Papa'nın ziyareti

A -
A +

Katolik âleminin ruhani lideri Papa Franciscus'un Türkiye ziyaretinin çok başarılı geçtiğini söylemek mümkün. Papa'nın Ankara'daki temasları daha çok siyasi içerikliydi. Papa bu temaslarını Vatikan Devlet Başkanı sıfatıyla yaptı. Papa'nın Ankara temaslarında medeniyetler ittifakına yönelik mesajlar ve Orta Doğu'daki gelişmelere dönük uyarılar, temenniler vardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, misafirini en üst düzeyde ağırladı ve ortak basın toplantısında bölgesel ve küresel barışa, medeniyetler ittifakına yönelik bütün mesajlarını verdi. Dünya medyasının müthiş ilgi gösterdiği bu gezi vesilesi ile Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin tezlerini bir kez daha dünyaya anlatma fırsatı buldu.

Bu gezide, İsrail basınının, Neoconların ve onların AB'deki uzantılarının her fırsatı değerlendirerek, her imkânı kullanarak Erdoğan hakkında yapmaya çalıştığı kara propagandaya cevap verme imkânı elde edildi. Gezinin İstanbul bölümü daha ilginç geldi bana. Bu gezi sayesinde İstanbul müthiş bir tanıtım imkânı elde etti. Diğer yandan bu gezi sayesinde Katolik dünyası ile Ortodoks dünyası arasındaki uçurumların giderilmesine yönelik adımlar atıldı, yakınlaşmalar sağlandı. Ortodoks ve Katolik kiliseleri birlikte hareket etme temennilerini dile getirdi. Barış mesajları veren Papa'nın "Özellikle fakir ve savunmasız insanlara karşı her türdeki şiddeti kullanmak ve buna izin vermek Tanrıya karşı çok büyük bir günahtır" sözlerini umarım ABD, İsrail ve Batı dünyası doğru okur ve değerlendirir. Bir yandan medeniyetler ittifakına hizmet edecek olan bu ziyaret diğer yandan da Hristiyanların birliğine katkı verecek. Fener Rum Patriği ile Papa'nın yayınladıkları ortak bildiride yer alan "Orta Doğu'da acı çekenlerin ve Hristiyanların korkunç durumu sadece bizden sürekli dua beklemiyor, aynı zamanda uluslararası toplumdan da uygun bir cevap bekliyor" sözüne umarım BM'nin 5 daimi üyesi bir cevap verir veya gereğini yapar. Bildiride ayrıca İslam dünyası ile dayanışma ve diyaloğun geliştirilmesi çağrısı var.

"Biz Hristiyan liderler olarak bütün dinî liderlerle dinler arası diyaloğu sürdürme, güçlendirme, insanlar ve halklar arasında barış ve dayanışma kültürü inşa etmek için her türlü gayreti gösterme çağrısında bulunuyoruz" sözleri umarım samimi sözlerdir. Yine umut edilir ki bu sözler Hristiyan siyasi liderler nezdinde bir karşılık bulur. Gazze'de bebekleri bombalayanlar, Filistin'i açık hava hapishanesine çevirenler, Suriye'deki katliamlara ve zulümlere göz yumanlar, umarız Papa'nın bu sözlerine kulak verip kendilerine bir kez olsun sorgulama ihtiyacı duyarlar...

Papa'nın Türkiye ziyareti hem Vatikan açısından hem de Türkiye açısından son derece başarılı geçti. Ortodoks Kilisesi ile olan ayrılık öyle bir ziyaretle ortadan kalkmaz ama en azından bu yöndeki çalışmalara hız kazandırır. Katolik dünyasının ruhani lideri, son 15 yılda Türkiye'de azınlıklar ile farklı din ve mezheplere sağlanan kolaylıkları, bu alanda yapılan reformları yerinde görme imkânı bulmuştur. Yine bu gezi vesilesi ile Türkiye'nin tanıtım imkânı elde edilmiştir...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.