Gel de alkışlama!

A -
A +

Türk ekonomisi artan rezervleri, güçlü güven ortamı ve dış ticaret açığındaki daralmayla istikrar kazanıyor. Merkez Bankasının 100 baz puanlık faiz indirimine gittiği hafta yerli yatırımcı 2,1 milyar dolar sattı. Toplam rezervler 122,2 milyar dolara ulaştı. Net rezervler 30 milyar doları aştı. Aynı hafta içinde yabancı yatırımcılar 415 milyon dolarla 6 ayın en yüksek tahvil satışını gerçekleştirdi. Yanlış anlaşılmasın, tahvilleri kâr ettikleri için satıyorlar. Tahviller iskontolu alınır, faiz düşünce getirisi artar. Bu tablo nasıl oluştu? Ekonomik güven endeksi eylül ayında 102,4 ile son 3 yılın zirvesine çıktığı için... Reel kesim güven endeksi 113,3, hizmet sektörü güven endeksi 117,8, perakende ticaret sektörü güven endeksi 115,6'ya yükseldi. Endeksin 100’den büyük olması ekonominin canlandığını gösterir. Reel kesimin (üreticinin) güveni arttığı için yatırımla birlikte istihdam da artıyor. Peki ekonomiye güven nasıl arttı? Hükûmetin başarıyla hayata geçirdiği kurallar sayesinde..  

İşte son karar: Hazine ve Maliye Bakanlığı istihdamı artırma şartlı KOBİ ağırlıklı şirketlere 23 milyar TL tutarında kredi garanti fonu destekli kredi dağıtacak. Krediyi alacak işletmelere ayrıca, imalatta kullanılan ithal ürünleri yerli imkânlarla üretme şartı getiriliyor. Yeni paketle hem işsizlik azalacak, hem yerli ürün kullanımı artacak. Bir taşla iki kuş vurulacak. Ağustos ayında ihracat 18,92, ithalat 23,28 milyar dolar olarak gerçekleşti. Geçen yıla göre %32,4 azalan dış ticaret açığı 4,26 milyar dolar oldu. 8 aylık ihracat 133 milyar dolara dayandı. Aynı dönemde dış ticaret açığı 30,5 milyar dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 81,6'ya yükseldi. İhracatta, imalat sanayinin payı yüzde 95,1 oldu. İhracat artıyor, çünkü kaliteli ürünlerimiz kapışılıyor. Kapasite oranı %78’e çıktı.

Bir ülke döviz kazancıyla, normal ve kalkınma ihtiyacını dış alımlarını karşılayacak ekonomik yapıya sahip ise ekonomik özgürlüğe sahiptir. Dışa bağımlı değildir. Dış ticaret açığımız ne kadar küçülürse döviz ihtiyacımız o kadar azalır. 

Kurdaki yükseliş ihracatçıyı destekliyor, ithalatı pahalılaştırdığı için yurt içi üretimi teşvik ediyor. Merkez Bankası faiz indirerek bu ortamı bilerek hazırladı TL’deki kayıpların artması istendi... Yani kur artışı üretimi teşvik etmek için kullanıldı. Bakın 100 puanlık faiz indirimi mevduat faizlerinde hemen etkisini gösterdi. Kısa zamanda ticari kredilere de yansıyacak. Düşük faiz şüphesiz Türkiye’nin yararına... Alınan krediler daha kolay ödenecek. Devletin gelirleri artacak...

Bakın dün Meclis Başkanlığına sunulan yeni kanunda veri indirimleriyle birlikte vatandaşa büyük kolaylık sağlanıyor. Yıllık cirosu 240 bin TL’nin altında olan kuaför, tesisatçı, tuhafiyeci, marangoz, terzi ve tamirci gibi yaklaşık 850 bin esnaf gelir vergisinden muaf tutuluyor. Bu nasıl yapılıyor? Güçlü bütçeyle... Bütçe nasıl güçlendi? Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi sayesinde. Gel de alkışlama...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.