Çatlayın e mi!

A -
A +

2019, Türk ekonomisinde dengelerin yeniden sağlandığı yıl oldu. Hisse senetleri ve altın prim yaptı, kurlardaki artış hızı enflasyonun gerisinde kadı.. BİST Ulusal 100 Endeksi 91 binden 114 bin puana ulaşarak %25 yükseldi. Dolar %10.40, Euro %7.67 değer kazandı. En büyük getiri altında yaşandı. Gram altın 1 yılda 218’den 290 liraya ulaşarak %33 prim yaptı. Majör merkez bankalarının düşük faiz ortamına geçerek para musluklarını açmaları, jeopolitik risklerin ortadan kalkması ve hükûmetin  aldığı tedbirlerle hayata geçirilen reformlar, iyileşmenin temelini oluşturdu. %24’lerden %8,55’e düşen TÜFE yılı %11,5 düzeyinde tamamlıyor. Ekonomik daralmadan büyüme dönemine geçildi, ihracatta rekorlar kırıldı, cari fazla verir hâle gelindi.. 2018 yılını %2,6 büyümeyle tamamlayan Türk ekonomisi, 2019’un ilk çeyreğinde %2,3, ikinci çeyreğinde %1,6 küçüldü. Üçüncü çeyrekte 0,9 büyüdü, yılı 0,7’lik Gayri Safi Yurtiçi Hasıla artışıyla bitiriyoruz..
2018’de 27,6 milyar dolarla son 9 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşen cari açık, 2019’da büyük bir hızla iyileşti. 12 aylık cari denge 17 yılın ardından ilk defa 5,1 milyar dolar fazla verdi. Ödemeler dengesinde elde edilen iyileşmenin 2020'de de sürdürülmesi bekleniyor. 2020 ekonomi programında, cari açığın millî gelir içindeki payı yüzde 1,2, enflasyon %12, işsizlik oranı %11,8, faizler tek hane, büyüme hedefi %5 olarak belirlendi... 
Para Politikası Kurulu, temmuz ayından itibaren 4 toplantıda toplam 1200 baz puanlık indirim yaparak yılbaşında yüzde 24 seviyesinde bulunan politika faizini yüzde 12'ye çekti. Merkez Bankası sadece faiz indirimleri ile değil, repo ve swap ihaleleri, zorunlu karşılık düzenlemeleri ve sözlü yönlendirmelerle de finansal piyasalara büyük destek sağladı.. 2020’de şu anda %12 olan politika faizinin kademeli ve verilere bağlı olarak 25-50 puanlık indirimlerle toplam 250 puan aşağı çekilmesi bekleniyor. Böylece TL’deki kayıplar korunarak enflasyondaki artış eğiliminin önüne geçilecek. 2019 büyüme tahminini ekim ayında sıfır düzeyinde gören Dünya Bankası, Türkiye’nin zor dönemden çıktığını belirterek 2020 ve 2021 yıllarında %3 büyüyeceğini öngörüyor. Uluslararası kredi kuruluşu Moody’s, 2019 büyümesini eksi 2’den artı 0,2’ye; 2020 tahminini %2’den %3’e yükseltti. Fitch Türk ekonomisinde dengelenme yaşandığını belirterek 2020 büyüme tahminini %3,1’e revize etti.. 
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) yılbaşında eksi 1,8 olan daralma beklentisini mayısta eksi 2,6'ya revize etmiş, eylülde bu rakamı eksi 0,3 olarak öngörmüştü. Kasımda, Türkiye ekonomisinin bu yılı yüzde 0,3 büyümeyle kapatacağı beklentisini duyuran OECD, 2020 beklentisini yüzde 3 düzeyinde belirledi...
Uluslararası Para Fonu IMF de Türkiye’nin büyüme kervanına katılan kuruluşlar arasında yerini aldı. 2020 büyüme hızının %3 seviyesinde oluşacağını öngördü. 4'üncü gözden geçirme çalışmalarından sonra yayınlanan raporda çok olumlu görüşler yer alıyor: 
“Genişletici maliye politikası uygulandı. Kamu bankaları piyasaya hızla kredi sağladı. Uygun dış finansman şartlarının desteği ile ekonomik büyüme başladı.. Piyasa baskıları azaldı, Türk lirası toparladı, ithalat daraldı, turizm gelirlerinde güçlü artış yaşandı, cari hesap olağanüstü düzeldi. Merkez Bankası’nın temmuz ayından itibaren politika faizlerini 1200 baz puan indirmesine rağmen Türk lirası değer kazanarak enflasyonun sert biçimde düşmesine destek verdi. Türkiye’de toplam kamu borcu düşük kaldı...”
IMF, kuruluş anlaşmasına göre, kendisine üye ülke ekonomilerini düzenli olarak yılda bir kere denetliyor. Rakamları değerlendiriyor, geleceğe yönelik tahmin yaparak sermaye sahiplerine yatırım kararları için yol gösteriyor. 2019’da Cumhurbaşkanlığı yönetimi Barış Planı Harekâtı'nı düzenleyerek sınırımızda terör devleti kurulmasını engelledi, 30 kilometrelik güvenli bölge oluşturuldu. Yargı reformunu gerçekleştirdi, adalet sistemi sağlamlaştı.. Libya ile deniz yetki alanı anlaşması imzalandı, kıta sahanlığımız genişledi. Türkiye'ye çağ atlatacak Kanal İstanbul projesi ihale safhasına getirildi.. Ve son olarak elektrikli yerli otomobil üretimine start verildi. Dünya parmak ısırdı..
2020’nin, bu başarıların pekişeceği bir yıl olmasını temenni ediyor, hayırlara vesile olmasını diliyorum.. Kardeşlik, dostluk kazansın düşmanlar çatlasın!

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.