Hikâyeyi anlatayım sana!

A -
A +
Çin tepeden tırnağa virüse bulaştı, ekonomisi ağır darbe yedi. Dev firmalar teker teker zincir mağazalarını kapatıyor. Hava yolu şirketleri uçuşlarını sonlandırdı. Oteller rezervasyon yapmış müşterilerine paralarını geri ödemeye başladı. Güney Koreli Hyundai, Çin'den parça tedarik etmekte zorlandığı için otomobil üretimini durdurdu. Cep telefonu pazarı kriz yaşıyor. Petrol %20, bakır %15 düştü. Dünyanın en büyük araştırma ve danışmanlık şirketi Oxford Economics, Çin’deki büyüme hızının 2020’nin ilk çeyreğinde %4’e düşeceğini tahmin ediyor. Koronavirüsün etkisi altına aldığı Çin’de üretim yapan birçok giyim firması kapatmak zorunda kaldıkları üretimlerini Türkiye’ye aktarmak istiyor. Hazır giyim sektöründe 2 milyar dolarlık yeni sipariş bekleniyor. Tekstil sektöründe yıl sonuna kadar devam edecek büyük yoğunlaşma yaşanacak. İngiliz Financial Times; Çin’deki virüs salgınının, Türkiye’nin büyüme hızını olumlu etkileyeceği konuda bir analiz  yayınladı.   KURLARIN YÜKSELİŞİNE İZİN YOK   Merkez Bankası-BDDK ekonomide dizginleri elinde tutuyor. ABD’de tarım dışı istihdamın beklentinin çok üstünde gelmesi, İdlib’de savaş gerginliği ve koronavirüsün Çin’de hızla yayılması sonucu gelişen ülke para birimlerinin değer kaybetmesi doları 9 ay sonra ilk defa 6,00 TL barajının üzerine çıkardı. BDDK hemen devreye girdi. Türk Lirasındaki hızlı değer kaybını önlemek yani kur riskini azaltmak amacıyla swap (döviz-TL takas) limitlerini %25’ten %10’a indirdi. Bunun anlamı nedir? Yurt dışı swap işlemlerinde limitlerin kısılması, TL bulmak için zorlanma anlamına geliyor. Yani BDDK’nın buradaki amacı short (açığa satış yapmak) isteyen yatırımcıların bankalardan talep ettiği TL likiditesini kısarak doların daha fazla yükselmesini engellemek. TL arzı kısılınca TL borçlanıp dolar almanın maliyeti artıyor. Karar piyasada hemen etkisini gösterdi, cuma günü 6,04 TL’ye yükselen dolar haftaya 5,98 TL’lik alış değeri ile başladı. Avro 6,55 TL’de. Bankalar %10 limitine uyabilmek için mecburen döviz pozisyonunu düzeltmeye başlayacak. Yani yüzde 10 seviyesine düşebilmek için swap'ta mecburen döviz satmasa dahi yeni pozisyon açmama yolunu tercih edecekler. Sonuçta kurlardaki yükseliş duracak, dengeler korunacak, reel sektör rahat hareket edecek.   
İDLİB SURİYE’YE BIRAKILMAYACAK 

Suriye ve Rusya’nın saldırıları nedeniyle 500 binden fazla kişi Türkiye sınırı yakınlarına gelmiş durumda. Türkiye gözlem noktalarını önemli miktarda askerî araç ve teçhizat ile son derece güçlendirdi. Asker sayısı güvenlik gerekçesiyle verilmiyor. Ama neredeyse bir ordu mesabesinde. Türkiye ve Rusya askerî heyetleri arasında yapılan görüşme sonrası Suriye rejim güçlerinin bir kısmı geri çekildi. Esad, Rusya izin vermediği sürece Türkiye ile asla savaşa giremez. Ankara’nın ABD ile ilişkilerinin düzelmesini istemeyen Rusya’nın bu konuda ısrarcı olmayacağı anlaşılıyor. Mülteci akınının kesilmesi ve güvenli bölgenin TSK’nın kontrolü altında kalacak olması Türk lirasının güçlenmesine çok önemli katkı sağlıyor. 
Turizm göz kamaştırıyor. 51 milyon turist 34,5 milyar dolarlık getiri sağladı. Hedef 57 milyon turist 38 milyar dolar olarak belirlendi. BİST’te gayrimenkul, tekstil ve turizm sektörlerinde büyük yoğunlaşma var. Hisse senetleri piyasasına katılan yatırımcı sayısında büyük artış yaşanıyor. Ağustos 2019-Ocak 2020 döneminde yani 6 ayda, yatırımcı sayısı 66 bin kişi artarak 1 milyon 232 bine ulaştı. Hedef; 2000 yılındaki 1,5 milyon yatırımcı sayısına ulaşmak. BİST 120 bini kırmadığı sürece 124 bin zirvesini test edecek potansiyeli koruyacak. 5 yıl sonra ilk defa tek haneli faizleri gördük. Ekonomide yeni bir büyüme hikâyesi yazılıyor. Güven endeksleri son 20 ayın en yüksek seviyesinde. İnşaat ve perakende sektöründe 2 yılın en iyi rakamlarını görüyoruz. Türkiye istikrarlı büyüme potasına girdi. Faizlerin %11,25 düzeyine inmesi ve kurların istikrar kazanması yatırım ortamını destekleyecek. Kara propaganda yapanları dikkate almayın, onlar kendi görmek istedikleri resmi çiziyor. Oysa gerçek şu: Dünya yavaşlıyor, Türkiye koşuyor!  
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.