‘Gardaşlarım’ Türkiye sizinle

A -
A +
Azerbaycan sınırları içindeki sivil yerleşim bölgelerine Ermenistan’dan ateş açılıyor. Azeri Silahlı Güçleri de karşılık verince ellerin her an tetikte olduğu hatta çatışmalar çıkıyor. Azerbaycan ordusu Ermeni güçlerine büyük zayiatlar verdirerek onların işgalinde olan bazı toprakları geri alıyor. İlerledikleri hatta karşı Ermeni taarruzunu dikkate alarak yeni savunma mevzileri oluşturuyorlar. Kaybettiği köyleri geri almak için tekrar saldıran Ermeniler ise beklemedikleri bir şekilde büyük zayiatlar vererek geri çekildi.
       ***
Dün AGİT, MİNSK Grubu ve Rusya’nın devreye girmesi ile ateşkes sağlanmış gözüküyor. Ancak kalıcı olması zor.  Çünkü yıllara dayanan Azerbaycan-Ermenistan cephe hattındaki çatışmaların kalıcı olarak durması pek mümkün değil. Sanki Suriye’deki sorunları askerî yöntemlerle çözmeye çalışan kendileri değilmiş gibi Rusya’nın Dışişleri Bakanı Lavrov, “Bu sorunlar askerî yollarla çözülemez” dedi.  Tamamen çifte standart kokan bir demeç…
Dağlık Karabağ, tarihten gelen bir Azerbaycan toprağıdır. Rusların, şimdi Suriye’de yaptıkları gibi on binlerce Azeri’yi topraklarından söküp atarak Ermenistan’a hediye ettiği bir bölgedir. On binler görünüşte Ermeni, gerçekte ise Rus ordusunun zulmünden kaçarak Azerilerin deyimi ile ‘kaçkın’ duruma düşürülmüştür. Bu insanlar göçmen olarak yıllarca büyük acılar yaşamıştır. Onlar, insanlık vicdanının, küresel adaletin bir gün tecelli etmesini hayal etmektedirler.  Ben o kaçkınların ne çileler çektiğini, ne zulümlere uğradığını ve bir gün vatanlarına dönmek için nasıl yanıp tutuştuklarını bizzat şahit olmuş biriyim.
Ermenistan’ın o topraklarda işgalci olduğu tüm medeni dünyaca biliniyor ve kabul ediliyor. İşgal ettikleri bölgelerden Ermenistan’ın çekilmesi için BM Güvenlik Konseyi’nin kararları, Avrupa Konseyi’nin onlarca çağrısı var. Ama Ermenistan bunları hiçe saydığı gibi sınırlarda her gün bir maraza çıkarıyor. Bunu,  Rusya’ya ve Ermeni lobilerinin iç siyasetinde etkili olduğu ABD ve Fransa’ya güvenerek yapıyor.
Yukarı Karabağ sorunu Minsk Grubu’na havale edilmiş durumda. ABD-Fransa ve Rusya’dan oluşan Minsk Grubu yıllardır bu sorunun çözümü konusunda bir arpa boyu bile yol alamadılar. Azeri kardeşlerimizi oyalayıp duruyorlar. Ama unuttukları bir şey var. Azerbaycan’da gözünü dünyaya açan her çocuk Karabağ ninnileriyle büyütülüyor. Her Azeri delikanlı işgal altındaki Karabağ’ı, Ermenilerden kurtarma hayaliyle olgunlaşıyor.
       ***
Bu sorunu daha fazla oyalayarak uzatamazsınız.  Çünkü  Azerbaycan eski Azerbaycan değil. Son derece güçlü-disiplinli-savaşma kabiliyeti olan ve Karabağ işgaline son vermek için iyi bir hazırlığı olan bir orduya sahip. Rusya müdahale etmesin, Azeri ordusu bir ayda Ermenistan’ın tamamını ele geçirir. Ama herkes gayet iyi biliyor ki Yukarı Karabağ’da dün olduğu gibi bugün de Azeri ordusu Ermenilerle değil Rus ordusu ile karşı karşıya geliyor. Aslında Ermenistan diye bir devlet sadece görüntüde var. Ermenistan,  Rusya’nın bir eyaleti gibi. Ermenistan sınırlarını hâlâ Rus ordusu koruyor. Rusya, Ermenistan’daki askerî yığınağını artırmaya başladı bile.
İran ile Rusya Ermenistan’da komşu. Putin, Türkiye ve Azerbaycan’a provokasyon yapıyor. Rusya Başbakanı Medvedev, perşembe günü resmî ziyarette buluşmak üzere Ermenistan’a gidiyor. Rusya bu ziyaretle bile gerilimin dorukta olduğu anda tarafını açıkça belli ediyor. Ama Azeri kardeşlerimiz de yalnız değil.        
       ***
Yaşanan gerilimde ‘tarafsızız’ diyen İran’ın tutumuna gelince. Milyonlarca vatandaşı ile kan bağı olan Güney Azerbaycanlıların yüreğini yakmıştır. Bu açıklama onları derinden yaralamıştır. 
Öncelikle son saldırılarda hayatını kaybeden Azeri kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Daha önce de ispatladığımız gibi bugün de ‘gardaşlarımızın’ her şeyimizle yanlarında olduklarımızı bilmelerini istiyorum. Tekrar ediyorum,  Yukarı Karabağ Azerbaycan toprağıdır. Er ya da geç işgalden temizlenecektir.
       ***
Ankara basınının deneyimli kalemi Abdülkadir Selvi kardeşime yeni adresi olan Hürriyet gazetesinde başarılar diliyorum. Selvi, Hürriyet’e farklı bir soluk getirip yorum ve analizleri ile yeni bir pencere açacaktır. Hayırlı olsun.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.