Mutfak yangını nasıl sönecek?

A -
A +

Üretim, ihracat, yatırım ve istihdam artışını hedefleyen, sıcak para olarak adlandırılan yurt dışından kısa/orta vadeli portföy girişlerini büyük ölçüde dışlayan, yerli üretimin özendirilmesini esas alan ekonomik program başarıyla uygulanıyor.

Modelin temelinde cari işlemler hesabının kalıcı olarak fazla vermesi var. Böylece döviz kuru kontrolünü sağlamak için sıkı para politikası uygulanmasına gerek kalmayacak; faizler düşecek, reel ekonomi desteklenecek, büyüme istikrarlı biçimde devam edecek.

Sistem kur korumalı TL hesaplarıyla başladı. Hazine ve Maliye Bakanı yeni enstrümanların devreye alınacağını açıkladı. Ama özellikle enerji ve petrol fiyatlarındaki tırmanışla 19 yılın zirvesine çıkan TÜFE pozitif tabloyu gölgeliyor. 

Avrupa ülkelerinde ve ülkemizde doğalgaz ve petrol ürünlerine zamlar geldi. Devlet, vatandaşın çok fazla etkilenmemesi için elektriğe sınırlı zam yaptı.

Nitekim bakın 2021 yılında 37 ülkedeki elektrik zammında Türkiye 0.09 sent ile 32’nci sırada…

Listenin başında 32 sent ile Almanya yer alıyor. Keşfettiğimiz doğalgazı 2023'te kullanmaya başlayacağız.

Ama Avrupa doğalgaza Rusya'ya göbekten bağlı. Fiyat artışları sadece Türkiye'nin değil dünyanın sorunu. Ayrıca tedarik problemi de var. Neyse ki bizim bu konuda sıkıntımız yok. Çalışıyoruz, üretiyoruz, dinamik genç bir nüfusa sahibiz.

Peki enflasyon yangını nasıl sönecek? 1) Güven 2) üretim 3) güçlü TL ile...

Uygulamaya konulan kararlara vatandaş güvenmese 1 ayda bankalarda 200 milyar liralık mevduat artışı yaşanır, şirketler 10 milyar dolar bozdurmaya hazırlanır mı?

İş dünyasının nabzını gösteren reel kesim güven endeksi aralık ayında 106 puanı tüketici güven endeksi ocakta 78 seviyesini nasıl aştı? 7 aydan beri sürekli yükselen İstanbul Sanayi Odası imalat endeksi 52,1’e çıkar mı?

Üretim ne kadar artarsa, iş de artar, aş da artar. Ülkede üretim artışının motoru sanayi sektörüdür. İşte bunun içindir ki, sanayi üretiminin devamlı artması gerekir. Güven olmasa bankalarda mevduat patlaması yaşanır mı?

Ticari kredi faizleri düşmeye başladı…

TL bazlı ticari kredilerin faiz oranı 14 ocak haftasında 124 baz puan azalışla %24,53 oldu. Kredi garanti fonu kısa sürede devreye girdiği anda bu rakamlar %18’lere gerileyecek... 

Türk lirasının güçlenme dönemine girdiği döviz kurlarının yaklaşık 1 aydan beri yerinde saymasından anlaşılmıyor mu? Şubat ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önce Suudi Arabistan’a ardından Birleşik Arap Emirlikleri'ne yapacağı ziyaretlerde dövizde büyük düşüşe yol açacak toplam 30 milyar dolarlık anlaşmalara nasıl imza atacak?.

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog Ankara’ya niye geliyor? Soruyorum size, Suudi Arabistan’la 4 yıl, Birleşik Arap Emirlikleri ile 9 yıl, İsrail ile 13 yıl Mısır ile 8 yıl aradan sonra ticari ilişkiler niçin başladı? ABD’ye ne demeli? Washington F-16 transferi ve modernizasyonu için niye birdenbire olumlu yaklaşım içine girdi? Ukrayna-Rusya geriliminin sona ermesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan neden devrede?

Tek bir cevap var: Güven, güven, güven...

Hükûmetin ekonomi, siyaset ve dış politikada elde ettiği büyük kazanımları karşısında uluslararası fonlar ve bankalar çılgına dönüyor. Muhalefet önceden ağzını bozar, yıkıcı medya onu desteklerdi. Şimdi gazeteci müsveddeleri edepsizliğin tarihini yazıyor, muhalefet onları alkışlıyor. İkisine de yazıklar olsun!

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.