Aranan kan bulundu!

A -
A +
Açıklanan rakamlar net şekilde ekonomide hızlı toparlanmanın yaşandığını gösteriyor. Türkiye, koronavirüs salgınının yaralarını sararak kriz dönemini atlattı... Yılın ilk çeyreğinde %4,5 büyüyerek tüm gelişmekte olan ülkeleri geride bıraktı. İlk çeyrekteki kredi artışı 2017’deki 175 milyar liralık rekor düzeyi aştı. Yılbaşında bankaların 2 trilyon 645 milyar lira olan kredi hacmi, geçen hafta %21 artışla 3 trilyon 220 milyar liraya yükseldi. 5,5 ayda 575 milyar liralık artış var. Bu, benzeri görülmemiş yüksek artış büyüme hızını zirveye taşıyacak. Söz konusu kredi itici gücü, cari çeyrekte yıllık bazda yüzde 6,1 seviyesine ulaşıyor ki, bu rakam 2017 yılı ortalarında izlenen seviyenin dört katı büyüklüğünde. Bu destek şüphesiz ikinci çeyrek ve üçüncü çeyrekte ekonomi için önemli bir destek kaynağı olacak. Uluslararası Finans Enstitüsü “Türkiye’nin en güçlü yanlarından biri hacim olarak diğer gelişmekte olan ülkelerden pozitif ayrışan ihracat sektörü. Bunun nedeni, sektörün hakiki gücü ve inovasyonu, 2014’ten bu yana reel efektif bazda yüzde 30 değer kaybeden para birimi ve emtia ihracatçısı olmaması” diyor.
Haziranda tüketici güven endeksi 62,6 ile 14 ayın zirvesine çıktı. Reel kesim güven endeksi 92,6 düzeyine tırmandı. Kapasite kullanım oranı %66’ya yükseldi. gelecek 3 aydaki sipariş miktarı, üretim hacmi, sabit sermaye yatırımı ve istihdam artışı yükseliyor.. Nisan ve mayıs krizin dibi idi en kötü geride kaldı. Nisanda 33,40 olan Mayıs’ta 40,90’a yükselen imalat endeksinin haziranda eşik değer olan 50’yi aşacağına kesin gözle bakılıyor.
Öncü göstergeler, güven endeksleri, elektrik tüketimi, kredi kartı harcamaları, tüm veriler dipten dönüşün şiddetli bir şekilde gerçekleştiğini gösteriyor. Yılın ikinci çeyreğindeki daralma çok sınırlı kalacak. Gelişmeler 2020’nin tamamını artı büyüme hızıyla tamamlayacağımızı haber veriyor. 
Türkiye’de muazzam bir kredi patlaması yaşanıyor. İhracattaki daralma iç talepteki patlamayla aşılacak. Merkez Bankası vatandaşın artan kredi talebinin karşılanması amacıyla bankaların zorunlu karşılık teşviklerinden faydalanması için reel kredi büyüme oranını yüzde 15'ten küçük olma şartını yıl sonuna kadar askıya aldı. Ardından faiz indirimlerine 9 toplantı sonra ara vererek bankalardaki mevduat çözülmesini engelledi. Politika faizi 8,25’te kaldı. Yerli yatırımcıların  döviz hesapları 5 hafta sonra 1,3 milyar dolar azaldı, Belçika Merkezli dünyanın en büyük takas kuruluşlarından Euroclear Bank ile hazinenin yaptığı anlaşma olumlu sonuç verdi. Yabancı yatırımcılar Türk piyasalarına döndü.. Geçen hafta net alıcı pozisyonuna geçerek 76 milyon dolarlık hisse senedi, 86 milyon dolarlık tahvil aldılar.
TÜRKİYE’YE AVRO DESTEĞİ-Avrupa Merkez Bankası "Euro Bölgesi" dışındaki merkez bankalarına avro likiditesi sağlayacak yeni repo programı başlattı. Eurosystem Repo Program (EUREP) aracılığıyla birlik dışı Merkez Bankalarına finansman sağlanabilecek. Birlik dışı ülkelerin avro cinsinden borçlanabileceği EUREP programı 2021 Haziran’a kadar devam edecek. Yapılan başvurular Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu’nun onayına tabi olacak. EUREP programında swap ve repo hatları açılmayan ülkeler de başvurabilecek.
Türkiye bu kapıyı kullanarak ihtiyacı olan dövizi kolaylıkla bulacak. Kurlar gevşeyecek, TL güçlenecek, piyasalar pozitif ayrışmasını sürdürecek.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.