar kesildi. Kurlardaki artışın kalıcı olmaması son 10 yılın en düşük seviyesine inen hisse senetlerine olan talebin artmasına yol açtı. Uluslararası Kredi Kuruluşu Moody’s’in, Merkez Bankası’nın döviz rezervlerindeki düşüşün Türkiye’nin ülkenin kredi notu açısından olumsuz olduğunu açıklaması dikkate alınmadı, ataklar devam etti. Endeks 95 bin direncinin üzerinde tutunursa 100 bin puana doğru kademeli yükseliş devam edecek. Buna karşılık Türk lirası kayıplarını geri kazanacak.
Yarın açıklanacak mart ayı enflasyon rakamları yıllık bazda %19 seviyesine gerilerse piyasalardaki iyimserlik güçlenecek. Dünyada oldukça pozitif bir tablo var. Bu konjonktürde Türkiye varlıkları çok yüksek risk primine sahip.. Ancak bu yüksek primi sürdürülebilir değil...
Önümüzde seçim yapılmayacak 4.5 yıllık bir dönem var. İktidar bu süreci iyi değerlendireceğini ekonomiyi siyasetin önüne koyacağı güvencesini verdi. Seçim öncesi ve sonrası iktidar ve muhalefetten gelen açıklamalarda erken seçim arzularının olmadığı görüldü..
Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı balkon konuşmasında artık ekonomiye ve yapısal reformlara odaklanılacağını söyledi. Özellikle önümüzdeki dönemde serbest piyasa ekonomisine bağlı, reform ağırlıklı politikalar izleyeceklerinin mesajlarını verdi. Bu değerlendirmeler yatırımcılar açısından son derece pozitif. Elbette piyasada dalgalanmalar olacaktır. Ama birkaç günlük etki sonrası durum iyice sakinleşecek.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın 8 Nisan haftasında açıklayacağı yeni ekonomi ve reform paketi yabancı yatırımcılar tarafından olumlu algılanırsa piyasalardaki coşku zirveye çıkacak.
Görüldüğü gibi son haftalarda TL varlıkları aşırı bir şekilde satıldı. Seçimlerin geride kalmasıyla ekonomiye öncelik verilecek olması, yeni hikâyenin aşırı iskontoluk olacağını gösteriyor.
Haftaya güzel bir veriyle başladık. Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) martta 47,2’ye yükselerek Temmuz 2018’den beri en yüksek düzeye tırmandı. Şubat’ta bu endeks 46.4 düzeyindeydi.
ABD-Çin ticaret görüşmelerinde bu hafta sağlanacak uzlaşma küresel ekonomiyi çok olumlu etkileyecek. Avrupa'daki iyileşme bize de yansıyacak. Yapısal reformlarla yeni yol haritasını belirleyecek olan Türkiye yatırımcıların ilk tercihi olacak.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.