“İnsan olun ve insanca davranın”

A -
A +
İktidar partisindeki genel başkan değişikliği; hükümetin istifası, yeni hükümetin kurulması gibi eskiden bir ay süren işler artık üç beş günde bitiyor.
Bu siyasi trafik nedeniyle İstanbul’da yapılan çok önemli bir zirveye yeteri kadar yer ayıramadık. 60 devlet başkanının katıldığı, 164 ülkenin temsil edildiği zirvede ‘insanlığın acil sorunları’ görüşüldü. Yapılan açıklamalardan edindiğimiz bilgiler ürpertici. Her 9 kişiden birinin aç olduğu çarpık bir dünyada yaşıyoruz. 125 milyon insan yardıma muhtaç. 21 milyon insan mülteci ve sığınmacı, evsiz-yurtsuz. İnsanlık için en büyük yardımı ABD, İngiltere ve Türkiye yapıyormuş. İnsani bir konuda ilk üçte olmak gurur verici bir şey. 2002 yılında Türkiye’nin insani yardım miktarı 85 milyon dolar. Oysa bugün 7 milyar dolardan bahsediyoruz. Hem Türkiye hem de insani hassasiyetlerimiz gelişmiş. Millî gelire göre bakılırsa en fazla yardım veren ülkeyiz. AFAD, Kızılay ve TİKA başarılı işlere imza atıyorlar.
Zirvede ev sahipliği yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye’nin 140 ülkede insani yardım faaliyeti yürüttüğünü, bu yardımların 2014’te 6.4 milyar doları bulduğunu açıkladı. Bu gurur duyacağımız, insanlık onuruna-vicdanına karşı başımızı dik tutabileceğimiz bir tablodur. Zirvenin açılış töreninde barış grubu kurucusu Victor Ochen’in “Barış birlikten gelir. İnsan olun ve insanca davranın” sözleri her şeyin özeti âdeta.
Tarihin ilk Dünya İnsani Zirvesi’ne ev sahipliği yapan Türkiye’nin lideri Erdoğan, “İftiharla belirmek isterim ki kapımızı hiçbir zaman insanlara, insanlığa kapatmayacağız” sözleri ile Batı dünyasına mesaj verdi. “Dünya beşten büyüktür. Basit aşıları tedarik edemediği için on binlerce çocuğun hayatını kaybetmesine seyirci kalan bir sistemde sorun var demektir” diyen Erdoğan, BM’yi eleştirdi. BM için reform çağrısını yineledi.
"Gezi zekâlılar", zirvede Erdoğan-Merkel mutabakatına uyuz oldular! Görüşmeden uzlaşı çıktı. Bu son gelişmelerden sonra AB liderlerinin Erdoğansız yol yürümemeyi öğrenmiş olduklarını sanıyorum. Yeni dönemde dış politikaya Sayın Cumhurbaşkanı bakacak. Dışarısı da Türkiye’ye baktığında Cumhurbaşkanı’nı görecek.
 
              BİNALİ BEY YILDIRIM GİBİ
 
AK Parti’nin 3’üncü Genel Başkanı, 4’üncü Başbakanı işe yıldırım hızıyla başladı. Kongrenin yapılması, MKYK’nın seçimi, hükümetin istifası, yeni hükümetin kurulması, yeni MYK’nın belirlenmesi, hükümet programının okunması… Bunların hepsi eskiden 15-20 günde olurdu. Şimdi tüm bu faaliyetler iki günde yapıldı. Partili cumhurbaşkanlığı ve yarı başkanlık sistemi uygulamasının ilk meyvelerini almaya başladık. Yani; uyum, sürat ve hızlı sonuç alma kabiliyeti. Bu yeni dönemde ülkenin yönetimine ve icraatlarına da yansıyacak. Meclis’te hükümet programı bile okunmaya başlandı. Pazar günü güven oylaması var. Perşembe günü yeni Bakanlar MGK’ya katılacak.
             ***
Kabinede üçte bir oranında değişiklik oldu. 8 bakan liste dışı kaldı. Cevdet Yılmaz ve Mahir Ünal’ın liste dışında kalmasını beklemiyordum. Diğer isimler sürpriz olmadı. Lütfi Elvan’ın kabinede yer alması sürprizdi benim için. Sayın Binali Yıldırım’ı bu tercihi yapabildiği için tebrik ediyorum. Benim için diğer bir sürpriz İsmet Yılmaz’ın Millî Eğitim Bakanlığı. İsmet Bey, iyi bir güven duygusu vermiş. Nurettin Canikli beyin Başbakan Yardımcısı olmasına çok sevindim. Arı gibi çalışacaktır, Binali Bey’e çok katkı verecektir. Beni mutlu eden diğer iki olay ise Recep Akdağ’ın Sağlık Bakanlığı’na dönmesi, Mehmet Özhaseki’nin ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na getirilmiş olmasıdır. Sayın Müezzinoğlu’nu hiçbir zaman başarısız bulmadım. Ama Recep Akdağ’ın yeniden Sağlık Bakanı olmasına çok sevindim. “Bu ülkede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı en iyi kim yapar?” diye sorsalar, ilk cevabım Erdoğan Bayraktar, ikinci cevabım Mehmet Özhaseki olur. Nihat Zeybekci’nin tekrar Ekonomi Bakanlığı’na getirilmesi son derece isabetli bir tercihtir. Mehmet Şimşek beyin ekonominin patronluğuna devam etmesi küresel piyasalar ve yabancı yatırımcılar açısından isabetli bir karardır. Sayın Binali Yıldırım’ın kendi yerine Ahmet Arslan beyi getirdiği açık. Ulaştırma Bakanlığı’nı en iyi bilen iki isimden biridir. Sayın Arslan mütevazı, çalışkan ve Binali Bey’in sözünden bir adım çıkmayacak bir isimdir. Son derece isabetli bir tercihtir. 13 yıldır hep Binali Bey’in yanında olmuştur. Ulaştırma Bakanlığı projelerine-yatırımlarına hakimdir, yabancılık çekmez. Binali Bey’le ruh ikizi gibidir.
             ***
Partinin A takımı olan MYK da açıklandı. İlk kurulduğu günkü gibi en kritik Genel Başkan Yardımcılığına Hayati Yazıcı bey getirildi. Mustafa Ataş’tan Erol Kaya’ya, Abdülhamit Gül’den Müezzinoğlu’na, Cevdet Yılmaz’dan Mehdi Eker’e, Öznur Çalık’tan Şaban Dişli’ye, Ahmet Sorgun’dan Vedat Demiröz’e kadar Sayın Erdoğan’a yakın isimler, partinin A takımını oluşturdu.
AK Parti fabrika ayarlarına döndü. Mustafa Elitaş, Mahir Ünal ve Mehmet Doğan Kubat’ın grup başkanvekilliklerine gelebilecekleri konuşuluyor.
Yeni Kabinenin AK Parti, ülkemiz, yakın coğrafyamız, Türk ve İslam dünyası için hayırlı olmasını diliyorum. Yeni Kabine üyelerini tebrik ediyoruz. Allah utandırmasın...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.