Fetih ve zafer!

A -
A +
Herkes şu sorunun cevabını merak ediyor: Cumhurbaşkanı Erdoğan’a görülmemiş iltifatlar yağdıran, onu çok sevdiğini ve büyük hayranlık duyduğunu söyleyen Başkan Trump, ABD Kongresinin Türkiye aleyhine aldığı yaptırım kararlarını devreye sokar mı? Elbette hayır! Sokarsa Türkiye ile birlikte çok şey kaybeder. Orta Doğu'daki jeopolitik varlığı sona erer. Washington cezai tedbirlere devam ederse, Türkiye kendi topraklarındaki Amerikan askerî varlığını gözden geçirir. NATO'nun şu anki yapısı sona erer.. Batı için çok pahalıya mal olur.. Ankara bunu biliyor. Bakmayın siz Graham’ın S-400 olayına çözüm bulunamazsa yaptırım tasarısını Senato’ya getirecekleri palavrasına.. Kendini kurtarmak için böyle konuşuyor. S-400 olayı bitti, artık geri dönüş yok. Türkiye’nin siyasi ve ekonomik gücü karşısında herkes şapka çıkarıyor. Alman medyası tarihî zirveyi "Patron Erdoğan" diyerek değerlendirdi. Dünya basını Erdoğan'ın Trump'a göre daha etkili olduğunu yazdı. 
Sonuç: ABD ile Türkiye sorunları artık tehdit ve yaptırımlarla değil görüşerek çözecek...  
Trump, Beyaz Saray Oval Ofis’teki görüşmeye Cumhuriyetçi senatörleri davet ederek Türkiye’ye karşı kongrede oluşan tepkiyi ortadan kaldırmayı amaçladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan kendisine yöneltilen sorulara vesikalarla cevap vererek hem senatörleri ikna etti hem dünyaya mesaj verdi. İlk olumlu sonuç alındı. Senatör Graham, 1915 Ermeni olaylarının Senato tarafından "soykırım" olarak tanınmasını öngören bir karar tasarısının oylanmasını bloke etti. Erdoğan’ın Suriye’deki Keldani, Ezidi ve Hıristiyanların Suriye’de kalanlar için ibadethanelerini yeniden restore edip, ibadet imkânlarını sağlamada ve yiyecek, giyecek, ilaç yardımı götürmede Türkiye’nin insani girişimlerini anlatması hem Amerikan karar alıcılarını hem de dünya kamuoyunun desteği kazandırdı.
Başkan Trump "S-400 sorununu çözeceğiz. Dışişleri Bakanımız ve karşılıklı güvenlik danışmanlarımızın S-400 konusunda çalışması için anlaştık" dedi. Türkiye bir yandan Rusya’dan S-400 savunma füze sistemlerini alırken, ABD’den de Patriot sistemini alabileceğini söyleyerek denge siyaseti izliyor. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg "ortaklarımızın hangi silahı alacağının ya da almayacağının kararını biz veremeyiz. Bu kendi takdirleridir” diyor. NATO Askerî Komite Başkanı Mareşal Peach ise, örgütün Türkiye’nin Rus S-400 hava savunma sistemini alma problemiyle ilgilenmemesi gerektiğini söylüyor. S-400’ler şu anda rafa kalkmış durumda. F-35’ler ise Rusya’da SU 35-57 uçaklarının alımı sırasında gündeme gelecek. Türkiye bu konuda aceleci değil.
Trump-Erdoğan görüşmesi sonrasında, Halkbank için karar açıklanmaması BİST’te banka sektörüne satış getirdi. FED’in Aralık ayında faiz indirimine gitmeyeceğinin netleşmesine rağmen, Merkez Bankası’nın 150 baz puanlık indirim ihtimali TL’nin değer kazanmasını engelliyor. Dolar 5.73-5.78 TL aralığında kilitlendi. ABD ziyareti uluslararası kredi kuruluşu Moody’s’i de olumlu etkiledi. Türkiye büyüme beklentisini yukarı yönlü revizyona gitti. Moody’s, bu kararında Fitch gibi azalan riskleri gerekçe göstererek 2019 büyüme beklentisini artı %0,2’ye 2020 ve 2021 için %3’e yükseltti. Faizlerdeki indirim operasyonu ekonomiyi canlandırdı, eylül ayında sanayi üretimi 13 ay sonra ilk defa aylık %3,2, yıllık bazda %3,4 arttı. Sanayi üretimi ağustosta yıllıkta %3,6 daralmıştı. 
Altın konusunda haklı çıktım. Toparlanma başladı. 269 liraya düşen gram altın 272 lirayı aştı. Kademeli olarak 280 liraya yükselebilir. Altın alan kazanıyor...
      ***
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Beyaz Saray fethinden sonra Türk Millî Futbol Takımının zaferi, ülkeye inanılmaz bir sevinç yaşattı. Hepsini alınlarından öpüyorum.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.