Rusya, PKK kartını çıkardı

A -
A +

Ukrayna’yı hem doğudan hem de güneyden kuşatan Rusya, uluslararası camianın itirazına “Bölgede yaşayan insanlar yardım istedi-öyle geldik” savunmasını yaptı. Onu davet eden yerli uşaklara ve işbirlikçilerine yardım etti. Karşılığında da Kırım ve Doğru Ukrayna’yı ilhak etti. Amerika’nın ve AB’nin gözünün içine baka baka Ukrayna’nın iki bölgesini işgal etti. Obama yönetiminin yeterli tepkiyi vermemesi, Batı dünyasının dağınıklığı sayesinde oraya yerleşti. Bu durumdan cesaret alan Putin ikinci bir daveti de Esad’dan aldığını söyleyerek bütün gücüyle Suriye’ye yerleşmeye başladı. Hem de Tahran-Bağdat yönetimlerinin de desteğini ve teşvikini alarak yaptı bunu. Esad’ın yardımına koşan Rusya, Suriye’ye kalıcı olarak yerleşiyor. Buradan Irak’a ve Türkiye’ye uzanacağından kimsenin şüphesi olmasın. Obama yönetiminin pısırıklığı ve İsrail’in bekası dışında bütün problemleri başkalarına havale etme alışkanlığı devam ederse Putin bir gün PYD’nin, ertesi gün Demirtaş’ın ve PKK’nın, daha ertesi gün Bağdat Yönetimi’nin yardımına koşmak isteyebilir. Şii dünyası ile iş birliği yapan Putin Orta Doğu coğrafyasında İran ve Irak yönetimi ile birlikte hareket ediyor. Bunu Suriye’de yerleşik hâle gelerek geliştirecek. Irak’taki Başika eğitim üssünden çekilmemizde ısrarcı olan görünürdeki aktör Irak Başbakanı. Ama akıl hocası İran ve Putin yönetimi. Irak Başbakanı konuyu BM Güvenlik Konseyine taşıdı.

Konsey ‘aranızda çözün’ tavsiyesinde bulundu. Obama’nın Sayın Cumhurbaşkanını araması-Dışişlerinin ‘Musul’dan intikal sürecek’ açıklamasıyla ortam yumuşadı. Rusya’nın ve İran’ın tahrikiyle, İran ve Irak basınında kışkırtmalarıyla iç kamuoyu baskısından kurtulmaya çalışan Irak yönetimi keşke aynı hassasiyeti ülkesini işgal eden DAEŞ ve PKK terör örgütü konusunda da gösterse. Ama bilinsin ki ülkemize o topraklardan gelerek saldıran PKK varlığı oralardan sökülüp atılmadan Türkiye’nin orayı tamamen terk etmesini kimse beklemesin.


Rusya PYD’ye destek veriyor. PYD’nin Fırat’ın batısına da geçmesi için planlar yapıyor. Rus yönetimi bir yandan da Türkiye’nin Güneydoğu’sundaki karışıklığı kullanmak istiyor. Bu maksatla da iş birliği yapabileceği hainler arıyor. Çok yakında Putin ağzıyla konuşan siyasetçi-yazar-çizer birçok adam dökülür ortaya. Putin yönetimi Türkiye’yi köşeye sıkıştırmak, iç sorunları ile boğuşup Suriye’deki-Irak’taki gelişmelere müdahil olmasını engellemek için PYD üzerinden PKK’yı desteklemeye başladı bile. Esad’a yaptıkları gibi Demirtaş’ı da Moskova’ya davet etmelerine hiç şaşırmadım. O’nu da Esad gibi kırmızı halıda karşılarlar artık.

Rusya iki gerekçeyle gelmiş Suriye’ye. Güya bombaladıkları Türkmen bölgesinde DAEŞ’e mensup Rusya karşıtı bin terörist varmış. Bu teröristlerden biri canlı bomba olarak Moskova’da eylemden önce yakalanmış. İşte bu teröristleri etkisiz hâle getirmek için gelmişler güya. İkinci gerekçe Suriye halkını temsil etmeyen Esad’ın yardım talebi. Bombaladıkları Türkmen bölgesinde DAEŞ’e mensup terörist olmadığı herkesçe biliniyor. Diyelim ki bu iddia doğru. O teröristleri etkisiz hâle getirmenin yolu hedef ayırımı yapmadan havadan bombalamak mıdır? Hem de Türkiye’nin bölgede yaşayan Türkmenlere yönelik hassasiyeti bilindiği hâlde.

BM’nin Suriye ile ilgili 2254 sayılı kararı hayırlı olur inşallah. Karara uyulmayınca yaptırım yok. Tamamen tarafların iyi niyetiyle yürüyebilecek bir süreç. O nedenle umutsuzum. Tahran-Bağdat-Şam ve Moskova ittifakı bu anlaşmaya zor uyar. DAEŞ’le mücadeleyi bahane ederek ABD ve Batı’ya şirin gözüken bu ittifak Batı’nın başına çok iş açacak. Bizim de hedef küçültüp mücadelede önceliği PKK’ya vermeniz lazım. Artık PKK’nın arkasında Rusya açıktan duracak.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.