Yeni kabine ve Rusya krizi…

A -
A +

Başbakan Ahmet Davutoğlu; dün Sayın Cumhurbaşkanı ile yaptığı istişare sonucu 64’üncü hükümeti açıkladı. İnşallah; ülkemiz, milletimiz, bölgemiz ve coğrafyamız için hayırlı uğurlu olur.

Yeni kabine üyelerinden ikisi hariç hepsini yakından tanıyoruz. Hepsi kendi konusunda uzman, tecrübeli, kendini kanıtlamış güzide isimler. Hem parti içerisindeki siyasi çalışmaları, hem kendi seçim bölgelerindeki siyasi başarıları olan insanlar. Kabinenin en az yüzde 70’i AK Parti’nin en deneyimli ve en başarılı üyelerinden oluşuyor.

Tecrübe, bölgesel dengeler ve liyakatli yeni isimlerden oluşan bir kabine. Listeye bakıldığında Sayın Cumhurbaşkanı’nın tavsiyelerinin dikkate alındığı görülüyor. Yatırımcı-icracı bakanlıklar için seçilen isimlerin çoğu çalışma performansı yüksek. Türkiye’yi, 2023 hedeflerine taşıyabilecek isimler. Benim için sürpriz olan Sayın Nuretin Canikli ile Sayın Recep Akdağ’ın kabineye girmemiş olması. Taner Yıldız Bey’le, Ali Babacan’ın da hükümete girebileceklerini düşünüyordum, yanılmışım. Bayan bakan sayısının ikiye çıkması ise kabine içinde sevindirici bir başka gelişme.

Sayın Mehmet Şimşek’in, Ali Babacan’ı aratmayacağından eminim. Hatta daha da başarılı olabilir Sayın Şimşek. Sayın Bekir Bozdağ’ın Adalet Bakanlığı’na getirilmiş olması sevindirici. Bekir Bey, o alandaki sorunları en iyi bilen, çalışkan, pırıl pırıl bir Anadolu insanı. Adalet ve hukuk alanında cesur adımlara ihtiyaç var. Bunu en iyi yapabilecek isim Bekir Bey. Sayın Elitaş ve Sayın Süleyman Soylu’nun bakan olmasına sevindim. Enerji Bakanlığı’na getirilen Berat Albayrak, sürekli Cumhurbaşkanı’nın  damadı olduğu için muhalefetin eleştiri odağında olacak. Ama onu yakından tanıyanlar ne kadar yetenekli ve çalışkan olduğunu bilirler. Enerji Bakanlığı’nda herkesi şaşırtacak bir performans gösterecektir. Terörün azdığı ve güvenlik sorunları yaşadığımız bir dönemde Efkan Bey’in tekrar İçişleri Bakanlığı’na getirilmiş olması isabetli başka bir tercihtir. Güvenlik işini en iyi bilen, güvenlik bürokrasisini en iyi tanıyan ve devleti-devlet işleyişine hakim isimlerin başında gelir Efkan Bey.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz koltuğunun hakkını en iyi veren isimlerden biri. Mahir Ünal herkesin mutlaka kabinede yer alması gerektiğine inandığı isimlerin başında gelir. Kahramanmaraş’ta müthiş bir başarı gösterdi. Ayrıca yıllardır partinin her kademesinde hamal gibi çalıştı. Entelektüel birikimi, pratik zekâsı, siyasi tecrübesi onu daha ileri noktalara taşıyacaktır. AK Parti’nin beyin takımındaki bu isme hakkının teslim edilmesine çok sevindim. Benim üç Maliye Bakanı adayım vardı; bunlar Naci Ağbal, Mehmet Şimşek ve Sayın Canikli idi. Naci Bey, Maliye Bakanlığı’na ‘cuk’ oturdu. Çok isabetli bir seçim.

Ulaştırma Bakanlığı’na Binali Yıldırım’ın getirilmiş olması isabetli bir tercih. Binali Bey, kabinenin en tecrübeli ismi. O bakanlıkta devam eden, planlanan devasa projeler var. Binali Bey, bu alanı tekrar eski hızına ulaştıracaktır. Kanal İstanbul projesinden üçüncü havalimanına kadar stratejik projeler hız kazanacaktır. Bu alana tekrar pratik zekâ-hızlı karar alma süreçleri ve sonuç odaklı bir yönetim hakim olacaktır.

Orman ve Su denince su profesöründen daha yetkin bir isim gelmiyor kimsenin aklına. Veysel Hoca bu alanı en iyi dolduran isimdir.

Bu kabine bir yandan ilk üç ayda seçimlerde partinin verdiği vaatleri gerçekleştirecek, bir yandan yapısal reformları hayata geçirecek, diğer yandan yeni bir anayasa için çalışacak. Allah yardımcıları olsun.

***

Suriye sınırında yaşadığımız olayda haklıyız. Rusya’ya ‘dur’ denilmez ise durmayı akıl edemezler.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.