Kendim ettim kendim buldum

A -
A +
ABD Başkanı Joe Biden’ın sermaye kazançlarına yönelik vergi planı, dünya genelinde günlük 1 trilyon dolarlık işlem hacmine sahip kripto paralarda sert düşüşe yol açtı. Türkiye’de son 1 hafta içinde coin’lerden yüz binlerce kişi milyarlarca dolar kaybetti. Kolay para hayalleri suya düştü. Oysa bu paralar hisse senedi, tahvil, gayrimenkul, faiz gibi alanlarda değerlendirilseydi, hem ülke ekonomisine büyük destek sağlanacak hem de bu servet buhar olmayacaktı. Para peşindeki insanın doğası fırsat kollayan bir vasfa sahiptir. Bu yüzden kendilerine yüksek kazanç vadeden kaynaklara her devirde balıklama atlarlar. Hiç şüpheniz olmasın bundan sonra da olacaktır. Bunun adına ister para hırsı, ister doyumsuzluk, ister açgözlülük deyin. İnsanda bir nefis (kötü huylar) bir de ruh var. Nefse dünyayı verseniz doymaz, ruh manevi lezzetlerle sonsuzluğu tadar. Ruh nefsin emrine girince ortalık yangın yerine döner. Nefis ruhun etkisi altında kalınca dünya Cennet olur.  
Evet Türkiye’de kripto olayı 1 Nisan’da yeni bir döneme girdi. Hazine ve Maliye Bakanlığı bu konuda yaşanan büyük vergi kaybını önlemek amacıyla yurt içinde faaliyet gösteren sanal para borsalarına tebligat göndererek tüm kullanıcıların kimlik bilgilerini istedi. Ardından 16 Nisan’da Merkez Bankası 30 Nisan'dan itibaren kripto varlıklar doğrudan veya dolaylı olarak ödemelerde kullanılamayacak ve kullanılmasına yönelik hizmet sunulamayacak, dedi. 21 Nisan’da saadet zinciri koptu. Yerli kripto para borsası Thodex iflas bayrağını çekti, kurucusu ve yöneticisi yurt dışına kaçtı, arkasında 2 milyar dolarlık vurgun bıraktı. Ardından  Vebitcoin isimli kripto para borsası aracı şirketi kapandı… Bunları büyük ihtimalle diğerleri de izleyecek. 2020 yılında kripto para kullanımının en yüksek olduğu ülke yüzde 32 ile Nijerya oldu, onu, yüzde 21 ile Vietnam, yüzde 20 ile Filipinler takip etti. Türkiye 1 milyonu aşkın kripto para kullanıcısı ve yüzde 16’lık kripto para kullanımıyla listenin dördüncü sırasında yer aldı.  
Kripto para borsalarının belli denetim altında güvence vermesi gerekiyor. Platformlarla ilgili düzenleme yapılması lazım. Merkez Bankası, para yerine kullanılmasını yasakladı. Aracı kurumlardan para transferinin önüne geçti…
Son olaylar ortaya çıkarıyor ki, bunların sermaye yeterlilikleri, lisanslamaları olması lazım. Yatırılan paralarda devlet güvencesi yok. Oysa bankalardaki hesaplar 150 bin liraya kadar devlet garantisi altında. Bu konuda çok geniş kanuni düzenleme yapılıyor. Merkez Bankası kontrolü altında kripto para işlemleri gerçekleşecek. Bu işten para kazananlar, herkes gibi vergisini ödeyecek. Al gülüm ver gülüm olacak. “Devlet bu konuda daha önce tedbir alsaydı, binlerce vatandaş mağdur olmazdı” diyorlar… Peki asıl siz hiçbir güvenceniz olmadan paranızı 27 yaşındaki bir çocuğa teslim ederken kime sordunuz!.. Neden düzenlemesi yapılmamış, teknoloji, siber hırsızlık, kara para aklama, dolandırıcılık gibi çok büyük riskler barındıran, bu alanda para kazanma yolunu seçtiniz? Binanın 11’inci katından atlıyorsunuz, sonra “devlet, gel beni kurtar!” diyorsunuz. Yok ya… Lafı gevelemeyin. Kumar oynadınız, kaybettiniz!
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.