Atı alan Üsküdar'ı geçti!

A -
A +

Amerika, NATO’nun en büyük ikinci gücü olan Türkiye’ye neden yaptırım kararı aldı? AK Partinin iktidara geldiği 2002-2007 döneminde yıllık bazda %7,15’lik büyüme hızına ulaşıldı. 2010-2013 yılları arasında çıta %8,13’e yükseldi. 2014'te yüzde 5,2'ye gerileyen ekonomik büyüme 2015'te yeniden yükselişle geçti. Türk ekonomisinin istikrar kazanması üzerine 15 Temmuz 2016’da ABD destekli darbe girişimi gerçekleşti.
Rahip Brunson’un Ekim 2016’da gözaltına almasıyla iki ülke arasındaki ilişkiler gerginleşti. Washington Ankara’ya ilk yaptırımları uyguladı.. ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye’den ithal edilen çelik ve alüminyum gümrük vergilerini artırdı. Bu olaydan sonra Türkiye’de ekonomik anlamda işler kötü gitmeye başladı ve ABD doları 7,24 TL’ye yükselerek tüm zamanların zirvesine çıktı. 2016 büyüme hızı %3,2’ye düştü. 2017’de Kredi Garanti Fonunun desteğiyle büyüme hızı yıllık bazda yüzde 7,4’e yükselince ABD yeniden düğmeye bastı. Büyüyen gelişen, Türkiye’nin sesi daha gür çıkmaya başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Dünya 5’ten büyüktür” sözü düstur hâline geldi...
Türkiye’nin Rusya ile S-400 Hava Savunma Sistemleri anlaşması yapması Pentagon’u çileden çıkardı. Başkan Trump’ın yeşil ışık yakmasıyla Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye’nin kuzeyinde 9 Ekim 2019’da Barış Pınarı Harekâtı başlatıldı. YPG/PYD teröristler temizlenince ABD telaşlandı süreci durdurmak için harekete geçti. Beyaz Saray’ın A takımı Ankara’ya gelerek ateşkes anlaşması imzaladı. Ama sınırımızda Kürt devleti kurulması önlendi, güvenli bölge oluşturuldu. Derin Amerika’da söz sahibi olan askerî güç, bu yenilgiyi hazmedemedi. Pentagon Türkiye’ye yaptırımları 738 milyar dolarlık ABD Savunma Bütçe Tasarısının içine koyarak, buna karşı olan Başkan Trump’ın elini kolunu bağladı. Sonunda istediğini elde etti, yasa onaylandı. Tasarının Türkiye’ye bakan yönünde, Rusya’dan S-400 Savunma Sistemi alması nedeniyle F-35 savaş uçaklarının sevkiyatı yasaklandı., CAATSA yasası kapsamında ekonomik yaptırımların hayata geçirilmesi ve Türk Akımı Projesine yaptırım uygulanmasına karar verildi. İkinci defa başkan seçilmesine kesin gözüyle bakılan Trump’ın yaptırımların uygulama talimatı vermesi çok zor. Böyle bir durumda İncirlik ve Kürecik’teki ABD üsleri kapatılacak. ABD ile gerginlik Nisan 2020’de S-400’lerin kullanıma hazır gelmesine kadar dondurulacak. Trump’ın yaptırım maddelerini veto etme veya erteleme hakkı var...
2018’i yaşanan ağır ekonomik darbe yüzünden yüzde 2,6 büyüme hızıyla tamamladık, 2019’u ise yüzde 0,5 civarı bir noktada kapatmaya hazırlanıyoruz. Ancak Dünya Bankası, IMF, uluslararası kredi kuruluşları Türkiye’nin 2020’de en az %3 en fazla %4 büyüyeceğini öngören raporlar yayınladı. Türkiye ise %5’lik hedef koydu. Peki bu hedefe nasıl ulaşacağız? Düşük borçlulukla.. Dünya Bankası, 19 Aralık’ta yayınladığı raporda gelişen piyasa ekonomilerinde borçların 55 trilyon dolarla GSYHİ’nin %170’ine ulaşıldığına dikkat çekerek tedbir alın uyarısı yaptı. Ancak Türkiye borç azaltan nadir ülkelerden biri olarak bu listeden ayrıldı.. Özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu (uzun+kısa) azalmaya devam ediyor. Şubat 2018’de 247 milyar dolara ulaşan toplam borç 204,5 milyar dolara geriledi. 7 ayda 42,7 milyar azalan toplam borcun 30 milyar doları bankacılık sektörü kaynaklı. Bankaların borç ödemeleri ülkenin kalbi olan finans sisteminin güçlendiğini gösteriyor. 
Hanehalkının borçluluk oranının GSYH’ye oranı %31’e düşmüş durumda. 2019 yılının ikinci çeyreğinde Türkiye’nin karşılaştırma yapılan ülkeler arasında borçluluk düzeyi en düşük ülke. İşte bu tablo 2020 büyüme hızını %5’e ulaştıracak.
ABD Türkiye’yi yaptırımlarla hizaya sokmak istiyor, ama nafile. Atı alan Üsküdar’ı geçti!..

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.