Kapatın bu defteri!

A -
A +
Türkiye ile derin Amerika arasında ciddi sorunlar var. Bunların başında ABD’nin PKK’nın Suriye’deki kolu PYD/YGP’ye destek vermesi, Doğu Akdeniz’de Türkiye’yi hedef alan politikalar yürütmesi, 15 Temmuz Amerikancı darbe girişimi, FETÖ’nün Pensilvanya’da nifak yuvası kurmasına izin verilmesi var. Ama son dönemde gerginliğin dozu giderek artmaya başladı. ABD’nin Türkiye’ye hasmane tavır içine girmesinin temel nedeni, Türkiye'nin Barış Pınarı Harekâtı ile Suriye’nin kuzeyinde 30 kilometrelik güvenli bölge oluşturarak terör devleti kurulmasını engellemesi. Başkan Trump’ın 6 Ekim’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yaptığı telefon görüşmesinde askerî harekâta yeşil ışık yakması Pentagon'u çileden çıkardı. Türk Silahlı Kuvvetlerinin müthiş bir askerî başarı göstererek 9 günde bölgenin kontrolünü sağlaması tüm planları bozdu. Besledikleri kini yaptırım silahını kullanarak ortaya dökmeye başladılar. ABD Senatosu 1915 olaylarını soykırım olarak niteleyen Ermeni tasarısını kabul etti. Senato Dış İlişkiler Komisyonu Türkiye'ye hem Suriye operasyonu hem de Rusya'dan S-400 satın alması sebebiyle yaptırım uygulanmasını öngören tasarıyı kabul etti. 2 demokrat senatör Türkiye’nin nükleer silah sahibi olmasını engellemeye yönelik bir tasarı sundu.
Pentagon’daki paniğinin asıl sebebi, Türkiye’nin, ABD’nin Orta Doğu, Kafkasya ve Orta Asya planlarına kapılarını kapaması.. İki ülke arasında devam eden problemlere rağmen Amerika Avrasya'da izleyeceği strateji için Türkiye'ye muhtaç. Türkiye onlar için kaybedilemeyecek kadar çok büyük. Dikkat ederseniz, her fırsatta Türkiye'nin ABD için stratejik bir müttefik olduğu vurgulanıyor. Kongre’nin yaptırım tehdidine karşı Ankara'nın elinde çok güçlü bir koz var. Türkiye, B-61 nükleer bombardıman uçaklarının konuşlandığı İncirlik'in de aralarında bulunduğu pek çok ABD ve NATO üssüne ev sahipliği yapıyor. Ayrıca Orta Doğu'nun hemen yanı başında ve Boğazlara sahip. ABD-Türkiye ilişkilerinde yaşanan çatlamaya, dik duran ve asla geri adım atmayan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tavrı yol açıyor.. Amerikalı bir yetkili Erdoğan için, 'Usta bir politikacı ve usta bir stratejist. O hiçbir zaman küçümsenmemeli' diyor. Türkiye'de hiçbir liderin Erdoğan kadar ülkenin coğrafi konumundan yararlanmadığını belirtiyor. 
Türkiye, Trump'ın Erdoğan sevgisinden dolayı güçlü bir avantaja daha sahip. Bu yüzden yaptırım silahının devreye girmesi mümkün değil. Piyasalar bu gelişmeyi doğru okuduğu için dikkate almıyor. ABD ile Çin arasında birinci faz ticaret anlaşmasının kabul edilmesiyle gündem değişti. Borsalar bayram yerine döndü. Türk ekonomisi istikrarlı büyüyor. Cari denge fazla veriyor. Sanayi üretimi artıyor. Merkez Bankası faizleri 4 ayda 1200 puan indirmesine rağmen Türk Lirası değer kazanıyor. Kapatın bu yaptırım defterini işimize bakalım...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.