Güçlü enerji, güçlü üretim!

A -
A +
Uluslararası danışmanlık şirketi Kearney, Covid-19 sonrası Türkiye’nin tedarik zincirinde büyük fırsat yakaladığını, bu sayede yıllık ihracatını 16 milyar dolar arttıracağını söylüyor... Avrupa ülkelerinin kendilerine yakın olan bölgelerden mal tedarikine gideceğini belirten Kearney, özellikle demir çelik sektöründe büyük talep artışı yaşanacağını belirtiyor. 2020 yılını 200 milyar dolarlık ihracat geliriyle kapatırsak, turizmdeki kayıpların önemli bir kısmını kazanırız. Otomotiv, konut ve çimento sektörlerinde büyük hareketlilik var. Haziran ayı otomobil ve hafif ticari araç pazarı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 66.3 artarak 70 bin 973 adet olarak gerçekleşti. Ertelenen talep ve otomobil üretiminin 2 ay süreyle yapılmaması stokların bir ayda tükenmesine yol açtı. Haziran ayında konut kredileri 233 milyar lirayı aşarak rekor düzeye ulaştı, 93 bin konut satıldı. Çimento üretimi 6 ayda 25 milyon tonla zirveye çıktı. İlk 5 ayda sektörün toplam ihracatı %33 oranında artarak 13 milyon tona ulaştı. 2018 yılında Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemine geçilmesiyle birlikte ülkenin dört bir yanı şantiyeye döndü. Pandemi salgınına rağmen, yatırımlar ara vermeden devam etti. Son iki yılda devreye alınan bin 439 megavat kurulu güçteki 52 adet hidroelektrik santrali devreye girdi. Güçlü enerji güçlü üretimi beraberinde getiriyor. Türkiye müthiş bir hızla büyüyor...
 
SEN MİSİN KURALA UYMAYAN?-Borsa İstanbul'da, 6 yabancı kuruma açığa satış yasağı getirildi. Barclays Capital, Credit Suisse Securities Europe, Merrill Lynch'e 3 ay; Goldman Sachs, JP Morgan Ve Wood And Company'e 1 ay açığa satış yapmak yasak. Uygulama dün başladı. 
Sermaye Piyasası Kurulu 1 Temmuz’da yasağı kaldırırken, gün içinde sahip olunmadan satılan ve aynı gün içinde kapatılan pozisyonların açığa satış tuşuna basılarak gerçekleştirilmesini zorunlu hâle getirmişti. Bu kuruluşlar bu kurala uymadıkları gibi yatırımcı hesaplarından 1 Temmuz itibarıyla gerçekleştirilen açığa satış bildirimleri yapmadılar. Artık eskiden olduğu gibi yatırımcıyı kandırmak yok. Açığa satış yapacaksan bunu bildireceksin, herkes buna göre tavır alacak.  BİST bu gelişmeyi son derece olumlu algıladı.  
 
ALTINDA ZİRVE AŞKI BİTMİYOR-Virüste ikinci dalga endişelerine bağlı  olarak dünyada sıfır faiz ortamında likidite bolluğunun uzun süre devam edecek olması altını ön planda tutuyor. ABD Başkanlık seçimlerinde  Trump’a rakibi Joe Biden’ın pandemi yönetimindeki hatalı davranışları dolayısıyla son anketlere göre 3 puan fark atması altına yönelişi arttıran en önemli gelişme... Trump, Kurumlar Vergisini %35’ten yüzde 21’e indirdi. Biden’ın, başkan olursa bu indirimleri kaldıracak olması iş dünyasının en büyük endişesi. Haziran istihdam rakamlarındaki 4,8 milyonluk artış Trump’a cesaret verdi, bunu tarihî başarı olarak niteledi ancak arkası gelecek mi? Dolar Endeksi 96,80 seviyelerinde. 10 yıllık ABD hazine bonolarında faizler 0,67 düzeyinde. 
Aşı bulunup dünyaya yayılmadığı sürece altın yüksek kalacak görüntü taşıyor. Nitekim İsviçre’nin en büyük bankalarından UBS, yılın ikinci yarısı için altın tahminini 1800’den 1900 dolara yükseltti. Spot piyasada 1770-1780 dolar aralığında seyreden ons, kısa vadede 1800 doları aşarsa 1820 dolar hedef olacak. Bu durumda gram altın 400 lirayı aşar.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.