Rusya’nın PYD oyunu

A -
A +
BM Genel Sekreteri’nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura Cenevre’de BM gözetiminde Suriye rejimi ve muhalefet arasında başlatılacak görüşmelerin 29 Ocak tarihine ertelendiğini açıkladı. Ertelemenin sebebi Rusya’nın PYD ısrarı. Rusya PYD’nin Suriyeli muhalifler grubunun içinde yer alması için uğraşıyor. Ancak Suriye’deki krizin başından bu yana Suriye rejimi ile iş birliği içinde olduğu bilinen PYD’nin bu toplantıya katılmasına Suriye muhalefetinin meşru temsilcisi olan Suriye Ulusal Konseyi ve Türkiye karşı çıkıyor. Ancak Rusya PYD konusunda ısrarlı ve ABD de bu ısrara karşı çıkmıyor. Eğer Rusya ısrarını sürdürürse, Suriye Ulusal Konseyi 29 Ocak’taki toplantıya katılmayacak. Rusya’nın PYD ısrarının perde arkasında rejime karşı devam eden direnişi kırma isteği var. Rusya, PYD’yi, Şam’da Esad kontrolünde bulunan sol grupları ve Suriye muhalefetinin meşru temsilcisi olan Suriye Ulusal Koalisyonu’nu tek çatıda toplayarak, Esad rejimine karşı muhalefetin yürüttüğü direnişi sulandırmayı hedefliyor. 29 Ocak’ta Cenevre masası kurulabilir mi bilmiyorum ama YPG/PYD’nin rejimin yanında yer alacağından kimsenin kuşkusu yok. Suriye’de  bütün aktörler DAEŞ bahanesiyle gerçek niyetlerini uygulamaya koymaya başladılar. ABD ve AB’nin tek derdi DAEŞ ile mücadele ve göçmenlerin Suriye’ye geri dönmeleri. Daha doğrusu Suriye ve Iraklı göçmenlerin Batıya gelmesinin önlenmesi. Esad rejiminin yaptıkları ve Suriye halkının yaşadığı dram maalesef ABD ve AB’nin çok da umurunda değil.
Rusya’nın hedefi Esad rejimini ayakta tutmak, DAEŞ bahanesiyle Esad karşıtları olan muhalifleri etkisiz hâle getirmek, Suriye’deki askerî varlığını ve üslerini daha da güçlendirmek. Türkiye’nin hedefi ise öncelikle kendi ulusal güvenliğini sağlamak, Suriye Ulusal Koalisyonu’na yardım ederek ülkenin Esad zulmünden kurtulmasını sağlamak, Esad zulmü yüzünden Türkiye’ye yansıyan olumsuzlukların çözümünü temin etmek, Türkmenleri ve sivil halkı saldırılardan korumak ve Kuzey Suriye’de oldu-bittilerle yapay oluşumlara engel olmak.
Yani herkesin derdi farklı. Bu arada olan zavallı Suriye halkına oluyor. Umarım Cenevre’de geniş mutabakatlı bir masa kurulur ve Suriye halkı en kısa sürede bu eli kanlı yönetimden kurtulur. 
Dikkatinizi çekmiştir, Türkiye’nin içeride ve dışarıda terör örgütleriyle yoğun bir mücadele yürüttüğü şu günlerde ABD ve AB üst düzey yetkililerinin Türkiye temasları ibretlik. ABD Başkan Yardımcısı Biden, geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği Türkiye ziyaretinde terörü kutsayan, onları masum göstermeye çalışan kim varsa görüştü. Ertesi gün Ankara’ya gelen AB heyetinin ilk olarak HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş ile görüşmesi de dikkat çekiciydi. Bir yandan PKK’yı terör örgütü olarak kabul edeceksin, diğer yandan o örgütü himaye eden-sözcülüğüne soyunan kişilerle görüşüp onlara meşruiyet kazandıracaksın. “Batı, terörle mücadele konusunda bize destek vermedi-samimi değiller” derken kastedilen budur...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.