Yeni dönem farklı olacak

A -
A +

AK Parti’de 22 Mayıs Pazar günü yapılacak 2. Olağanüstü Kongre’de genel başkan adayı olarak belirlenen isim dün parti sözcüsü Ömer Çelik tarafından duyuruldu. Temayül yoklamasından çıkan ortak isim Sayın Binali Yıldırım olmuştu. Temayül sonuçları partinin kurucu lideri olan Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile paylaşıldı. Kendisiyle yapılan istişare sonucunda dün malum ilan edildi. Pazar günü seçilmesinin ardından Binali Yıldırım Bey, AK Parti’nin 3’üncü genel başkanı olacak. Ardından 65’inci hükümeti kurma görevini alacak. Yeni kabineyi kurup Başbakanlık daha doğrusu Başkan Yardımcılığı koltuğuna oturacak. Ömer Çelik güzel ve içi dolu bir konuşma ile Sayın Yıldırım’ın adaylığını ilan etti. Kurucu lidere saygı göndererek başladığı konuşmasında “Allah’tan ve milletten başka kimseden talimat almayız. Kulağımız gözümüz millette” sözleriyle AK Parti’nin millete bakarak kararlar verdiğini söyledi. Sayın Yıldırım’ın büyük bir mutabakatla aday seçildiğine işaret etti.

Binali Bey heyecanlı ve gururluydu. Fıkra ile başlayan ve çok önemli bir mesajla biten kısa bir teşekkür konuşması yaptı. İlk göze çarpan yönleri sahici kişiliği ve nüktedanlığı. Pazar günkü kongreyi bir demokrasi şöleni olarak görüyor. “Diğer siyasi partilerde kongreler ayrışma-itişme-kakışma vesilesidir. Ama bizde kongreler birlik ve beraberliğimizi geliştirme ve daha fazla kenetlenme vesilesidir” sözleriyle partide birlik-beraberliğe önem vereceğinin ve herkesi kucaklayacağının ilk sinyallerini verdi.
AK Parti’nin bir dava partisi ve milletin geçmişinden kopmayarak geleceği inşa eden bir yapı olduğunun altını çizdi. Sayın Cumhurbaşkanı başta olmak üzere herkesle tam uyumlu bir çalışma içinde olacağına söz verdi. Bu söz yeni dönemin en belirgin özelliğine işarettir. Başbakan Ahmet Davutoğlu’na bugüne kadar yaptığı hizmetleri için teşekkür etti ve konuşmasını anahtar cümleyle bitirdi: “Milletime söz veriyorum, terör belasını Türkiye’nin gündeminden çıkaracağız” dedi ve Diyarbakır’a hareket etti.
Diyarbakır’ın Dürümlü mezrasında PKK terör örgütü birkaç gün önce büyük bir katliam yaptı. Patlayıcı yüklü bir kamyonun belki de yüzlerce masum insanı katletmesine engel olmak isteyen 17 masum insanı paramparça etti. 17 kişinin cesetleri bile zor toplandı. Binali Bey, başta o saldırının kurbanları olmak üzere PKK’nın katlettiği Kürtlerin acısını paylaşmak için Diyarbakır’a koştu.
Proje adamı Binali Yıldırım, kalkınmanın önündeki tek engelin terör belası olduğunun farkında. İnşacı-kalkınmacı bir çizgi izleyecek ama buna engel olan bölücü ve paralel terörle de kararlı bir mücadele verecek. İlk mesajın ve ilk gezinin anlamı budur.
Yeni dönemin AK Parti, milletimiz ve gözünü Türkiye’ye dikmiş Müslümanlar ile mazlum milletler için hayırlı olmasını diliyorum. Rabbim mahcup etmesin. Günlerce öncesinden yazmıştık, mahcup olmadık çok şükür.
‘Kral öldü yaşasın yeni kral’ diyecek hâlimiz yok. Sayın Davutoğlu da genel başkanlık ve Başbakanlık yaptığı dönemde ülkemize, milletimize hizmet etti bu nedenle kendisine minnettarız. Kendisinden Allah razı olsun. Binali Bey’le Hoca’yı kıyaslamak yanlış olur. Çünkü herkesin iş tutuşu farklıdır.
Yeni dönem daha da farklı olacaktır. Bu da gayet doğaldır. Yeni dönem yarı başkanlık sisteminin uygulandığı ve Türkiye’nin başkanlık sistemine geçişinin altyapısının hazırlandığı bir dönem olacaktır. Bu dönemin sorunsuz geçirilmesi ve başkanlık sistemine geçişin kolaylaştırılması için Meclis tatile girmeden partili cumhurbaşkanlığı uygulaması getirilmelidir. Gerekirse, ihtiyaç olursa bu mesele sonbaharda millete götürülür.
              ***
Bugün TBMM’de dokunulmazlık görüşmelerinin ikinci tur oylaması yapılacak. Bu oylamanın sonucunu boş ve çekimser oy kullanan 23 oy belirleyecek. Referandum ihtimali AK Parti’nin işine yaracağından CHP strateji değiştirip bugün teklife ‘evet’ oyu verebilir. Yani 367’nin bulunması bana göre sürpriz değil. CHP istemeye istemeye 367’yi bulduracak. Kürtler bile ‘teröre açık destek verenler yargılanmalı’ derken CHP bu işe kalkan olursa bedelini ağır öder.
Teröristlerin kaçmasını sağlayan, teröristlere aracında silah taşıyan, Kızılay bombacısının taziyesine katılan ve terörist cenazelerinde bölücü nutuklar atan, Moskova ve Washington’da Türkiye aleyhine kulis yapan, ‘PKK sizi tükürüğüyle boğar’, ‘o keleşi size çevirmesini biliriz’, ‘biz sırtımızı PYD/YPG’ye yasladık’, ‘gerekirse başka parlamento kurulur’ diyen terör ve şiddet destekçilerine Meclis kalkan olursa töhmet altında kalır. Millet, “Meclis bunları neden koruyor” diye sorar. Bugün HDP’nin oyununu anlayacağız. Ama iş referanduma kalırsa AK Parti millete seve seve gider. Sonucu bugün hep birlikte göreceğiz.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.