Altına aşı değdi!

A -
A +
Ekonomideki iyileşme güçleniyor. Geçen sene haziranda eksi %21,91 olan BİST 100’ün yıllık getirisi bu sene artı %19,23’e yükseldi. Reel getiri de eksi 15,62’den 1 yılda artı 5,87’ye çıktı. Sermaye piyasalarında yerli yatırımcıların 1,5 milyona ulaşması bu tablonun yaşanmasına yol açtı. Borsa İstanbul’da artık yabancıların borusu ötmüyor. 16 yıl aradan sonra ilk defa azınlığa düştüler. BİST’teki yabancı payı 49,82, yerlilerin payı 50,18 oldu. 23 Ocak’ta yabancının borsadaki payı yüzde 65,79 seviyesindeydi. Merkez Bankası’nın akıllı faiz politikası reel getirileri eksiye düşürünce tasarruf sahipleri akın akın hisse senetlerine geldi. Talep kısa sürede o kadar yoğunlaştı ki, 47 milyar lirayı aşarak rekor düzeye yükseldi. Endeks 120 bini aştı 21 Ocak’taki tarihî seviyesini test etti.. BİST  100 endeksinden 27 Temmuz’da iki sıfır atılacak. Piyasa daha cazip hâle gelecek...
Şirketler yatırım sermayesinde kullanmak üzere geçen hafta 1,77 milyar dolar sattı, Merkez Bankasının rezervleri azalıyor tuzağına düşen bireysel yatırımcı 808 milyon dolar aldı. Bireysellerin döviz hesapları 122 milyar 467 milyon dolar oldu. Şirketler borç ödedi, hesapları 78 milyar 777 milyon dolara geriledi. Resmî  rezervler azalmadı aksine arttı. 26 Haziran’da 90 milyar 238 milyon dolar olan toplam rezervler 3 Temmuz haftasında 266 milyon dolar artarak 90 milyar 504 milyon dolara yükseldi. 
İthalattaki daralma ve swap anlaşmaları ile desteklenen Merkez Bankası rezervleri, ihracattaki artışla yükselişe geçti. Net uluslararası rezervler 1 milyar dolar artarak 30,12 milyar dolar oldu. Portföy çıkışlarının sonuna gelindi, yabancıların ellerinde satacak ne hisse senedi kaldı ne tahvil. Dış borç ödemelerinde de en yüklü dönemi atlattık. Şirketler artık döviz almıyor, tam tersi satıyor. TL ile kötümser beklentiler kayboldu. Türkiye'de hayata geçirilen parasal ve mali tedbirler, ekonominin üretim potansiyelini destekleyerek finansal istikrara ve iktisadi faaliyetteki toparlanma sürecine büyük katkı sağladı. 6,85 TL’deki doların Turizm gelirlerindeki artışla kısa dönemde 6,70-6,75 TL aralığına dönmesi bekleniyor...
Pandeminin dünya genelinde rekor düzeye ulaşmasıyla 9 yılın zirvesine tırmanan altın geri dönüyor.. ABD'de teyit edilmiş vaka sayısı 3 milyonu geçti. Bu sayı tüm dünyadaki vaka sayısının dörtte birini oluşturuyor. Yatırımcı güvenli limana koştu, ons 1.816 doları gördükten sonra gevşemeye başladı. Buna iki gelişme yol açtı. Birincisi teknik. Relative Strength Index, Göreceli Güç Endeksi (RSI) altının aşırı alım bölgesine girdiğini gösterdi. 0 ile 100 puan arasında değere sahip olan endekste 70’in üzeri aşırı alım, 30 seviyesi aşırı satım bölgesi olarak kabul ediliyor. RSI endeksi 71,5 düzeyine ulaşınca fiyatın çok yükseldiği görüldü, satışa geçildi. İkincisi, Başkan Trump “Rekor bir sürede aşı üretme yolundayız, çok çok yakın zamanda bu aşının duyurulacağına inanıyorum”  dedi. ABD'li ünlü bilim insanı Anthony Fauci Moderna şirketinin geliştirdiği aşıyı temmuz sonunda denemeye başlayacağını yıl sonunda hazır olacağını söyledi. 
Salgının etkisiz hâle geleceği beklentisiyle altın 1.795 dolara geriledi. 400 lirayla tavan yapan gram altın 396 liraya düştü. Uygun alım seviyesi 370-380 lira aralığı olarak karşımıza çıkıyor.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.