Paçavra!

A -
A +
Yerel seçimlerde üst düzey planlı operasyonla millî iradeye gem vuruldu. Ardından ekonomide yıkım harekâtı başlatıldı. Önce Hazine ve Maliye Bakanı’nın açıkladığı yeni reform paketi karalandı. Washington’daki sunumda ikna edici bulunmadığı haberi yapıldı. Ancak Albayrak finans kesimiyle yaptığı toplantılarda büyük beğeni topladı. Başkan Trump’la Oval Ofis’te yüz yüze görüşerek tüm yalanları suratlarına vurdu.
İngiliz Financial Times gazetesi Merkez Bankası’nın rezervleri konusunda düzmece bir haber yayınladı. "Türkiye borçlarını ödeyemeyecek duruma düşüyor" dedi. Gazete, Türkiye’nin net rezervlerini Merkez Bankası’nın açıkladığının aksine 28,1 milyar dolar değil 16 milyar dolar olduğunu öne sürdü. Banka bünyesindeki döviz karşılığı TL swap (takas) piyasasında vadesi gelmemiş toplam miktar olan 12 milyar doları ana yekûndan düşüyor. Oysa bu satın alınmış döviz... Millî rezervler TL'nin değer kaybettiği dönemlerde yatırımcılar tarafından yakından izlenen çok önemli bir gösterge. Merkez Bankası bu haber üzerine toplam rezervlerinin geçen hafta 503 milyon dolar artarak 97,8 milyar dolara yükseldiğini ve hepsinin kullanılabilir olduğunu açıkladı. Bankanın brüt rezervi 12 Nisan haftasında 276 milyon dolarlık artışla 76,6 milyar dolara yükseldi, altın rezervi aynı haftada 20,6 milyar dolar oldu. Merkez Bankasının net uluslararası rezervi 28,4 milyar dolar.. Evet bu rakamın yaklaşık 12,1 milyar dolarlık kısmı vadesi gelmemiş swap işlemlerinden oluşuyor. Döviz takasında, bankalar elindeki Türk lirasını Merkez Bankasına borç verirken, Merkez Bankasından döviz borç alarak, vade sonunda faizi ile birlikte geri veriyor...
Sonuçta bunlar kısa sürede Merkez Bankasının kasasına girecek. Bunu yok farz edemezsiniz. Tamamen kasıtlı bir haber. Maksat piyasayı karıştırıp Türk lirasının aşırı değer kaybetmesini sağlayarak dengeleri bozmak.
Financial Times gazetesi sadece bugün değil, yıllardan beri, Türkiye’nin özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın aleyhindeki haberleriyle gündemde kalmaya çalışan bir paçavra. Attığı manşetlerden bazılarını alt alta sıraladım. Neler yazdığını görün, sonra hükmünüzü verin: 
“Abdullah Gül Erdoğan’a meydan okumalı”… “Türkiye’de savaş dağlardan şehre iniyor”Türk lirası değer kaybediyor. Ülkede tehlike çanları çalıyor"... “Erdoğan son savaşını veren komutana benziyor”… Türkiye’de Batı  düşmanlığı yeniden dirildi”… “Türkiye batıyor, ekonomi çöküyor”… “Merkez Bankası Erdoğan’ı dinlemedi”… “Türkiye derin şekilde bölündü”… “Yatırımcı Merkez Bankası rezervinden endişeli”... 
Döviz cephesinde bu haber üzerine kurların alevlendiği söyleniyor, doğru mu? Kısmen.. TL’nin değer kaybetmesindeki en önemli gelişme, doların uluslararası borsalarda 8 ayın en yüksek seviyesine yükselmesi.. Buna yol açan gelişme ise Avrupa’da nisan ayı öncü imalat göstergelerinin son derece kötü gelmesi.
İki olumsuz gelişme bir araya gelince dolar 5,85 TL’yi gördü. YSK İstanbul seçimleriyle yapılan itirazı büyük ihtimalle önümüzdeki hafta karara bağladıktan sonra durum normale dönecek. Bizi asıl üzen, Türk düşmanı sicilli ve sabıkalı bir yayın organında yer alan böyle kasıtlı ve yıkıcı haberlerin, adına medya demeye dilimin varmadığı yazılı ve görsel basın tarafından marifetmiş gibi servis edilmesi.
Eloğlu suratlarına tükürüyor, onlar yağmur sanıyor!..
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.