Son nokta!

A -
A +
31 Mart yerel seçimlerinin üzerinden 22 gün geçti. İstanbul için yapılan olağanüstü itiraz yüzünden KESİN sonuç alınamadı. İmamoğlu mazbatasını aldı, göreve başladı, ancak seçim iptal olursa pembe rüyadan uyanacak. Siyasi istikrar bozulduğu için piyasada büyük bir belirsizlik hâkim. Yatırımcılar tercihlerini belirlemekte zorlanıyor. Ortada çok büyük paralar dönüyor. Yanlış bir karar milyarlarca dolarlık zarara yol açabilir. Ekonominin oyuncularına daha geniş bir ufuk sunmak için mevcut siyasi tıkanıklığın aşılması lazım. Hisse senetleri borsasında hacimsiz düşüş devam ediyor. Türk lirasındaki kayıplar artıyor. Faizler yüksek kalmaya devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan “YSK son noktayı koyduğu anda olay bizim için bitmiştir” dedi. MHP lideri Devlet Bahçeli, “YSK, İstanbul'daki sandık yolsuzluklarına bigane kalamaz, Türkiye'nin istikbaliyle oynayamaz. 3 valiz dolusu belgeyle ortadaki iddiaların adalete uygun şekilde sonuçlandırılması YSK'nın tarihî görevidir. YSK seçim yenileme kararı almazsa 15 Temmuz şehitlerinin yüzüne nasıl bakılacaktır?” diyerek son uyarısını yaptı..
Yüksek Seçim Kurulu dün itibarıyla konuyu görüşmeye başladı. Önünde 3 aylık bir süre var. Fakat genel beklenti hafta sonuna kadar kararın açıklanacağı şeklinde. İptal çıkarsa, 2 Haziran’da seçimler yenilenecek. İtirazlar reddedilirse, Türk demokrasisi ağır bir yara alacak. Bu şaibeli seçim yıllarca kamuoyunun gündeminden düşmeyecek, siyasi tarihimizde kara bir leke olarak kalacak...
Eximbank Türk lirası ile ihracat yapan KOBİ’lerle onlar dışındaki firmalara da Türk lirası cinsinden kredi vermeye başladı. Merkez Bankası günlük ortalama fonlama faizi baz alınarak belirlenecek oranlarla 1 yıl vadeli; toplam 10 milyar liralık kredi dağıtacak. Yerli para birimi cinsinden yapılan ticaret, dolara karşı pozisyon alma gerekliliğini azaltarak maliyetleri düşürecek. Ticaret avantajlı hâle gelecek. Yani ihracat yapan bir şirket döviz kredisi almayacağı için kur riskinden kurtulacak. Yurt dışına sattığı maldan döviz kazancı elde edeceği için kurlardaki artıştan olumlu etkilenecek. İki taraflı kazanç söz konusu. Gel de ihracat yapma!..
Petrol fiyatları, ABD yönetiminin bazı ülkelere İran'dan petrol alımı için sağladığı muafiyeti kaldıracağı yolundaki haberin ardından 74 dolara ulaşarak 6 ayın zirvesine çıktı. ABD’nin Orta Doğu’da İran’ın nüfuzunu kırmak için kapsamlı petrol, doğalgaz ve bankacılık yaptırımları 7 Ağustos 2018’de yürürlüğe girmiş, 5 Kasım’da Çin, Hindistan, İtalya, Yunanistan, Japonya, Güney Kore, Tayvan ve Türkiye'ye 6 ay süreyle 2 Mayıs 2019’a kadar İran yaptırımlarına ilişkin muafiyet tanınmıştı.
Merkez Bankasının rezervleriyle ilgili kasıtlı bir haber yaparak büyük tepki toplayan İngiliz Financial Times gazetesi, şimdi de İran’dan petrol ithalatı haberini gündeme getirdi; “Türkiye dâhil 8 ülkeye 'çok kısa bir süre içinde ithalatı sıfırlaması' aksi takdirde yaptırımlar uygulanmasına kesin gözüyle bakılıyor” diye bir haber yayınladı.
İngilizler bu defa baltayı taşa vurdu. Türkiye İran’dan petrol almıyor. 2018 Kasım ayında İran’dan yaptığımız ham petrol ithalatını sıfırladık. En son Haziran-Kasım döneminde 3 milyon ton aldık.
Petrol ihtiyacımızı artık Irak, Kazakistan, Rusya, Kuveyt, Suudi Arabistan ve Azerbaycan’dan karşılıyoruz..
Eskiden yalancının mumu yatsıya kadar yanardı. İnternet çağında 1 dakikada sönüyor!..
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.