Reform değil devrim!

A -
A +
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı ekonomik reform paketinde çok önemli gelişmeler var. Kamu giderleri kısılıyor, bütçe rahatlıyor... Doğrudan yatırımların arttırılması için özel teşvikler getiriliyor. Bürokrasi azaltılıyor, uygun yatırım yeri sağlanıyor. Tarım ve sanayi ve hizmet sektörü temsilcilerinin yer aldığı Fiyat İstikrar Komitesi kuruluyor...
Bu kararlar, Türkiye’nin rekabetçiliğini ve ekonomik dinamizmini yükseltecek. Öncelikle yatırımlar için uygun bir iklim oluşturulması, büyük önem taşıyor. 25-26 Mart tarihlerinde yapılacak AB Zirvesi’nde Türkiye ile ilişkilerin geleceği konuşulacak. İşte bu ekonomik reformlar sayesinde istihdamda büyük artış sağlanacak, pozitif gündem oluşacak, Gümrük Birliği güncellenecek. AB, Türkiye'nin en büyük ticari ortağı. Bu pazara uygun üretim yapmamız yatırımlar için cazibe merkezi olmamızı sağlıyor.
Evet, Türkiye devrim niteliğindeki reformlarla gelişmiş ülkeler sınıfına atlıyor. Piyasalar bu kararlara çok olumlu tepki verdi. Arkası gelecek.  
Döviz cephesinde hareketlenme var. ABD’de enflasyonun düşük kalması ile faiz artış sürecinin planlanan süreden önce başlamayacak olması doları zayıflattı. TL’deki kazanımlar arttı. Bu gelişmeye bağlı olarak kur 7,43 TL’ye kadar düştükten sonra 7,55 TL’ye yükseldi. Bu dönüşe ana sebep kurlardaki düşüş karşısında Merkez Bankasının gelecek hafta faiz artışı yapmayacağı beklentisi etkili oldu. Fakat kurlar "faiz artışı yapılmazsa sert yükseliş trendine girerim" mesajını verdi. Citi, JP Morgan, Morgan Stanley ve Goldman Sachs gibi dev kuruluşlar faizde artış görüşlerini koruduğu için büyük ihtimalle 50 ya da 100 baz puanlık faiz artışı yapılacak.
Mart ayında TÜFE %16, Nisan’da 17,5 seviyesine yükselecek. Hatta önden yüklemeli olarak 200 baz puanlık artışa bile gidilebilir. Biliyorsunuz, testi kırıldıktan sonra alınan tedbirler faydalı olmuyor...
Yerli yatırımcıların döviz hesapları geçen hafta 2,3 milyar dolar azalarak 230,4 milyar dolara çekildi. 26 Şubat haftasında hesaplardaki düşüşte tüzel kişilerin 2 milyar dolarlık satışı etkili olmuştu. Son haftadaki düşüşte ise bireysel satış etkili oldu.
Hane halkının döviz mevduat hesapları son haftada 1,8 milyar dolar düşüşle 148,745 milyar dolardan 146,935 milyar dolara geriledi...
Yerli yatırımcı dövizden TL’ye geçmeye başladı. Ocak ayında 236 milyar dolar olan toplam döviz hesapları 1 ayda 6 milyar dolar azaldı. Kamu bankaları piyasaya müdahale uygulamasına son verince döviz fazlası verdi.
5 Mart haftasında kamu mevduat bankalarının döviz cinsi varlıkları ve yükümlülükleri arasındaki farkı gösteren yabancı para net genel pozisyonu 105 milyon dolar fazla oldu. Böylece kamu bankaları 13 Aralık 2019'dan bu yana ilk kez döviz fazlası vermiş oldu. Rezervlerin artacağı dönem başladı...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.