Temayülün ardından…

A -
A +
AK Parti milletvekili adaylarının belirlenmesinde kullanılan kriterlerden birisi olan "temayül yoklaması" tamamlandı. Teşkilat mensupları sandıklara giderek kendilerini Ankara'da temsil etmelerini istedikleri adaylar için oy kullandı. Aday sıralamasında yüzde 30 etkisi olan temayülde yönlendirmeler, yerel dengeler, mevcut vekillerin etkisi ve güce yönelme gibi faktörler etkili olsa da sonuçta bir demokratik tercih ortaya konmuştur. Bu tercih sıralamanın tespitinde yüzde 30 oranında etkili olacaktır. Olması da doğaldır. Bu sıralamada ilk 10'a giren aday adaylarının şansı daha yüksektir. Ama bazen geçen seçimde benim ilimde olduğu gibi temayülde 14'üncü sırada olan bir aday adayı diğer kriterlerin etkisi ile 4'üncü sıradan aday olabilmiştir. Ama önemli olan teşkilatların eğilimi ile yerelde yapılan kamuoyu yoklamalarının sıra tespitinde dikkate alınmasıdır. Teşkilatların eğilimi dikkate alınmalıdır ki, o teşkilatlar seçimde güçlü bir motivasyonla çalışabilsin. Yerelde halk arasında yapılan kamuoyu araştırmalarının sonuçları dikkate alınmalıdır ki, o yöre halkının en beğendiği isimler sıralamaya girsin. Onlar sıralamaya girerse bu tercih seçim sonuçlarını olumlu yönde etkileyecektir. Sadece teşkilatların eğilimleri dikkate alınsaydı o zaman teşkilatlardan gelmeyen adaylar sıralamaya giremezdi. Mesela benim ilim Tokat'ta öğrendiğim kadarıyla temayül yoklamasında ilk 5'e giren isimlerden 4'ü teşkilatta görev almış isimler. Yerel teşkilatların tanıdığı, bildiği, kendi çalışma arkadaşlarını seçmeleri doğal bir durum.
Malumunuz, kendi ilim Tokat'ta ben de temayüle katıldım. Aldığım kulis bilgilerine göre sıralamada 6'ncı olmuşum. Duyduğuma göre; 5'inci olan arkadaş 511 oy, ben 508 oy almışım. Hedefim ilk 5'e girmekti. Bir haftalık bir tanıtım imkânı ile benim için iyi bir sonuç. Tokat AK Parti delegelerine şükranlarımı sunuyorum. Benimle yüzde 75'i ilk kez karşılaştığı hâlde sağ olsunlar güvenip oy vermişler. İnşallah, onlara mahcup olmayız. Ama eğer oy kullanan tüm delegelerle yüz yüze gelebilseydik, bize onlara dokunma ve hitap etme imkânı verilseydi ilk 3'e rahatlıkla girerdik. Biz bütün ili-ilçeleri-beldeleri gezdik. Ancak, o ilin-ilçenin ve beldenin ancak üst yönetimi ile bizleri bir araya getirdiler. Köy-mahalle temsilcileri-üst yönetimde görevi olmayan teşkilat mensupları ile bizi bir araya getiremediler. 45-50 aday adayı için bunu yapabilmek çok da mümkün değil sanki. Bunun için başkaca yol ve yöntemler bulmak lazım. Yoksa teşkilat dışından aday olanlar haksızlığa uğruyor. Oy kullanan delegeler onları yeteri kadar tanımadığı için onları tercihte çekingen davranabiliyorlar. Genelde teşkilat mensupları kendi teşkilat yöneticilerinin yönlendirmelerinden etkileniyorlar. Teşkilat yöneticileri de teşkilattan aday olan kendi çalışma arkadaşlarına veya kendilerinin o makamlara gelmesinde etkisi olan aktörlerin tercih ettikleri adaylara delegeleri yönlendirebiliyorlar. Tüm bu mahzurlarına rağmen temayül yoklaması parti içi demokrasinin uygulanması açısından önemli bir mekanizmadır. Mahzurları giderilip daha demokratik ve adil bir yarış ortamı oluşturulmalıdır. Bu mekanizma daha sağlıklı işletilebilir.
Milletvekili adaylarının tespiti süreci 7 Nisan'a kadar devam edecek. Aday adayları temayül dışında daha 4 veya 5 elekten geçecekler. En sonunda o ilde en çok oy alabilecek, partinin mevcut oyunu artırabilecek ve aynı zamanda partinin kriterlerine uygun yapıda ve liyakatte isimler sıralanacak. Sonuç ne olursa olsun 7 Haziran'a kadar hep birlikte kol kola, gönül gönüle dağ-bayır koşturacağız. Rabbim bizleri mahcup etmesin.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.