Yeniden inşa süreci başladı

A -
A +

Dün Ankara Arena'da; Başbakan Davutoğlu'nun liderliğinde düzenlenen "AK Parti Seçim Beyannamesi ve Milletvekili Aday Tanıtımı"na katıldık. Salonun içi de dışı da tıklım tıklımdı. Başbakan Davutoğlu, önce dışarıdaki hatırı sayılır kalabalığa sonra da salona hitap etti. Gençlerin ve kadınların sayısal olarak çoğunlukta olduğu törende gençler âdeta yeri- göğü inletti.

Bugün itibarıyla yeni bir yola çıktık. Sayın Davutoğlu, bu kutlu koşunun işaret fişeğini attı. Başbakan, "Yeni Türkiye Sözleşmesi 2023" adlı toplumsal sözleşmeyi ilan etmeden önce genel bir değerlendirme yaptı. AK Parti ailesine ve adaylara gösterdiği ilk hedef "Seçimlerde size oy versin vermesin 77 milyonun gönlüne gireceksiniz" oldu. Bu iddialı ve insani bir hedef. Asıl hedef ise sandıktan yeni bir anayasa yapabilecek çoğunlukta milletvekili çıkarma.
Törende kurucular dâhil AK Parti'nin eski-yeni bütün hatırı sayılır isimleri hazır bulundu. Üç dönemini tamamlayanlardan tutun da bu dönem aday gösterilmeyen vekiller dâhil herkes oradaydı. Eski-yeni herkes kenetlenmiş görünüyor. Dünkü toplantıyla AK Parti siyasi hareketinin ikinci yarısının startı verildi, ikinci yarı başladı.

Başbakan, hareketin doğal lideri Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı selamlayarak konuşmasına başladı. Bir gece önce görüştüğünü ve bize selamlarını getirdiğini söyledi. Salon, alkıştan yıkıldı. Tribünlerden üçüncü dönemini dolduran partinin emektarlarına- büyüklerine ayakta alkış istedi, onları onore etti. Onlarla çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

350 sayfanın üzerinde bir seçim beyannamesi hazırlanmış. O beyannameye Sayın Davutoğlu kendisi de ciddi emek verdi. Hem partililerin hem de vatandaşlarımızın o beyannameyi incelemesini istedi. Ben, siz bu satırları okurken didik didik etmiş olacağım.

Konuşmasının ilk bölümünde nezaketini koruyarak muhalefete göndermeler yaptı. CHP'nin alkışlı sloganı için "Bizi bütün dünya 13 yıldır takdirle alkışlıyor. CHP'nin alkışına ihtiyacımız yok" dokundurmasını yaptı. "Konuşacak sözü yok, onun için alkışlıyor, onlar alkışlar veya konuşur AK Parti yapar" dedi. CHP'nin hedefinin iktidara gelmek değil yüzde 35 olduğunu söyleyen Başbakan, "Biz yüzde 55'e yürüyoruz" dedi. HDP Eş Başkanı Demirtaş için "İstanbul'da barış güvercini, Ağrı'da terör sözcüsü. Bukalemun siyaseti  yapıyor. İkiyüzlü, üç yüzlü siyaseti bırakın" sözlerini kullandı. HDP'ye çağrıda bulunarak, "Gerçekten barıştan yana iseniz örgüte 'seçim kampanyası boyunca hiçbir silahlı baskıyı kabul etmiyoruz' çağrısında bulunun" dedi. Bahçeli'ye de "Bir çatışma olsa, şehit cenazesi gelse de tepki oylarını toplasam, diye bekleyeceğine vizyonunu ortaya koy ve onunla oy topla" dedi.

Sonra da "Bismillah" diyerek 100 maddelik Yeni Türkiye Sözleşmesi'ni açıkladı. Muhalefet ve STK'ların itiraz ve katkılarını beklediğini söyledi. Ben, Türkiye'nin yeniden inşa sürecinin ana prensiplerini ve çerçevesini belirleyen bu sözleşmeyi şahsen çok beğendim. Küresel-bireyi önceleyen, insan odaklı ve insan onurunu her şeyin üzerinde tutan entelektüel seviyesi ve kapasitesi yüksek bir akit.

O sözleşmeden dikkatimi çeken bazı başlıklar şöyle: "İnsan onurunu zedeleyen hiçbir politika ve uygulama meşru görülemez. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı üst çatı. Ortak tarihdaşlık ve eşit vatandaşlık hedefi. Özne millet-öncü devlet. Sivil demokratik Anayasa, özgürlük-güvenlik dengesinin sağlanması. Siyasal meşruiyetin kaynağı olarak millet görülüyor. Amir olan millettir, memur olan devlettir, sözü ön planda. Sandık namusumuzdur. Çoğulcu-eşitlikçi ve katılımcı demokrasi hedefi. Denetim dışında kalan hiçbir kurum olmayacak. Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı esas olacak. Yargının kararları da denetime açık olacak. Sistemde yürütme erkinin yeri yeniden düzenlenecek. Başkanlık sistemini gerekli görüyor. Kamuda yatay ve paralel örgütlenmeye asla izin verilmeyecek. Ekonomik kalkınma ve demokratik hukuk devleti ana hedefler olacak. Yasaklar-yoksulluk ve yolsuzlukla mücadele kararlılıkla devam edecek. En güçlü 10 ekonomi arasına gireceğiz. Bölgesel barış alanları oluşturulacak. Uluslararası alanda onurlu bir yere sahip olacağız. Dış politikada dinamik ve çok boyutlu olacağız. AB perspektifi kararlılıkla korunacak. İslam dünyasında birlik, beraberlik ve barış ortamının tesisi için çalışılacak. Küresel güç Türkiye hedefi. Çoklukta birlik prensibiyle hareket."

İşte 100 maddelik sözleşmenin ana başlıkları. Başbakan Davutoğlu konuşmasını bir temenni ve öneri ile bitirdi. Muhalefete çağrı yaptı. "Gelin seçim meydanlarını fikir harmanları haline getirelim. Hakareti-gerginliği, sataşmayı-kötü üslubu terk edin. Projelerimizi-fikirlerimizi yarıştıralım. Alkışlamayı bırakın, alkışlanacak işler yapın" dedi.

Sonra aday  tanıtımı yapıldı. Hepimiz sahneye çıkıp Sayın Genel Başkan ile fotoğraf çektirdik. Maraton, kutlu yürüyüş böylece başladı. Ankara kazan biz kepçe 55 gün boyunca kapı kapı dolaşıp bütün Ankaralıların gönlüne girmeye çalışacağız. Haydi demokrasi şölenine.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.