Kral’a “kral” veda…

A -
A +
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD’li efsanevi Müslüman boksör Muhammed Ali’nin cenaze merasimine katılmak üzere doğum yeri olan Kentucky eyaletindeki Louisville şehrine geldik. Çarşamba gece 24.00’te Ankara’dan başlayan seyahatimiz 12 saat sürdü. Dün sabah 04.00’te indiğimiz Louisville bir milyon nüfuslu sevimli bir kent.
Uçakta; Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, ülkemiz boksunun efsane ismi Cemal Kamacı, Muhammed Ali’nin maçlarını anlatımı ile Türk sporseverlere duyuran ünlü spiker Orhan Ayhan, Cumhurbaşkanı Başdanışmanları Hidayet Türkoğlu, Hamza Yerlikaya ve bir grup gazeteci vardı.
Sayın Cumhurbaşkanı için çok yorucu bir yolculuk. Ama belli ki Cumhurbaşkanı Erdoğan, Muhammed Ali’nin ebediyete yolculuğuna iştirak için her şeyi göze almış. Yoğun mesaisi arasında ünlü Müslüman bir boksörü son yolculuğuna uğurlaması çok anlamlı.
           ***
12 yaşında boksla tanışan boksun efsane ismini dün uğurladık. Muhammed Ali’yi Muhammed Ali yapan ve 74 yıla bir efsane sığdıran ringlerin kralından biraz bahsetmek isterim... İlk dikkatleri üzerine 18 yaşında katıldığı Roma Olimpiyatlarında altın madalya kazanarak çekti. Olimpiyatlardan ülkesine döndüğünde girmek istediği restoran görevlileri “Burada sadece beyazlara servis yapılıyor” uyarısı ile karşılaşması âdeta bir kırılma noktası. Irkçılığa karşı tepkisini ortaya koymak için olimpiyat madalyasını Ohio Nehrine atmış. 1964-74 ve 78 yıllarında dünya ağır sıklet şampiyonluğunu 3 kez alan Ali, kariyeri boyunca çıktığı 61 maçın 56’sından galibiyetle ayrıldı.
Onu birçoğumuz, “Ben boksun Elvis(Presley)’iyim”, “Kelebek gibi uçarım arı gibi sokarım” gibi sözleriyle hatırlıyoruz. Bütün yasaklar karşısında “dinî inançlarımı yaşamamın cezası neyse çekmeye hazırım, makineli tüfeklerin karşısına çıkmam gerekse onu da yaparım" diyerek inancını yaşama konusundaki kararlılığını dünyaya haykırması da onu simgeleştiren bir başka yönü.
22 yaşında dünya ağır sıklet boks şampiyonu olduğu gün kameraların karşısına geçen “Cassius Clay” artık Müslüman olduğunu, bundan sonra kendisinin “Muhammed Ali” diye çağrılmasını istediğini söylemiştir. Bu kararı ile Müslüman dünyanın kalbinde taht kuran Ali, Amerika’daki hakim zümrenin baskılarına rağmen inancından ve seçiminden asla vazgeçmedi. Buna inat Amerika kıtasında ve hatta dünyada İslamiyet’in benimsenmesinde büyük katkıları oldu.
Hem İslamiyet’i seçmesi hem de Vietnam savaşına katılmayı reddetmesi ona karşı müthiş bir linç hareketi başlatmıştır. “Sempatik şampiyon” olmaktan çıkarılmış, âdeta bir numaralı halk düşmanı hâline getirilmiştir. Yuhalanmış, medya linç etmiş, mahkeme mahkeme dolaştırılmış, ringde kazandığı unvanı bile mahkemece geri alınmıştı.
Ama o inançlarından ve mücadelesinden asla vazgeçmedi. Bizi bugün binlerce kilometre öteden buraya getiren duygu; onun ırkçılığa, savaşa karşı çıkması ve en önemlisi inancımızı paylaşması, baskılar karşısında inancından, yaşam biçiminden ve davasından vazgeçmemesidir.
           ***
Ben bugün buraya birçok İslam ülkesinin devlet ve hükümet başkanının gelmesini çok isterdim. İşte Tayyip Erdoğan farkı burada yine ortaya çıktı. Ezilenler, haksızlığa uğrayanlar, yardıma muhtaç olanlar ve Müslümanlar neden Erdoğan’ı bu kadar çok seviyor sorusunun cevabı işte burada yatıyor.
Dünya Boks Konseyi kendisini 2012’de “boksun kralı” olarak ilan etmişti. O tarihte 70 yaşında olan Muhammed Ali’ye Meksika’da yapılan törende kral tahtına oturtulup taç takıldı. Uzun süredir Parkinson rahatsızlığı bulunan 74 yaşındaki Muhammed Ali solunum yollarındaki rahatsızlık nedeniyle hayatını hafta başında kaybetmişti.
           ***
Cenaze töreni yerel saatle dün 12:00’deydi. Yazımı saat farkı nedeniyle cenaze töreni öncesinde yazıyorum. Bugün de bir anma programı var. O programa da katıldıktan sonra yurda döneceğiz. Cenaze namazında Cumhurbaşkanımızla birlikte saf tutup Muhammed Ali için dua edeceğiz. Birkaç yıl önce Rusya’dan ABD’ye 15 bin Ahıska Türkü göçmen olarak gelmiş. Bu akşam Ahıska Türklerinden bu bölgede yaşayanlara iftarda misafir olacağız.
Törene, Obama kızının mezuniyeti nedeniyle katılamayacağını bildirmiş. Cenaze töreninde eski ABD Başkanı Bill Clinton ve oyuncu Billy Crystal birer konuşma yapacaklar. Törene binlerce kişinin katılması bekleniyor.
Muhammed Ali, 22 yaşından sonra bir Müslüman gibi yaşadı ve şimdi de bir Müslüman olarak ebediyete uçtu. Bir fani için büyük nimet, büyük nasip. İslam inancının Amerika kıtasında yayılmasında iyi bir rol model oldu kendisi. Allahü teala taksiratını affetsin, mekânı cennet olsun. Allah rahmet eylesin. Nur içinde yat efsane şampiyon...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.